Korona sisuunnutti yrittäjät – Konkurssiaalto ei näyttäisi uhkaavan Auranmaata

0
Auranmaan yrityselämä näyttää toistaiseksi selvinneen koronasta melko vähin vaurioin. Esimerkiksi marttilalaisessa Terco Engineeringissä koettiin keväällä hiljainen hetki, joka käytettiin yritystoiminnan kehittämiseen. Tällä hetkellä tarjouspyyntöjä tulee taas kiitettävästi. Kuvassa Westakselle valmistunut puutavaranipun nipputuki.

AURANMAA. Pelättyä konkurssiaaltoa ei Auranmaalla näyttäisi olevan näköpiirissä. Ainakaan, jos elinkeinoasiantuntija Anna-Mari Alkion ja Pöytyän elinvoimajohtaja Tiina Hämäläisen tuntumaan on luottaminen. He eivät usko konkurssisuojan raukeamisen käynnistävän Auranmaalla konkurssiaaltoa.

–Päällimmäinen fiilis on, että tästä selvitään. Siihen toki tarvitaan aikaa, Hämäläinen sanoo todeten, että korona toi yrityksien liikevaihtoihin taantumaa.

Sisuuntuminen paistaa Hämäläisen mukaan yrittäjien asenteissa läpi.

–On ollut hieno nähdä, että kun muuri tulee vastaan, yrittäjät keksivät keinon sen kiertämiseksi.

Yksinyrittäjät kaipaavat tukea

Kaikkinensa korona on kurittanut yrityksiä alakohtaisesti. Pulassa ovat olleet erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.

–Myös alihankintatyöt voivat olla vähissä, Alkio sanoo ja toteaa elinkeinoasiantuntijan puhelimen soivan tiuhaan.

–Yksinyrittäjien kakkostuelle olisi kysyntää.

Koronan vuoksi yrityksille asetetun konkurssisuojan on arveltu olleen jopa niin vahva, että yrityksiä ajautui viime vuonna konkurssiin tavallista vähemmän. Auranmaalta ei suoraan ole tällaista vertailutietoa tarjolla, eikä Pöytyältä tällä hetkellä ollenkaan, koska Hämäläinen on ennättänyt olla virassaan vasta hetken aikaa.

Aurassa toimintansa lopettaneita yrityksiä (15) oli Alkion tilastojen mukaan noin puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin (31). Koskella lopettaneiden yritysten määrä oli hieman aiempaa pienempi (7/11), Marttilassa kutakuinkin sama kuin ennen (12/11).

Konkurssiin Aurassa ajautui viime vuonna neljä, Koskella kolme ja Marttilassa yksi yritys. Konkurssit sisältyvät toimintansa lopettaneiden yritysten määriin.

Uutta syntyy ja vanhaa kehitetään

Koronakurimuksesta huolimatta Auranmaan yrityselämässä tapahtui viime vuoden aikana positiivisiakin asioita. Uusia yrityksiä syntyi entiseen tahtiin ja osa aloissa voi hyvin.

–Esimerkiksi ICT-ala on tällainen, Alkio kertoo ja iloitsee, että täällä on myös lähdetty rohkeasti uudistumaan ja investoimaan.

–Paljon on yrityksiä, jotka laajentavat ja kehittävät toimintaansa sekä investoivat, Hämäläinen vahvistaa.

Alkion mukaan nyt on yhteiskunnallisesta näkökulmasta oleellista, miten yritykset uskaltavat palkata työntekijöitä ja miten tilanne vaikuttaa nuoriin.

–Rohkaisen yrityksiä ottamaan nuoria töihin ja hyödyntämään 4H-yrittäjiä, hän sanoo ja toteaa, ettei monikaan yrittäjä tiedä voivansa ostaa palveluja 4H-yrittäjiltä.

Hämäläinen puolestaa kannustaan kuluttajia suosimaan ostopäätöksissään paikallisia yrityksiä.


 

TerCo Engineering käytti hiljaisen hetken kehittämishankkeisiin

MARTTILA. Koronapandemian puhkeaminen toi marttilalaiselle TerCo Engineering Oy:lle hiljaisen hetken viime vuoden maalis–huhtikuussa. Korona painoi myös pudotusta yrityksen liikevaihtoon, mutta osakkaat Ari Saari ja Ossi Lammela toteavat maailman edelleen pyörivän.

–Näyttää, että aika vähän vaurioin selvitään. Koronasta huolimatta töitä on ollut ja tarjouskyselyjä on tullut paljon.

Hiljainen hetki hyödynnettiin yrityksessä keskittymällä kehittämishankkeisiin. Tarjolla olleen kehittämistuen avulla yrityksessä käynnistettiin useampia mielessä muhineita toimenpiteitä. Yritys myös palkkasi uuden työntekijän viemään kehityskohteita eteenpäin. Tällä hetkellä yritys työllistää osakkaat mukaan lukien kuusi omaa työntekijää ja 3–4 alihankkijaa.

Syksyllä kymmenen vuotta täyttävä TerCo Engineering tuottaa teräksestä erilaisia koneita ja laitteita teollisuudelle ja vesihuoltolaitoksille. Koronavuoden aikana yrityksessä on muun muassa kehitetty tuotantoa, haettu tuotteille sertifikaattia ja satsattu jälkimarkkinointiin.

–Olemme myös pyrkineet parantamaan logistiikkaa ja materiaalivirtoja sekä saamaan läpimenoa lyhyemmäksi, Saari kertoo.

Yritys on myös investoinut särmäyspuristimeen, joka on vielä tuloillaan.


Webinaarissa asiaa yrittäjille

Ari Saari kertoo TerCo Engineeringin yritystarinaa Auran, Kosken ja Marttilan kuntien yrityspalvelujen järjestämässä Rohkeus ja uudistuminen yrityksen menestystekijöinä -webinaarissa keskiviikkona 10.2. kello 14.
Luvassa myös muita yritystarinoita sekä ajankohtaista tietoa yritystuista kehittämiseen ja investointeihin.
Tilaisuus on avoin kaikille yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. Linkki osallistumiseen http://bit.ly/rohkeusjauudistuminen.