PÖYTYÄ. Pöytyällä otetaan käyttöön osallistuva budjetointi. Käytännössä asia tarkoittaa sitä, että 10 000 euroa käytetään kuntalaisten valitsemalla tavalla. Pöytyäläisiltä pyydettiin keväällä ehdotuksia hyvinvointia, viihtyisyyttä tai yhteisöllisyyttä edistävistä kohteista. 67:stä ehdotuksesta loppusuoralle kunnan johtoryhmä valitsi neljä, joista kuntalaiset voivat äänestämällä valita kohteen, mihin rahat ohjataan. Äänestyksen ensimmäinen kierros järjestettiin kirjastoissa ja netissä 11.4.–8.5.
Jatkoon päässeitä ehdotuksia voi äänestää joko kirjastossa tai kunnan nettisivuilla olevalla lomakkeella. Äänioikeusraja on alhaisempi kuin vaaleissa, sillä äänestää voivat jo kaikki kuusitoista vuotta täyttäneet pöytyäläiset. Äänestysaikaa on 12.6. saakka.
Neljä vaihtoehtoa
Äänestää voi joko kirjastoa, jouluvaloja, nuorisotiloja tai polkupyörälainausta.
Kirjastossa rahat käytettäisiin harrastevälineiden tavaralainaukseen. Lainattavaksi voisi tulla esimerkiksi erilaisia pelejä, videokameroita ja soittimia.
Jos taas joulunystävien äänet voittavat, rahoilla hankitaan uudet jouluvalot kaikkiin kolmeen kuntakeskukseen.
Nuorisotoimessa rahat käytettäisiin nuorten vapaa-ajan aktiviteetteihin. Valinnassa käytettäisiin ohjenuorana nuorisovaltuuston tekemää kyselyä nuorten toiveista.
Pyöräilyn ystävien ehdotuksessa rahat taas käytettäisiin Fatbike- eli läskipyörien hankintaan, joita sitten lainattaisiin tai vuokrattaisiin kuntalaisille.
Kuntalaiset suoraan päättämään
Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Ilkka Rantalan mukaan osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on saada kuntalaiset entistä paremmin mukaan päätöksentekoon.
–Halusimme kuntalaiset suoremmin mukaan päätöksentekoon ja kuunnella, minkälaisia hyviä ideoita kuntalaisilta tulisi, Rantala sanoo.
Pöytyän hallintosihteerin Jussi Heinosen mukaan osallistuvaa budjetointia käytetään enemmän suuremmissa kunnissa, pienissä kunnissa harvemmin.
–Tarkoitus on, että käytännöstä tulee jokavuotinen. Myös kuntaliiton talousarvio-ohjeet kannustavat osallistuvaan budjetointiin, Heinonen sanoo.
Tilausta on
Kunnanjohtaja Mika Joen mukaan ehdotusten runsas määrä jo kertoo siitä, että osallistavalle budjetoinnille on tilausta.
–Oli paljon hyviä ehdotuksia, joskin osa oli sellaisia, jotka muutenkin ovat budjetissa ja ne tietysti karsittiin heti alussa pois. Toivottavasti ihmiset äänestävät sankoin joukoin loppusuoralle valittuja, Joki sanoo.
Joen mukaan osallistuva budjetointi sopii hyvin myös pienempiin kuntiin ja sitä on käytössä myös lähialueilla, muun muassa Loimaalla. Summat tosin vaihtelevat.
–Lähdimme varovaisesti kymppitonnilla liikkeelle, mutta katsotaan, miten homma tulevaisuudessa etenee, Joki sanoo.