Trobergit laittavat grillissä kaiken ruuan, ja vielä pullat ja kakut päälle

0
Terassi on Trobergien ruokakeskus. Nyt pöydällä arjen herkkuja: grillattu broilerifilee, grillatut kauden kasvikset ja uudet keitetyt perunat.

TARVASJOKI. ”Liekit ylös! Pihdit heilumaan!”.  Se voisi olla Agneta Stigzelius-Trobergin ja Tero Trobergin riemukas ruuanlaittotaisteluhuuto.
– Grillissä tehdään isolla kädellä, ei piperretä, Agneta sanoo.

Agneta ja Tero laittavat ruokaa harva se päivä, mutta keittiön sähköuunia ei ole käytetty vuosiin. Tässä taloudessa ruoka tehdään grillissä.
– Moni ei usko miten helppoa grillaaminen on, sanoo Tero.

Grillaaminen tuottaa hienoja makuvivahteita. Trobergeillä on sekä kaasu-, pelletti- että hiilibrikettigrillejä. Erilaisilla grilleillä saa vähän erilaisia makuja.
– Makua antaa kirsikka-, omena- tai hickorypuun lastut.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)


Terassi on Trobergien ruokakeskus. Ruuat valmistetaan siellä ja ateriat syödään siellä.

Simppeli on hyvää

Ruuan ei tarvitse olla erikoista, se on Teron ja Agnetan lähtökohta. Tärkeintä ja oleellista on, että ainekset ovat hyviä.

Tero kertoo, että ruuanlaitto grillaamalla on hänelle osa ruuasta nautiskelua. Se on myös yhdessä tekemistä: pilkkomista riittää.

Grillissä ruoka kypsyy nopeasti. Aamiaismunan ehtii mainiosti paistaa pikkugrillissä.
– Grilli kuumenee koiraa pissattaessa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kesäkaali on herkullista niin sellaisenaan kuin eri tavoin valmistettuna. Nopea grillissä käynti tekee varhaiskaalista jännittävän lisukkeen.

Mitä ruokaa teillä syödään arkena?

– Grilliruokaa A:sta Ö:hön. Laitamme kaiken grillissä, Tero sanoo.
– Myös makaronilaatikkoa, pataruokaa, pizzaa, Agneta sanoo.

Vielä ei ole tullut vastaan ruokalajia, jota ei saisi valmistettua jossain talouden grilleistä. Juuri monipuolisuus on grillaamisen valtti. Kaasugrillillä myös säästyy sähköä – ja viiden päivän sähkökatkolla Tapaninpäivän-myrskyn aikaan Trobergeillä syötiin lämpimät ateriat.

Mitä arkiruokaa teillä syödään eniten?

– Pasta is best, Tero sanoo.
– Kaikki käy, Agneta sanoo. Broileria syödään paljon, mutta ei valmiiksi marinoitua.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Koska usein on paljon pilkottavaa ja kypsennysaika on lyhyt, tiimityö on paikallaan, sanoo Agneta Stigzelius-Troberg.

Kummallakin on kaksivuorotyö ja ruoka-aikataulutus on joskus vaativaa. Tehdäänkö teillä arkiruokaa joka päivä?

– Kyllä, tai joka toinen päivä. Samalla tulee kummallekin eväät, seuraavan päivän lounas, Agneta sanoo.

Kumpi teillä laittaa ruuan?

– Kumpikin grillaa, yhdessä tehdään, Tero sanoo.

Grillaamista pidetään turhaan miesten työnä. Tero myy työkseen grillejä ja tuntee ne perin pohjin. Työssään hän näkee, että grilli ostetaan usein miehen käyttöön, vaikka laitteet eivät ainakaan erityisiä teknisiä taitoja vaadi. Hän kannustaa kaikkia grilliruuanlaittoon.
– Se on helppoa, se ei ole sotkuista, ja simppelillä voi aloittaa.

Agneta vinkkaa, että jos naiselle on leipominen mieluisa juttu, grillissä voi kokeilla paistaa pullaa ja sämpylöitä.
– Tai piparkakkuja, suklaakakkuja, sokerikakkua. Kaasugrilli vastaa 225-250-asteista uunia, mutta on nopeampi.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sulassa sovussa. Varhaiskaali ja kesäkurpitsa samassa grillissä makaronilaatikon kanssa. Laatikko tarvitsee vain pidemmän kypsennysajan.

Lähiruoka on ykkösvalinta

Päivittäiset ruokaostokset tekee hyvin Agneta, joka on töissä hyvin varustellussa ruokakaupassa. Viikonlopun, juhlien ja kutsujen ruokahankinnat tehdään yhdessä. He valitsevat usein lähiruokaa: se on arvo- ja laatuvalinta.
– Niin kuin nyt nämä mansikat, jotka ollaan ostettu vuosia Alanteen tilalta Paimiosta, sanoo Tero.

– Ja kun jonkinlainen salaatti on lähes aina mukana, Deliverden salaatit ja yrtit on tosi hyviä, Agneta sanoo.

Mitä teillä syödään silloin, kun jääkaappi on tyhjä?

– Silloin otetaan pakastimesta, Tero sanoo. Jos ei muuta, niin ranskanperunoita ja nakkeja, ja ne grilliin.

Agneta sanoo, että on harha-ajatus, että grillattu ruoka olisi aina rasvaista. Kun grillaa ritilällä, ylimääräinen rasva valuu rasvapellille, toisin kuin paistinpannulla tai paistolevyllä.
– Mutta sekä grillausalusta että grillattava tuote on syytä kevyesti öljytä, ettei paistettava tartu kiinni alustaan. Helpoin on ”non-stick-spray”, suihkeöljy.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tuoksujen asiantuntija päivystää grillien lähettyvillä.

Kuinka usein syötte ulkona?

Ravintoloissa ei pariskunta kovin usein käy. Tero laskeskelee, että viime vuonna tuli käytyä 3–4 kertaa.
– Ravintolaan ei tarvitse elämyksen takia lähteä, mutta jos mennään, niin siksi, että ei viitsitä itse tehdä.

He syövät ulkona maaliskuusta pitkälle syksyyn. Tilavalla terassilla on valinnanvaraa 12:sta erilaisesta grillistä. Klassinen pallogrillikin on, tosin isohko, halkaisija on metri.

Mitä ette grillaa?

– Lenkkimakkara on parasta kylmänä, Tero Troberg sanoo.

– Vaikka maistuu se grillattunakin.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tuoreet mansikat ovat jälkiruuista helpoin, mutta nekin voi kruunata käyttämällä ne nopeasti kuumassa grillissä.

Broileria grillissä

broilerin fileepihvi tai minuuttipihvi
öljyä ja itselle mieluisa kuivamauste
brikettien päälle pari rosmariininoksaa makua antamaan

Kasviksia grillissä

varhaiskaali
kaalin päälle öljyä, yrttimaustetta ja nokare voita
sipulit grilliin vihannespannussa
kesäkurpitsan päälle öljyä ja yrttimaustetta, kypsennetään grillin ritilällä

Keitetyt perunat grillissä

perunat keitetään grillin sivukeittimellä

Makaronilaatikko grillissä

perusreseptillä tuttu makaronilaatikko

Mansikat grillissä

mansikat marinoidaan sokerilla ja mintulla, joista osa käytetään ensin grillissä
valkosuklaata sulatetaan tulenkestävässä astiassa

Tuoreet yrtit ovat yksi Trobergien keittiön perusaineksista. Broileri odottaa itse maustettuna grilliin menoa.