
ORIPÄÄ. Wega Group Oy:llä on Oripäässä suunnitteluvaraus 47 hehtaarin tontille, josta sen kaavailema kiertotalouslaitos lohkaisisi 15–20 hehtaaria.
Wegan toimitusjohtaja Niko Ristikankareen mukaan laitoksen esisuunnittelu on käynnissä ja luontoselvitykset aloitetaan tulevana kesänä. Wegan tavoiteena on, että viranomaisluvat tulevat vuoden 2026 aikana, investointipäätös tehdään 2027 alussa ja laitos valmistuu loppuvuodesta 2028.
Laitoksen on määrä tuottaa noin 200 gigawattituntia nesteytettyä biokaasua vuodessa. Lähialueella on paljon sika- ja karjataloutta sekä siipikarjan tuotantoa, joissa syntyvä lanta on hyödynnettävissä raaka-aineena. Lisäksi laitos tarvitsee peltobiomassoja sekä elintarviketeollisuuden puhtaita sivuvirtoja.
Wega lupaa, että raaka-aineen tuottaminen laitokselle on tilallisille kustannusneutraalia. Vuosittaiseksi raaka-ainetarpeeksi se arvioi 600 000 tonnia. Raaka-aineiden hankinta-alueeksi on määritelty koko Varsinais-Suomi.
E-metaanilaitosta selvitetään
Wega selvittää myös e-metaanin tuotantolaitoksen rakentamista Oripäähän, kiertotalouslaitoksensa yhteyteen.
E-metaanin tuotannossa hyödynnettäisiin biokaasun sivuvirtana syntyvää hiilidioksidia ja paikallisesti tuotettua uusiutuvaa vetyä.
Prosesseista saatava hukkalämpö otettaisiin talteen ja hyödynnettäisiin sisäisesti tuotantolaitoksella sekä mahdollisuuksien mukaan lähialueen lämmitystarpeisiin. Nesteytetyn e-metaanin tuotanto olisi noin 160 gigawattituntia vuodessa.
Wega on varautunut yllätyksiin
Wega tarkastelee Varsinais-Suomessa vaihtoehtoista sijoituspaikkaa laitokselleen, mikäli Oripäässä ilmenee odottamattomia yllätyksiä.
Oripään 190 miljoonan euron kokonaisinvestointi on toistaiseksi yksin Wega Groupin hallinnassa eikä sille ole vielä valittu muita rahoittajia tai operaattoria.
Niko Ristikankare luottaa rahoittajia löytyvän, sillä laitoksen tuottaman biokaasun kysyntä on vahvassa kasvussa. Hän toivoo etenkin kotimaisten rahoittajien innostuvan hankkeesta.
Moni kysymys avoinna
Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen sanoo Wegan hankkeen olevan iso asia koko seutukunnalle. Hän kertoo kuntien edustajien esitelleen kiertotalouslaitoksen sijaintivaihtoehtoja Wegalle alkuvuodesta, minkä jälkeen asiat etenivät vauhdilla.
Tolppanen vertaa tilannetta juuri jätettyyn lottokuponkiin, jossa useiden ja toisistaan riippumattomien asioiden on loksahdettava kohdilleen ennen kuin laitosta päästään rakentamaan.
– Avoin kysymys on esimerkiksi se, minkä kokoinen laitos Oripäähän tarkalleen ottaen tulisi. Se taas vaikuttaa sähkönjakeluyhtiö Carunan kanssa käytäviin neuvotteluihin. Olisi kiva nähdä kahden vuoden päähän ja tietää, miltä tilanne näyttää. Aihiot ovat tällä hetkellä hyvät, Tolppanen kiteyttää.
Mikäli kiertotalouslaitos toteutuisi ja sen tuottamien verotulojen myötä Oripään taloudellinen tilanne paranisi, kunnan kehittämiseen tähtäävä ideointi helpottuisi Tolppasen mukaan tuntuvasti ja myös kiinteistöjen korjausvelkaa päästäisiin kuittaamaan.
Oripään kunta ja Wega aikovat kertoa laitoshankkeesta yleisötilaisuudessa, joka on määrä järjestää kuluvan kevään aikana.

FAKTA:
– Biokaasua käytetään sähkön ja lämmön tuotantoon sekä tie- ja meriliikenteen polttoaineena.
– Se on uusiutuvaa hiilineutraalia energiaa.
– Oripäähän kaavailtu laitos hyödyntäisi sian, naudan ja siipikarjan lantaa, peltobiomassoja sekä elintarviketeollisuuden puhtaita sivuvirtoja.
– Biokaasu nesteytetään, sillä nesteytettyä kaasua on helppo kuljettaa ja sillä on runsaasti kysyntää.
– Kiertotalouslaitoksella talteen otetusta hiilidioksidista voidaan valmistaa e-metaania.
– Laitos jalostaa mädätteestä kierrätyslannoitteita erottaen ylimääräisiä ravinteita kierrosta, mikä vähentää vesistöjen ravinnekuormitusta ja parantaa ravinnekiertoa.
– Normaalitilanteessa laitoksen ei pitäisi haista.