PÖYTYÄ/Yläne. Suomen suurimmassa lasten ja nuorten Kaikki kuvaa -elokuvakilpailussa on tänä vuonna mukana pöytyäläiselokuva. Yläneläislasten Outo uni -kauhuelokuva kisailee työpajaelokuvien sarjassa.
Kilpailun finaaliin elokuvallaan päässeet Ulla Wärri , Eino Holappa , Valtteri Lento ja Antton Teinilä osallistuivat Yläneen Luontokapinetissa järjestettyyn työpajaan, jossa he saivat ohjausta elokuvan käsikirjoittamiseen, näyttelemiseen ja kuvaamiseen. Nelikon ideoimassa ja esittämässä elokuvassa kaappari kiristää lapset paikalle multimediaviestin avulla.
Neljättä ja viidettä luokkaa käyvästä nelikosta Ullalla, Einolla ja Valtterilla oli jo aiempaa kokemusta näyttelemisestä Himolan teatterin lastennäytelmästä, Antton lähti mukaan Einon ja Valtterin pyynnöstä. Outo uni kuvattiin Luontokapinetissa. Elokuvan tekeminen oli lapsista aika kivaa, mutta kenties teatterin lavalla esiintyminen kuitenkin vie voiton.
–Näytteleminen yleisölle on ehkä kivempaa, kun siinä saa vähän ylinäytellä, Eino miettii.
Valtteria kutkuttaa elävälle yleisölle näyttelemisessä siihen liittyvä jännitys.
–Kameran edessä saa epäonnistuakin, hän toteaa.
Ulla pääsi näyttelemään elokuvassa pahista, mikä oli hänelle uutta.
–Näyttelemisessä on kiva vapaus, vaikka siinä tietyt jutut onkin, mitä täytyy tehdä, Ulla sanoo.
ELOKUVAN juoni alkoi rakentua, kun nelikko päätti tehdä kauhuleffan. Kenelläkään heistä ei vielä ole omakohtaisia kokemuksia netin ja sosiaalisen median vaaroista. Ikänsä puolesta he eivät vielä voikaan olla esimerkiksi TikTokissa, mutta YouTube on heille tuttu.
Sosiaalisessa mediassa leviää muun muassa haasteita, jotka saattavat olla jopa hengenvaarallisia. Ulla kuitenkin kertoo kohdanneensa toistaiseksi vain hauskoja haasteita. He kaikki tietävät jo, mitä tehdä, jos kohtaavat älylaitteiden kautta jotain uhkaavaa tai epämiellyttävää.
–Täytyy kertoa vanhemmille tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle.
Valtterin mukaan asiasta on puhuttu paljon yhteiskuntaopin tunnilla.
OUTOON UNEEN Valtteri ja Eino ovat tyytyväisiä, vaikka Eino toteaakin, ettei ole kauhuelokuvien fani. Ulla suhtautuu lopputulokseen tiukalla itsekritiikillä.
–Lähinnä toivon, ettei kukaan menisi sitä katsomaan, hän sanoo ja uhkaa muuttaa paikkaan, jossa kukaan ei tunne, jos kilpailu tuo julkisuutta.
Ullasta tuntui oudolta nähdä itsensä elokuvassa ja Antonkin toteaa, ettei haluaisi enää itseään uudestaan katsoa. Myös Eino myöntää, että itsensä katsominen tuntuu oudolta, ja Valtteri pohtii, olisiko jotain asioita voinut tehdä toisin. Kenties mieli aikaa myöten muuttuu. Näyttelemistä Ulla, Eino ja Valtteri ainakin aikovat vielä jatkaa.
Kilpailumenestystä nelikko ei jännitä, ja toisaalta, miksi jännittäisikään, hehän ovat jo melkein voittajia päästyään finaaliin asti. Anton jopa sanoo jo melkein unohtaneensa koko kilpailun.
KAIKKI KUVAA -elokuvakilpailu
Lasten ja nuorten Kaikki kuvaa -elokuvakilpailussa pohdiskeltiin tänä vuonna älylaitteiden vaaroja.
Tuotantoyhtiö Amazementin järjestämään kilpailuun tuli tasan sata media-aiheista elokuvaa.
Kilpailussa kisaillaan 8–12-vuotiaiden, 13–15-vuotiaiden ja 16–23-vuotiaiden sarjoissa sekä työpajaelokuvien sarjassa.
Työpajoja, joissa lapset ja nuoret pääsivät tekemään elokuvia alan ammattilaisten ohjauksessa, järjestettiin tuotantoyhtiön ja kuntien yhteistyössä kevättalven aikana.
Kilpailun raatiin kuuluvat ohjaaja-käsikirjoittaja Tiina Lymi sekä näyttelijät Lauri Tilkanen, Anna Airola ja Pyry Rautiainen.
Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan 2.5. asti. Äänestämään pääsee Kaikki kuvaa -kilpailun nettisivun kautta osoitteesta https://kaikkikuvaa.fi/kilpailu/finalistit-2024/
Kilpailu huipentuu Kaikki kuvaa -gaalaan, joka järjestetään Helsingissä elokuvateatteri Orionissa 11. toukokuuta. Gaalaan on kutsuttu kaikki finaaliin päässeet kilpailijat ja gaalaan on yleisöllä vapaa pääsy.
Kilpailu järjestettiin nyt 11. kerran.