AURANMAA. Aurassa koulunsa aloittaa syksyllä pienempi ikäluokka kuin viime vuonna. Tulevia ekaluokkalaisia on kaikkiaan 42. Heistä 35 aloittaa yhtenäiskoulussa ja seitsemän Kirkonkulman koulussa. Viime vuonna ekaluokkalaisia oli yhteensä 62, heistä 50 aloitti yhtenäiskoulussa ja 12 Kirkonkulmalla.
Myös Oripäässä on reilusti pudotusta. Uusia ekaluokkalaisia aloittaa näillä näkymin yhdeksän, kun viime syksynä heitä oli 17.
Tarvasjoella tulevien ekaluokkalaisten määrä näyttäisi olevan sama kuin viime syksynä. Uusia ekaluokkalaisia olisi 18.
Koskellakin päästään melkein samaan kuin viime vuonna. Uusia ekaluokkalaisia olisi Koskella aloittamassa 15, kun viime syksynä heitä oli yksi enemmän.
Pöytyällä koulunsa aloittaa syksyllä 83 lasta, mikä on neljä vähemmän kuin mitä ekaluokkalaisa on nyt. Riihikoskella ja Yläneellä koulunsa aloittavien määrä vähenee viime syksystä, mutta Elisenvaarassa kasvaa.
Elisenvaarassa koulunsa aloittaa 42 oppilasta, kun ekaluokkalaisia nyt on 29. Riihikoskella aloittaa 25, kun ekaluokkalaisia nyt on 37 ja Yläneellä 16, kun ekaluokkalaisia nyt on 21.
Ikäluokissa eroja
Marttilassa ekaluokkalaisia aloittaa syksyllä poikkeuksellisen paljon. Uusia ekaluokkalaisia on ilmoittautunut 28 ja koulussa aloittaa kaksi ekaluokkaa. Viime syksynä ekaluokkalaisia oli 21.
Marttilan koulun rehtori ja kunnan sivistysjohtaja Satu Virtanen sanoo itsekin pohtineensa sitä, miksi ikäluokkien koossa saattaa olla isojakin eroja.
–Syntyvyydessä on piikkejä, mutta niiden selittäminen on vaikeaa. Syntyvyyden lisäksi oppilasmäärään vaikuttaa luonnollisesti muuttoliike, jota sitäkin on aika vaikea ennustaa, Virtanen miettii.
Huolimatta siitä, että yksittäisissä ikäluokissa voi olla suuriakin eroja, Marttilan tilanne vaikuttaa varsin vakaalta.
–Ensi syksynä Marttilassa tosiaan aloittaa koulun ikäluokka, joka on poikkeuksellisen suuri. Sen jälkeen tilanne näyttää kuitenkin tasaantuvan niin, että -24, -25, ja -26 ekaluokkalaisia olisi 15–16.
Pienessä oppii paremmin
Tällä hetkellä Marttilan koulu on yksilinjainen lukuun ottamatta neljättä luokkaa, joita on kaksi. Ensi vuonna tilanne tulee siis olemaan se, että vitosluokkia ja ykkösluokkia on kaksi, muita yksi.
–Pitkällä tähtäimellä näyttää siltä, että koulu on pääasiassa yksilinjainen, Virtanen sanoo.
–Olin juuri seminaarissa, jonka aiheena oli pienenevät ikäluokat. Suomessa ei ole sitten nälkävuosien syntynyt näin vähän lapsia, hän muistuttaa.
Virallista rajaa sille, koska oppilaita on niin paljon, että se pitää jakaa kahteen ryhmään, ei ole.
–Käytännössä on niin, mutta 20–23 lasta alkaa olla sellainen ryhmä, että ryhdytään miettimään sen jakamista, Virtanen kertoo.
Paljon on kiinni siitäkin, millaisia oppijoita luokassa on, mutta lähtökohta luonnollisesti on, että pienemmässä ryhmässä opiskelu sujuu paremmin, kun opettajalla on enemmän aikaa yhtä oppilasta kohden.