Yläneen suulin remontti hyvässä vauhdissa

0
Suulin painunut lattia on nostettu ja porras uusittu. Nyt se taas kestää vaikka minkälaisen traktorin painon, Veikko Niittymaa sanoo.

PÖYTYÄ/Yläne. Päivä paistaa kauniisti Yläneen museomäen suulin kattolaudoituksen ja sitä suojaavan pressun läpi. Kauniisti lankeavassa valossa olisi hauska järjestää suulitanssit, sitten kun remontti on valmis. Mutta ei, kyllä se uusi katto laitetaan.

Toukokuun lopulla aloitettu suuliremontti on hyvässä aikataulussa, sanoo remonttivastaava Veikko Niittymaa . Maakuntamuseon luvalla tiilikaton tilalle asennetaan peltikatto. Rakennushistoriallinen rike se ei ole, koska niitä alkoi olla jo ennen sotia.

–Tavoitteena on saada katto paikalleen ennen juhannusta, Niittymaa sanoo.

Rakennuksen kunto oli päässyt niin heikoksi, että se oli kaksi vuotta sitten suljettava museovierailta. Oli viimeinen hetki tehdä peruskorjaus.

–Kun vanhaa korjaa, pitää aina välillä kehittää jotain. On mentävä sen mukaan mitä vastaan tulee.

Talkoissa on voimaa

Korjaussuunnitelman laati Mauri Maanpää . Kolmessa viikossa on tehty salaojat, oikaistu koko rakennus, uusittu lahonneet hirret ja purettu alkuperäinen tiilikatto.

–Tiilet purki Yläneen Kirin ahkerat, Niittymaa sanoo.

Puretut ja siististi pinotut 2000 kattotiiltä ovat suulin alkuperäiset, turkulaisen Keramian valmistamat. Niittymaan mukaan ikuiset. Tiilet menevät hyvään jatkokäyttöön, jonkun toisen museorakennuksen katteeksi. Museoalalla on tarvitsijoita.

Talkootöissä ahkeroi viidestä kuuteen tekijää, parhaimmillaan kymmenkunta, ja kiriläiset päälle. Toukotyöt pitivät välillä kiinni muutaman maanviljelijän ja heidän traktorinsa, mutta nyt he ovat taas mukana. Talkooporukan ”työsopimukseen” kuuluu kahdet kahvit ja hyvä ja runsas lounas jälkiruokineen.

–Ja sen ruuan pitää olla hyvää, Niittymaa sanoo.

Ilmeestä näkee, että sitä se on. Talkoisiin ovat kaikki edelleen tervetulleita.

Maatöistä peltikattoon

Koko korjausurakka aloitettiin maatöillä. Suulin alla maa on märkää ja routa on päässyt nostelemaan ja vääntämään rakennusta. Nyt maata poistettiin, ympärille kaivettiin salaojat ja salaojaputkien päälle ajettiin hyvä kerros soraa.

Alimmassa hirsikerrassa oli parissa kohdin lahoa kuten vanhoissa rakennuksissa usein on. Ne on nyt uusittu. Suulin puurunko on kuitenkin kunnolla irti maasta, sokkelikorkeus on asiallinen. Maatilojen rakennukset osattiin 1940-luvulla tehdä isältä pohjalle periytyvällä taidolla, vaikka rakennuspiirustuksia ei ollut kellään. Tai olivat ne; päässä ja lihasmuistissa. Ymmärrettiin, että puun ei pidä olla maata vasten.

Suulin oikaisun tekivät ammattilaiset kuten tekevät peltikatonkin. Niittymaa kertoo, että suulia on nostettu parikymmentä senttiä.

–Ovia ei enää saanut auki, painumaa oli paljon.

Viljelyskoneet turvassa

Niittymaa on tyytyväinen. Korjaustöissä on mukava porukka ja työssä näkee kättensä jäljen.

–Mikä sen mukavampaa kuin olla täällä, hän sanoo.

Samalla pelastetaan museomäen suulin sisällä oleva maatalouskoneaarteisto kastumasta ja pilaantumasta. Maamoottorit, vanhat traktorit ja hevosvetoinen uljas puimakone saadaan säilymään.

Elokuussa sitten museomäellä pidetään maalinkeittotalkoot. Suuli avataan kävijöille, ja se saa maalaustalkoissa punaisen värin.

–Tervetuloa talkoisiin. Omat astiat mukaan, maalia saa, jos on joku oma maalauskohde.


Yläneen museomäki

Kotiseutumuseon pihapiiri on täydellinen yläneläinen talonpoikaismiljöö 1700–1800-luvulta, niin rakennuksiltaan kuin sisätiloiltaan. Museomäen 12 maatilan rakennusta on siirretty alueelle eri puolelta lähialueita vuonna 1962.

Nyt korjattava suuli on Tuokon tilalta. Sen rakennusaikaa ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan rakennettu heti sodan jälkeen 1940-luvulla.

Yläneen kotiseutumuseo on avoinna 16.8. saakka tiistaista perjantaihin klo 12–17 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 12–15 (Liisantie 13, Yläne).