Ei se lomaa ole, sairauslomalla oleminen. Paitsi jos ajatellaan lomaa hevosen anatomian kannalta, suupielen kohdalla oleva hampaaton väli on hammasloma – kohta, johon kuolaimet sijoittuvat.
Pidin äskettäin koronaloman, 10 päivää. Kiitin taas lääketiedettä siitä, että olen hengissä. Sairastamiseni ei ollut vaikeaa, mutta kaksi samasta lähteestä tartunnan saanuttapa oli raastavan sairaita. Heillä ei ollut viimeisintä rokotusta: toinen ei kuulu riskiryhmiin, eikä rokotusta saanut, toinen ajatteli, että ehkä jo riittää se pistely.
Otan kaikki rokotukset ja myös saan ne, sillä astman takia on riskejä. Sairastin, mutta lievästi. Nukuin yhdeksän päivää, aluksi kurkku oli kipeä ja niveliä särki, sitten kuume käväisi korkealla. Koko ajan nukuin ja olin väsynyt. Ei ollut kamalaa, mutta viikko meni unessa. En voi tietää mikä olisi ollut tilanne ilman rokotuksia.
Viime(isen) keuhkokuumeeni sain, 15 vuotta sitten, koska en jaksanut lähteä käymään influenssarokotuksella. Sain infektion ja olin keuhkokuumeineni sairaalakunnossa, enkä siitä kaikesta paljon muista. Voinko kuolla tähän? Et, sanoi lääkäri, mutta jos olisit nyt 1970-luvulla, kuolisit, koska silloin astman perushoito oli kehittymättömämpää. Sairastamisissa ei ole vanhoja hyviä aikoja. Koskaan en enää jätä kausi-influenssarokotusta väliin.
Poliorokotuksesta ei voi saada poliota, influenssarokotuksesta ei voi saada influenssaa eikä covid-rokotuksesta koronaa. Joka muuta väittää, ei tiedä miten rokotteet toimivat. Mietin jättävätkö rokotuksia vastustavat vanhemmat lapsensa tosiaan odottelemaan jäykkäkouristusinfektiota, kammottavaa tautia, johon ei ole lääkitystä eikä hoitoa. Se on erittäin tuskallinen tauti, siihen liittyy kivulias, jopa luunmurtumia aiheuttava kouristelu, halvauksia ja hengitysongelmia. Laumasuojakaan ei auta, koska jäykkäkouristusbakteeria saa mullasta tai hiekasta pienenkin ihonaarmun kautta. Rokotuksesta sitä ei saa. Eli nyt kaikki tarkistamaan montako vuotta on edellisestä tetanusrokotuksesta!
Jos sairausloman ajattelee – kuten hammaslomaa – jaksoksi kahden sairausjakson välissä, on syy turvata itsensä ja läheisensä ja säästää myös julkisia sairauskustannuksia minkä vain voi. Aina tulee jotain. Siis varaudutaan.
toimittaja
Taina Saarinen
taina.saarinen@avl.fi