AURA. Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon?
Koululaisooppera Lähde pistää ajattelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta.
Koululaisoopperaa harjoitellaan parhaillaan Auran yhtenäiskoulussa. Viime viikolla harjoiteltiin oopperan ammattilaisen, ohjaaja Ann-Mari Ohtamaa kanssa. Nyt harjoitukset jatkuvat luokanopettaja Jenni-Elina Jalosen kanssa.
Valmista pitäisi olla 26.10. Silloin oopperan ammattilaiset tulevat Auraan esittämään teoksen oppilaiden kanssa. Produktiossa on mukana kolme luokkaa, reilu 50 oppilasta. Päivällä kenraalissa sen näkevät kaikki koululaiset, illan esitykseen myydään lippuja.
Hyvä konsepti
Koululaisoopperaa tehtiin Aurassa edellisen kerran muutama vuosi siten. Jalosen mukaan kyseessä on hyvin mietitty konsepti.
–Oopperasta tulee hyvät materiaalit, joiden avulla harjoittelemme itse. Oopperan ammattilaisten kanssa päästään harjoittelemaan kahtena päivänä.
Jalosen mukaan oppilaat ovat olleet oopperaan osallistumisesta innoissaan. Hän tietää kokemuksesta, että loppuhuipennus eli valmis esitys on hieno kokemus.
–On vaikea kuvitella, miten hienolta kuulostaa, kun ammattilaiset laulavat valmiissa teoksessa.
Jännittää
Myös oppilaat olivat viime viikon harjoituspäivänä innoissaan, vaikka jännittääkin.
–Jännittää että muistanko sanat, mutta jännitys on sellaista hyvää jännitystä, Lotta Mäkelä kertoi.
–Minuakin jännittää se, että muistaako sanat tai jos tekee jotakin väärin, mutta harjoittelu on ollut mukavaa, Olivia Järvinen mietti.
–Jännittää toki, mutta harjoituksissa ei pelota, on ollut tosi mukava fiilis, Edit Mfinanga kiitteli.
Ohjaaja Ann-Mari Ohtamaa kiitteli auralaisten koululaisten innostusta harjoitella oopperaa.
–Monella lapselle oopperan kuorossa oleminen on kerran elämässä -kokemus. Toisaalta se voi johtaa myös musiikkiharrastuksen aloittamiseen, Ohtamaa sanoo.
Hän näkee suuren arvon siinä, että kansallisooppera tekee itsensä näkyväksi pienilläkin paikkakunnilla. Ooppera tulee ihmisten luo eikä tarvitse lähteä oopperan luo Helsinkiin.
Taidetta kaikille
Ohtamaan mukaan ei ole harvinaista nähdä valmiin teoksen katsomossa kyyneliin saakka vaikuttuneita katsojia.
–Koululaisoopperat ovat korkeatasoisia teoksia, eivät puuhastelua. Kun taide tehdään kunnolla, se vaikuttaa, Ohtamaa painottaa.
Oopperaa harjoitellessa Ohtamaa välittää myös tietoa taiteen tekemisen perusteista.
–Yleissääntö on, että näyttämön vasen puoli on muusikoiden puoli, laulakaa rohkeasti, ihan sama muistatteko sanat oikein, pääasia että tekeminen näkyy, katsokaa että kaverille jää tilaa, näyttelemisen perusjuttu on, että aina huomioidaan kaveria, Ohtamaa opastaa.
Koululaisoopperan tuottaja Kirsi Järvinen kertoo, että koululaisoopperoita on tehty vuodesta 2000 lähtien eli kyseessä on jo vakiintunut koulujen ja kansallisoopperan yhteistyömuoto. Kuluvana vuonna Lähde-koululaisooppera nähdään 30 koulussa.
–Taide kuuluu kaikille. On hienoa, että pystymme tarjoamaan koululaisille mahdollisuuden tehdä taidetta yhdessä ammattilaisten kanssa, Järvinen iloitsee.