PÖYTYÄ, AURA. Varhan kiinteistöjen elokuisen kuntokatselmuksen raportti Pöytyältä on tehty ja olemassa, mutta sen tarkkaa sisältöä ei ole julkistettu. Sekä kuntia että asukkaita kuitenkin kiinnostaa omien terveysasemien ja muiden sotekiinteistöjen kunto ja kohtalo.
Mitään tietoa ei ole kuntaan saatu, mikä ihmetyttää Pöytyän kiinteistöpäällikköä Jukka Ojasta. Tietoja raportin tarkasta sisällöstä ei ole myöskään Aurassa kunnanjohtaja Terhi Källillä eikä teknisellä johtajalla Kari Tuohella.
–Emme ole nähneet raporttia, vaikka pyydetty on. Tietoni ovat Turun Sanomien uutisesta, jossa kerrottiin, että Pöytyällä on yksi huonokuntoinen kiinteistö, Ojanen sanoo.
Pöytyän kaikki yli 600 neliön sotetilat kävi läpi Ojanen, Varhan edustaja ja kolme konsulttiyhtiö Sitowisen talotekniikan ammattilaista, jotka laativat raportin. Raporttia varten Varha ei edellyttänyt rakenteiden purkamista, vaan silmämääräinen kuntoarvio riitti.
–Katselmus sujui hyvin ja asiallisesti, siitä jäi ihan positiivinen käsitys, Jukka Ojanen sanoo.
Hän kertoo, että esille tulleet sähköihin liittyvät huomautukset on jo korjattu. Kyseessä oli pieniä fiksauksia kuten uusittavia turvamerkkivalaisimia ja loisteputkien vaihtoja ledeiksi.
–Se huonokuntoinen rakennus on Riihikosken terveysaseman vanha osa, se on selvää. Kellariin kun mentiin, niin olihan se huh huh.
Kuntoluokitukseen KL2, ”välttävä”, kuuluva Riihikosken vanha osa on 1800-luvun lopulta. Rakennuksen yläkerroksissa on Varhan toimistoja.
Miten Pöytyän terveys- ja sosiaalialan tilojen jatkossa käy? Jukka Ojanen ei käy arvailemaan.
Maaliskuun lopulla alkanee olla tiedossa mitä toimenpiteitä kunnilta edellytetään.
–Tai mitä toimitiloja suljetaan. Sehän ei ole kiinni tilojen kunnosta, hyväkuntoisiakin voidaan lakkauttaa, Ojanen sanoo.
Myös Varhan järjestämisjohtaja Antti Parpo sanoo, että kiinteistöjen kunto ei ole ainoa vaikuttava asia. Lakkautettavia toimintoja ja suljettavia tiloja ei kuitenkaan vielä tiedä kukaan.
–En pysty ottamaan kantaa yksityiskohtiin, koska niitä ei ole.
Se mikä on tiedossa, on 230 miljoonan euron säästötavoite, josta noin 50 miljoonaa euroa pitäisi löytyä poistamalla käytössä olevia kiinteistöneliöitä.
Summa löytyy Varhan aluehallituksen suunnitelmasta, jonka nimi on Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026, ja siellä sanotaan: ”Hyvinvointialue luopuu tarpeettomista omista tiloista ja tiivistää hallitusti – – kunnilta ja yksityisiltä vuokrattuja tiloja.”
Niinpä Parpo tutkii elokuisen kuntokartoituksen ja tekee sen ja muun materiaalin pohjalta säästöesityksen. Parpo on virkamies, jonka velvollisuutena on nyt etsiä säästökohteita.
Selvitys ja toimenpide-ehdotus lähtee poliittisen päätöksenteon prosessiin Varhassa: ensin lautakuntaan, sitten jaostoon ja sieltä hyvinvointialueen hallitukseen ja sieltä valtuustoon. Poliitikot siis päättävät mitkä tilat ovat tarpeettomia.
–Tässä menee aikaa. Pitkien vääntöjen jälkeen saadaan aikaan jokin esitys, puolen vuoden sisällä, Parpo sanoo.