Hoitajapulan vaivaama Pöytyä tarjoaa kesäsijaisille lisäkorvauksen ja perjantaijätskit

0
Pöytyän asiantuntijasairaanhoitaja Sari Rantanen ja perusturvajohtaja Eveliina Kiiski haukkasivat keskiviikkona ulkoilmaa työhaastattelurupeaman jälkeen.

PÖYTYÄ. Perusturvajohtaja Eveliina Kiiski ja asiantuntijasairaanhoitaja Sari Rantanen tekevät parhaansa saadakseen työntekijöitä kesäsijaisuuksiin sekä avoinna oleviin vakituisiin työsuhteisiin. He lupaavat tulijoille lämpimän vastaanoton, perehdytyksen ja kokeneen työyhteisön tarjoaman turvan.

Mukavuustekijät eivät yksistään riitä, vaan kuntien on ollut pakko panostaa palkkioihin. Pöytyä maksaa hoiva-alan kesätyöntekijälle 500 euron lisäkorvauksen vähintään kolmen kuukauden työstä.

Kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen lähi- ja sairaanhoitajille on luvassa 700 euron sitouttamispalkkio joulukuussa 2022. Ehtona on, että työsuhde on kestänyt vähintään puoli vuotta ja se on voimassa joulukuun viimeisenä päivänä.

Työntekijöille maksetaan myös 500 euron vinkkauspalkkioita, jos vinkkaus on johtanut yli kolmen kuukauden työsuhteeseen.

– Kesätyöntekijätkin saavat meillä 50 euron Epassi-rahan ja lisäksi lupaan perjantaisin jäätelöt, Kiiski lisää.

Hoivapaikkoja joudutaan karsimaan

Pöytyäläisten hoito- ja hoivapalvelut saadaan Eveliina Kiisken ja Sari Rantasen mukaan tuotettua vajaalla sijaisjoukolla, kunhan palveluasumispaikkoja vähennetään kesän ajaksi.

Riihikodissa vähennystarve on 3 tehostetun palveluasumisen paikkaa, Kartanokodissa 1 tehostetun palveluasumisen paikka ja Kotikarpalossa 2 tehostetun palveluasumisen paikkaa, 1 palveluasumisen paikka ja 1 intervallipaikka.

Vähennyslistalla luetellut paikat ovat tyhjinä. Niitä ei tulla täyttämään, mikäli henkilökuntaa ei saada hankittua lisää.

Myös intervallijaksoja joudutaan lyhentämään Pöytyällä. Tavallisesti omaishoitajat ovat voineet tuoda läheisensä keskiviikosta tiistaihin kestävälle intervallijaksolle. Kesän intervallijaksot kutistetaan viisipäiväisiksi. Ne kestävät maanantaista perjantaihin. Tavoitteena on, että omaishoitajat pystyvät pitämään vapaapäivänsä muutoksista huolimatta.

– Poistamme näitä rajoituksia sitä mukaa, jos saamme pestattua työntekijöitä, Sari Rantanen sanoo.

Vuokratyövoimakin vähissä

Miksei työnhakijoita ilmaannu, vaikka kunnat lupaavat palkkioita?

Sari Rantanen tuumaa tähän olevan useita syitä.

– Hoiva-alan yleinen palkkakehitys on jäänyt jälkeen, mikä on saanut hoitajat etsimään parempaa työtä ja osa on siirtynyt vuokratyöfirmojen tarjoamiin rahakkaampiin hommiin. Hoitotyö on myös melko raskasta, Rantanen sanoo.

Pöytyälle on saatu palkattua täksi kesäksi muun muassa Riihikosken alueella asuvia lähihoitajaopiskelijoita.

Rantanen kertoo opiskelijoiden määrän vähentyneen, eikä tekijöitä ole aina saatavilla edes vuokratyövoimana. Hän kannustaa esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana toimineita ottamaan yhteyttä ja hakemaan hoiva-alan kesätöitä.

Tulevaisuus arveluttaa

Eveliina Kiisken ja Sari Rantasen mielestä yksi keskeinen asia kroonisen työntekijäpulan parantamiseksi olisi hoitajien palkkauksen kohentaminen, jotta se vastaisi työn vaativuutta.

Kuntien tarjoamat palkkiot eivät ole monellekaan hoitajalle huvittelurahaa, vaan ne kuluvat arkielämän kustannuksiin.

– Jatkuva työyhteisön ja työolojen kehittäminen on myös tärkeä asia vanhustyön pito- ja vetovoimatekijänä nyt ja tulevaisuudessa, Kiiski sanoo.

Pöytyällä sairaanhoitajien palkkataso kestää Rantasen ja Kiisken mukaan vertailun lähikuntiin, mutta lähihoitajien palkat ovat jääneet viimeisen vuoden aikana hivenen jälkeen.

Työntekijöiden saatavuuden lisäksi pienissä maaseutukunnissa jännitetään, millaisia päätöksiä hyvinvointialueet tekevät sote-asemien suhteen. Työnhakijat hakeutuvat helposti niille paikkakunnille, joissa työn jatkuvuus on turvattu.