PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskelle tulee vuodenvaihteessa uusia palveluita, kun Metodin terapia- ja hyvinvointitalo aloittaa toimintansa vanhassa Kelan tilassa.
Hankkeen takaa löytyy riihikoskelainen yrittäjäpariskunta Toni ja Eeva-Leena Kataja, jotka ovat pyörittäneet Turussa psykologi- ja sosiaalialan yritystä Metodi-nimellä jo viisitoista vuotta.
–Asumme itse maaseudulla ja kun mietimme toiminnan laajentamista, syntyi ajatus siitä, miksei näitä palveluita voisi tuoda maaseudulle. Nyt esimerkiksi terapiaan kuljetaan todella pitkiä matkoja maaseudulta Turkuun, Eeva-Leena Kataja kertoo.
Hän on koulutukseltaan psykologian tohtori ja perheterapiaan erikoistunut psykoterapeutti. Toni Kataja puolestaan on sosionomi ja psyykkinen valmentaja.
Moni muistaa Toni Katajan myös pitkän kilpauran tehneenä kehonrakentajana.
Saman katon alta
Tarkoituksena on rakentaa talo, mistä saman katon alta löytyy kattavasti niin mielen kuin kehon hyvinvointia edistäviä palveluita sekä sosiaalialan palveluja.
Yrityksen toimialoiksi on määritelty erilaiset terapiapalvelut, psykologi- ja psykiatripalvelut, monipuoliset sosiaalialan palvelut, psyykkinen valmennus, hieronta, konsultaatio, luennot ja koulutus.
Osa ammattilaisista tulee työskentelemään omalla toiminimellä, osa palkkasuhteessa.
–Talossa on viisi huonetta, mutta osa terapeuteista on täällä vain muutaman päivänä viikossa. Ajatus on, että markkinoimme taloa ja tarjoamme tilat muille terapeuteille niin, että saman katon alta saa mahdollisimman kattavasti eri alan palveluita, Eeva-Leena kuvaa ja lisää, että on yksilöitä ja perheitä joilla on paljon erilaisia tukitarpeita, joten niiden kerääminen saman katon alle on järkevää.
Ei mystiikkaa
Terapia- ja hyvinvointipalvelujen tuominen laajemmassa mittakaavassa maaseudulle on harvinaista. Pariskunta kuitenkin uskoo, että kysyntää on.
–Terapia- ja hyvinvointialan palveluihin ei enää liity sellaista mystiikkaa kuin ehkä aikaisemmin. Nykymaailman hektisen kiireen keskellä varmasti jokaiselle tekisi välillä hyvää pysähtyä, vetää syvään henkeä ja keskittyä omaan psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, Toni Kataja sanoo.
Maaseudulla on myös sellaista asiakaskuntaa, jota kaupungeissa ei ole.
–Meillä on yhteistyösopimus Melan kanssa. Palvelusetelillä viljelijät voivat saada esimerkiksi työnohjausta ja psyykkisiä tukipalveluja, Eeva-Leena Kataja kertoo.