PÖYTYÄ/Kyrö. Kokoomus oli Elisenvaaran lukiossa ja yhtenäiskoulussa järjestetyissä nuorisovaaleissa ylivoimaisesti suosituin puolue. Kokoomus sai 50 ääntä, kun toiseksi sijoittunut perussuomalaiset sai yli puolet vähemmän eli 24 ääntä.
Kokoomuksen suosiota selittää ennen kaikkea puolueen pöytyäläinen eduskuntavaaliehdokas Sanna Pitkänen, joka sai 37 ääntä. Toiseksi suosituin kokoomuslainen oli Pertti Hemmilä kuudella äänellä.
Perussuomalaisten suosituin ehdokas oli Mikko Kangasoja, joka sai 14 ääntä. Kangasojan suosiota selittää ainakin osin se, että hän osallistui koulun järjestämään vaalipaneeliin.
Vaalipaneelissa nähtiin myös Sinimustan liikkeen Antero Kivisaari. Sinimusta liike oli kolmanneksi suosituin puolue. Kivisaari sai yhdeksän ääntä, kun koko puolue sai 13 ääntä.
Kolmetoista ääntä sai myös Vapauden liitto, jonka suosituin ehdokas oli Ville Laine. Vihreät ja Liike Nyt saivat molemmat 12 ääntä. Vihreiden suosituin ehdokas oli niinikään paneelissa nähty Oona Foster, joka sai kuusi ääntä. Liike Nytin suosituin oli Tomas Jouhilampi seitsemällä äänellä. Vasemmistoliitto ja keskusta saivat kumpikin kymmenen ääntä. Vasemmistoliiton suosituin oli Martti Ervasti neljällä äänellä. Keskustan suosituimmat olivat marttilalainen Olli-Pekka Aalto ja Anniina Lehmus kolmella äänellä.
SDP ja kristillisdemokraatit saivat kumpikin kahdeksan ääntä. Demareiden suosituin oli Mari Lahti neljällä äänellä ja kristillisdemokraattien Aleksi Stenberg kuudella äänellä. Suomen kommunistinen puolue sai neljä ääntä, Juuso Koponen keräsi niistä kolme.
Ääniä annettiin vaalissa kaikkiaan 164. Äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Vain 48,6 prosenttia äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan.
Koskella yllettiin nuorisovaaleissa paljon korkeammalle eli 64 prosenttiin.
Elisenvaaran lukion ja yhtenäiskoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Aino Hallamurto piti lähinnä yläkouluikäisten tuntoja peilaavaa nuorisovaalia kuitenkin hyvänä tapana tehdä demokratiakasvatusta.
Eri arvot näkyvät
Iida Arvola, Aurora Barman, Nelly Vahtera, Janna Siukonen ja Olivia Sukari olivat yhtä mieltä siitä, että tärkein asia ehdokasta valitessa on se, että ehdokkaan arvomaailma sopii yhteen oman arvomaailman kanssa.
Suomen puoluejärjestelmä ei tee valinnasta aina helppoa, sillä ehdokkaan arvomaailman lisäksi pitäisi pystyä ainakin jossain määrin hyväksymään myös puolueen arvomaailma. Vaikka äänestäisikin henkilöä, ääni menee vaalijärjestelmän vuoksi myös puolueen hyväksi.
–Systeemi on vähän ristiriitainen, kun pitää miettiä sekä puoluetta että henkilöä, Aurora Barman miettii.
Kiinnostus politiikkaan herää nuorten mielestä usein vasta, kun aihetta käsitellään koulussa.
–Politiikka on nyt muutenkin ajankohtaista vaalien ja Natonkin vuoksi, Nelly Vahtera muistuttaa.
Sosiaalinen media vaikuttaa
Koulussa järjestetty vaalipaneeli ja nuorisovaali herättivät keskustelua. Nuorisovaalin tuloksessakin näkyvä maailmankuvien eriytyminen puhutti.
–Vaalipaneelin jälkeen puhuttiin paljon siitä, miten erilaisia arvoja nyky-yhteiskunnassa on, Nelly Vahtera kertoo.
–Nykyään on kaksi ääripäätä, kun ennen oli vain yksi, miettii Janna Siukonen.
Niin Siukonen kuin muutkin nuoret pitivät tärkeänä sitä, että käy äänestämässä.
–Jos ei käy äänestämässä, ei voi sitten valittaakaan, jos on tyytymätön politiikkaan, Siukonen sanoo.
Ehdokkaan valinnassa nuoret käyttivät vaalikoneita.
–Itselle tärkeät asiat pitää olla myös ehdokkaille tärkeitä. Tosin vaalikoneissa oli välillä aika vaikeita kysymyksiä, Olivia Sukari miettii.
Politiikan sisällön lisäksi myös tapa tehdä politiikkaa vaikuttaa siihen, miten puolue tavoittaa nuoria.
–Esimerkiksi perussuomalaisten suosiota nuorten keskuudessa selittää paljon se, että puolue on hyvin aktiivinen TikTokissa ja muualla sosiaalisessa mediassa, Nelly Vahtera sanoo.