KOSKI. Halu auttaa Ukrainasta tulevia pakolaisia on suuri myös Koskella niin kuin muuallakin Suomessa. Pakolaisten auttamiseen liittyy paljon käytännön asioita, joissa vapaaehtoisten apua tarvitaan.
–Vastuu tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevasta on Migrillä. Kunnan vastuut tulevat mukaan kuvaan, kun pakolainen asettuu Suomeen. Alkuvaiheessa kunta lähinnä koordinoi asioita. On hyvä muistaa, että kyse on sota-alueelta tulevista ihmisistä, myös siksi Migri on alkuvaiheessa tärkeä toimija, tiivistää Kosken kunnanjohtaja Henri Partanen .
Koskelle on tähän mennessä saapunut toistakymmentä pakolaista. Heitä asuu kahdessa kunnan asunnossa ja yhdessä seurakunnan asunnossa. Kaikista tulleista kunnalla ei välttämättä ole tietoa.
–On onni, että Koskella on niin paljon vapaaehtoisia ja kova halu auttaa. Kunnan rooli on koordinoida asioita niin, että apu kanavoituu oikein, sanoo hyvinvointikoordinaattori Katri Honkala .
Kolme vaihetta
–Pakolaisten saapumiseen liittyvät asiat voi jakaa kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa hoidetaan majoitus joko vastaanottokeskuksessa tai yksityisesti. Toisessa vaiheessa on tärkeää käydä Raisiossa ilmottautumassa poliisille ja Migrille Pansiossa. Pankkitili ja mobiililiittymä pitää hoitaa kuntoon, samoin terveystarkastus ja koronatestaus, Partanen kertoo.
Partasen mukaan vapaaehtoisia tarvitaan eniten kakkosvaiheessa, jolloin saapuneella ei ole vielä lain suomia oikeuksia Suomessa. Apua tarvitaan varsinkin kuljetuksissa, majoituksessa ja apuna viranomaisten kanssa toimimisessa.
–Kolmas vaihe on se, kun ihmisen elämä alkaa asettua Suomessa ja tarvitaan koulu- ja varhaiskasvatuspalveluja, jotka ovat kunnan vastuulla, Partanen sanoo.
Koskella auttamistyössä on mukana kunnan lisäksi suurin osa järjestöistä.
–Eläkeliitto, Kosken kaiku, Loimaan seudun omaiset ja läheiset, Kosken vpk, Punainen risti, MT-team, Kosken maaseutunaiset, MML, Kosken nuorisoseura, MTK, LC Koski, Honkala luettelee mukana olevia järjestöjä.
Esimerkiksi Eläkeliitto tarjoaa lastenhoitoapua, MTK puolestaan on käynnistänyt varainkeruun Koskella olevien ukrainalaisten auttamiseksi.
Tavarat talliin
Oma lukunsa ovat vielä Päivi Peuranto ja Tytti Mäkelä , jotka hoitavat lahjoitustavaroiden keruuta.
–Koskella kaikki tuntevat Päksyn autotallin. Sinne kerätään lahjoitustavaroita. Päksy ja Tytti hoitavat sitten lahjoitustavarat tarvitseville ja jos tavaroita tulee enemmän kuin Koskella tarvitaan, loput viedään ukrainalaisille Keski-Eurooppaan, Honkala sanoo.
–Yhteyttä voi ottaa Facebookin kautta, missä Koski-kirppiksellä on oma profiili, Tytti Mäkelä sanoo.
VPK:n naiset ovat varustaneet vanhalle paloasemalle hätämajoitustilat ja jos tulee tarvetta kalustaa vapaita asuntoja, Maaseutunaiset ovat luvanneet hoitaa sen.
Auttamista koordinoivaan Katri Honkalaan voi ottaa yhteyttä, jos haluaa esimerkiksi ilmoittautua kyyditsijäksi.