LIETO/Tarvasjoki. Viisi vuotta sitten Tarvasjoen koulun tokaluokkalaisille esittäytyivät Hanna Kulta ja Pekka Saarnivaara. Koulun vanhempainyhdistys oli pyytänyt heidät mukaan alkavaan koulumummi ja -vaaritoimintaan.
Kouluisovanhempien vierailuista tuli nopeasti tärkeitä sekä oppilaille että Kullalle ja Saarnivaaralle. Nykyään oppilaat ovat kuudennella luokalla, ja Kulta ja Saarnivaara käyvät heidän luonaan noin pari kertaa kuukaudessa.
Vierailuillaan Kulta ja Saarnivaara yleensä avustavat tunneilla. Kulta on ollut monesti mukana etenkin käsityön ja äidinkielen tunneilla, Saarnivaara matematiikan ja ympäristöopin. He ovat myös tehneet oppilaiden kanssa retkiä, esimerkiksi sieni- ja marjametsään, ja Saarnivaara on ollut pukuhuonevalvojana koulu-uinneissa.
Tokaluokalla he kävivät myös säännöllisesti pienryhmien kanssa tekemässä lukuharjoituksia. Erityisen hyvin on jäänyt mieleen historiantunti viidennen luokan alussa, kun oppilaat saivat esittää Kullalle ja Saarnivaaralle kysymyksiä heidän nuoruudestaan.
Koulunkäynti on muuttunut
Hanna Kullan ja Pekka Saarnivaaran mukaan oppilaiden suhtautuminen heihin on muuttunut merkittävästi vuosien kuluessa – alkuvuosina lapset tulivat helposti halaamaan ja olivat puheliaampia. He kuitenkin pitävät muutosta normaalina ja sanovat, että oppilaiden luona on silti aina mukava vierailla.
Saarnivaara on itse työskennellyt opettajana. Hänestä on ollut kouluvaarina mielenkiintoista huomata, miten koulumaailma on muuttunut.
Tässä on nähnyt, mikä valtava murros kouluelämässä on näiden vuosikymmenien aikana tapahtunut. Lapset elävät muutenkin aivan erilaisessa maailmassa, kuin kolmekymmentä vuotta sitten, Saarnivaara sanoo.
Kullankin mielestä on mukavaa saada seurata läheltä, mitä nykyajan lapset koulussa touhuavat. Oppilaiden kanssa on tietenkin myös kiva viettää aikaa ja jutella.
Tyytyväinen opettaja
Myös kuudennen luokan opettaja Hanna Koivula on kokenut koulumummi- ja vaaritoiminnan erittäin positiivisena.
Toiminta on ollut todella mukavaa. Pekka ja Hanna ovat olleet juuri sopivia tähän hommaan ja olleet aina omia itsejään, heidän kanssaan on ollut ihana tehdä kaikenlaista. Oppilaillekin on varmasti ollut todella kiva, että on vanhempia aikuisia, joiden kanssa jutella, etenkin jos omat isovanhemmat esimerkiksi asuvat kauempana, Koivula sanoo.
Tapaamisten sopiminen vaatii toki suunnittelua ja tuntien soveltamista, mutta Koivulan mielestä se ei ole kovinkaan aikaavievää tai vaivalloista. Hän sanoo Kullan ja Saarnivaaran olevan oppilaita kohtaan niin luontevia, että tunnit sujuvat hyvin, vaikkei hän niitä erityisemmin suunnittelisikaan.
Koivulan mielestä on vain hyvä, että tilanteet, joissa koulumummi ja -vaari ovat mukana, ovat yleensä rentoja ja epävirallisia. Hän kertoo esimerkkinä retken, jonka he tekivät Tarvasjoen Kertuntuvalle vuoden 2022 joulukuussa. Kulta ja Saarnivaara olivat siellä mukana ja tarjosivat lapsille pipareita ja glögiä. Se on jäänyt Koivulan mieleen mukavana yhdessäolona ja tunnelmointina.
Kullan ja Saarnivaaran osalta koulumummin ja -vaarin rooli päättyy, kun kuudesluokkalaiset siirtyvät syksyllä yläkouluun. Toiminta jatkuu kuitenkin muissa luokissa edelleen aktiivisesti. Toiminnan alkamisen jälkeen uusia koulumummeja ja -vaareja on tullut lisää, ja tällä hetkellä heitä on yhteensä kahdeksan. Heidät on nimetty tiettyihin luokkiin niin, että jokaisella luokalla on yksi tai kaksi omaa koulumummia tai -vaaria.
Toimintaa organisoi edelleen Tarvasjoen koulun vanhempainyhdistys. Vanhempainyhdistyksessä ollaan iloisia, että toiminta on ollut kaikille osapuolille miellyttävää. Se aktivoittaa koulumummeja ja -vaareja, ja tuo koululaisten arkeen lisää turvallisia aikuisia sekä erityisiä hetkiä opiskelun lomassa.
Teksti ja kuvat: Saimi Nurmi