Pyörällä pääsee

0

On siis kevät, kuljen Aurajoen rantaa, voisi näihin aikoihin hiukan muunnellen hyräillä Tavaramarkkinoiden laulua ja aika moni niin on tehnytkin – siis kulkenut Aurajoen rantaa, mutta tuskin hyräillen. Porukka kun näyttää menneen ongelle.

Minäkään en ole lauluaikeissa, vaikka vieressä kuohuva Kuuskoski sille hyvän taustamusiikin antaisi. Olen pyöräilemässä ja soratietä kulkiessa se edellyttääkin kunnon keskittymistä varsinkin tähän aikaan vuodesta.

En pyöräile talvella, kuten ei moni muukaan ikäiseni naisihminen.

Vielä opiskeluaikana 20 asteen pakkanen ja kymmenen sentin lumi eivät olleet mikään este, mutta nykyisessä iässäni se tuntuisi jokseenkin suoralta matkalta traumapolille.

Kevään ensimmäinen pyöräily onkin jo pari vuotta tuntunut jännittävältä ja jos joku olisi silloin kulkuani seurannut, olisi varmasti jättänyt kunnon välimatkan itsensä ja minun väliin.

Erityisen toivottavaa se olisi Kuuskosken kartanon kohdalla, vähän ennen Pöytyän rajaa. Arvelen monen pyöräilijän, ainakin meikäläisen ikäisen, päättävän tuosta kohdasta hengissä selvittyään, että unohtumattomia kokemuksia voi etsiä muualtakin, vaikka benjihypystä.

Tiedän kyllä, että tuon tienosan kunnostuksen pitäisi tapahtua tänä vuonna, mutta varma asiasta voi olla vasta kun näkee asfalttikoneet työssään.

Hiukan ihmettelen sitä, miten sähköpyöräilijät selviävät tuosta tienpätkästä. Heidän kulkupelinsähän painavatkin rutkasti enemmän kuin meikäläisen mummomalli.

Ilmiselvästi jotkut pyörät on todellakin luotu kestämään. Tarkoitan alakouluikäisten poikien käyttämiä pyöriä. Kaiken lisäksi niissä tuntuu olevan nyt itselleni outo ja erityinen vaihde, jota käytetään koulutuntien jälkeen.

Pyörät, jotka pysyvät oppituntien aikana kurinalaisessa järjestyksessä romahtavat koulun jälkeen abstraktiseksi kasaksi kirjaston ovien eteen.

En vielä ole selvittänyt itselleni mitä tuo kasa kuvastaa. Todennäköisesti kasvavan polven syvää pettymystä aikuisten aiheuttamiin ongelmiin, joista ei selviä edes huomattavalla määrällä energiajuomaa.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com