MARTTILA. Nummenpään tilalla Marttilan Heikolassa laiduntaa noin 50 highlandiä eli ylämaankarjaa. Ylämaankarja on nimensä mukaisesti kotoisin Skotlannin ylämailta.
–Tilalla on ollut highlandejä vuodesta 2009. Minulle ne tulivat sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2016, Annamaija Hakola kertoo.
Vielä kymmenkunta vuotta sitten highland oli Suomessa kohtuullisen harvinainen rotu. Viime vuosina se on yleistynyt.
–Harvempi on kuitenkin luomussa niin kuin meidän karja. Tilalla on luomusta pitkät perinteet, sillä ennen highlandeja meillä oli lypsylehmiä ja nekin olivat luomussa, Annamaija Hakola kertoo.
Hidas ja helppo
Hakolan mukaan rotu on helppohoitoinen joskin hidaskasvuinen.
–Highland ei tarvitse sisätiloja, pelkkä säänsuoja riittää. Mitä kovempi pakkanen, sitä varmemmin ne ovat hangessa pihalla eivätkä suojassa. Suurempi ongelma on kuumuus kesällä, Hakola kertoo.
Highlandin nahka on kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi ja sillä on kaksinkertainen karvapeite.
Highland kasvaa pelkällä nurmella.
–Highland astutetaan kaksivuotiaana, kolmevuotiaana se on täysikokoinen ja painaa 300-400 kiloa, Hakola kertoo.
Emolehmä poikii keskimäärin 15-vuotiaaksi saakka.
Kun rotu tottuu ihmiseen, se on rauhallinen ja helppohoitoinen.
Vähän kuin riistaa
Lihan makuun vaikuttaa myös ruokinta, rasvaa siinä ei juuri ole.
–Liha on vähän riistanomaista, varsinkin kun meilläkin on myös metsälaitumia, Hakola kertoo.
Sekä Hakola että hänen miehensä ovat töissä tilan ulkopuolella. Töiden jälkeen pitää huolehtia siitä, että karjalla on riittävästi vettä ja ruokaa sekä aidat ehjinä.
–Susia ei ole täällä näkynyt, mutta hirvet ja peurat ovat ongelma, sillä ne rikkovat aitoja, Hakola kertoo.
Kauppoihin asti eivät Nummenpään lihan päädy.
–Käyn noin kerran viikossa eri Reko-ryhmissä myymässä ja osa asiakkaista hakee suoraan tilalta. Käytännössä homma toimii niin, että naudat lähtevät meiltä teuraaksi ja tulevat takaisin vakuumipakkauksessa, Hakola kertoo.
Läheltä lautaselle -juttusarjassa tutustutaan tuottajiin ja pistetään heidät kokkaamaan tuottamistaan raaka-aineista.
Resepti: Highland-paisti kypsyy hitaasti mureaksi
Paista paistipalan pinnat kiinni, laita pataan ja lisäksi suolaa, sipulia, laakerinlehteä, pippuria sekä vettä.
Paista 125 asteessa 3-4 tuntia kypsäksi ja mureaksi.
Pataan voi maun mukaan laittaa mukaan myös perunoita ja juureksia maun mukaan.