PÖYTYÄ/Yläne. Ikäihmisten ja vammaisten palveluista sekä muista ajankohtaisista teemoista keskusteltiin Eläkeliiton Yläneen yhdistyksen järjestämässä vaalipaneelissa Yläneen kunnantalolla.
Eduskuntavaaliehdokkaista paneeliin osallistuivat Jani Kurvinen (kesk.), Aki Lindén (sd.), Sanna Pitkänen (kok.) ja Jenni Päätalo (vas.).
Sopuisissa merkeissä soljuneessa keskustelussa kaikki ehdokkaat olivat samaa mieltä, että perusterveydenhuoltoon pitää satsata niin, että terveyspalvelut pysyvät lähellä käyttäjiä.
Panelisteista Kurvinen, Lindén ja Pitkänen ovat vuoden alussa toimintansa aloittaneen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) aluevaltuuston jäseniä. Päätalo on puolestaan töissä Varhalla ja ammattiliitto Superin pääluottamusmies.
Sujuvasti hoidon piiriin
–Terveydenhuollon lähipalvelut pitää turvata ihmisten luonnollisten liikkumareittien varrella. Tämä tarkoittaa kohtuullisia matkoja ja aikoja, Pitkänen sanoi.
Lindénin mukaan hoidon jatkuvuus edellyttää lähellä olevia terveyspalveluja. Hän liputti toimivaksi todistetun omalääkärijärjestelmän puolesta.
Myös Päätalo ja Kurvinen katsoivat, että hoitoon, kiireettömäänkin, pitää päästä sujuvasti ja lähelle.
–Digitalisaatiota on hyvä kuljettaa siinä rinnalla. Takana ovat ne ajat, jolloin kunnanlääkäri saattoi ottaa vastaan jopa sata potilasta päivässä, Kurvinen totesi.
Lindén piti suotavana, että työntekijäpulaa poteva julkinen sektori ostaa terveyspalveluja yksityiseltä puolelta, mikä lyhentää julkisen puolen hoitojonoja. Tämä toimi edellyttää riittävää rahoitustasoa.
Reuna-alueiden palvelut turvattava
Paneelin puheenjohtaja Markku Autio kyseli, miten esimerkiksi laboratoriopalvelut turvataan maakunnan reuna-alueilla.
–Maakunnan jokaisessa vanhassa kunnassa tarvitaan näytteenottopaikka ja neuvola, Lindén sanoi. Vanhalla kunnalla hän tarkoitti ennen suurta kuntaliitosvuotta 2009 olemassa olleita kuntia.
Päätalo pohdiskeli, voisiko käytössä olla lääkäriautoja, jotka tulisivat asiakkaan luokse. Hänen mielestään hoitoalan ammattirajoja saisi madaltaa niin, että lähihoitajakin voisi ottaa tarvittavat laboratorionäytteet.
–Kotihoidon ammattitaitoa pitäisi hyödyntää enemmän, Päätalo mainitsi.
–Varhalla on nykyisellään paljon osaamista, jota ei hyödynnetä. Joka asiaan ei tosiaan tarvita 3–5 vuoden koulutusta, Sanna Pitkänen muistutti.
Hänen mielestään työntekijöiden työhyvinvointi on erityisen tärkeää, sillä julkinen puoli ei pysty kilpailemaan palkoilla yksityisen sektorin kanssa.
Keskittämisen peikko vaanii
Kurvinen harmitteli, ettei Varhan luottamushenkilöille ole vieläkään kerrottu, mitä rakennuksia Varhalla on, ja ovatko rakennukset kunnossa. Vastuu rakennuksista kuuluu omistajille eli kunnille. Varha on kiinteistöissä vuokralla.
–Työnantaja voisi myös siirtää työntekijöitä eri toimipaikkoihin. Nyt on menossa tosi kova keskittäminen pelkin virkamiespäätöksin.
Kurvinen piti jo nyt selvänä, että joka toinen maakunnan terveysasema on kesällä suljettuna.
–Jaan kaikki mainitut ongelmat. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen liikkeellelähtö on ollut luvattoman hidasta, aluevaltuuston puheenjohtaja Lindén sanoi.
Yleisökysymysten pohjalta keskustelua käytiin myös vammaisia koskevasta päätöksenteosta, hoitajien työoloista, hallinnon tehostamisesta, osatyökykyisten työllistymisestä ja omaishoitajien vapaapäivistä sekä terveyssektorin ulkopuolelta liikenneväylärakentamisen tärkeysjärjestyksestä.