PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen Luontokapinetin kesän näyttelykauden avaavat Päivi Arvosen valokuvat Suomen suurpedoista.
Mellilässä lapsuuden kesiä isoäitinsä luona viettänyt Arvonen on yksi harvoja naisia ammattiluontokuvaajien joukossa.
Arvonen kuvaa suurpetoja Kuhmossa. Hän on jo vuosia vetänyt siellä myös kuvaus- ja katseluretkiä. Hän kertoo, että Suomen kansalliseläimen, karhun, kohtaaminen turvallisesti kuvaus- ja katselukojusta hiljaisessa erämaaluonnossa on joka kerta yhtä mykistävä elämys, myös hänelle itselleen.
Hienointa Arvosen mielestä on havainnoida eläimiä niiden aidossa elinympäristössä: ihailla ja katsoa miten ne liikkuvat ja kommunikoivat keskenään.
–Ahma ja karhu voivat kylpeä kaikessa rauhassa samassa suolammessa, Arvonen kertoo.
Arvonen on seurannut uroskarhujen yhteenottoja ja karhua vilvoittelemassa kylpylätyyliin suolammessa kuumana päivänä.
–Siinä se lojui pitkään kuono jonkun oksan päällä ja välillä rapsutti korvaa.
Susi ja karhukin hengailevat välillä yhdessä, kävelevät peräkkäin metsän reunassa. Tai susi saattaa käydä nappaamassa lihapalan karhun suusta.
–Niin likeistä rinnakkaiseloa ei ole nähty kuin Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa – ja Kuhmossa, Arvonen kertoo.
Metsässä toimitaan eläinten ehdoilla. Niitä ei häiritä, ja ne oleskelevat missä ja kuten haluavat. Joskus on Arvosen mukaan odoteltava puoli tuntia, joskus kolme tuntia. Joskus menee yksi karhu ohi, joskus jää viisi karhua siihen telmimään.
–Joskus karhu on muutaman metrin päässä, joskus se astelee etäällä.
Suurpetojen kuvaamisen Arvonen aloitti vuonna 2015 Kuhmossa. Alkujaan hän on teologi ja uskonnonopettaja, mutta yli 10 vuotta koulussa sai jäädä.
–Pidin opettamisesta, mutta halusin laajemman toimintaympäristön. En kyllä arvannut, että se tulisi tarkoittamaan koko maailman.
Näyttelyssä on luettavissa Arvosen artikkeleja Suomen suurpedoista. Hän on paitsi ammattivalokuvaaja, myös journalisti ja kansainvälinen viestinnän ammattilainen. Työn takia hän on asunut vuosia Egyptissä, Lähi-Idässä ja Aasiassa.
Talvet Arvonen työskentelee Keniassa. Hän kuvaa ja vetää kuvaussafareja savannilla kansallispuistoissa. Silloin linssi suuntaa usein isoihin kissoihin, leijonaan, leopardiin ja gepardiin, mutta ei ole lajia, jota hän ei kuvaisi. Savannilla kuvia kertyy myös kirahveista, elefanteista, helmikanoista ja mangusteista, kaikista.
−Luonnon kuvaaminen on paitsi ammatti, myös suuri intohimoni.
Suurpetojen poluilla. Karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa. Päivi Arvosen kuvia Suomen suurpedoista on esillä 7.7. saakka Luontokapinetin Tairekalleriassa (Hovilanmäentie 2, Yläne).