Tätä mieltä: ”Kunta on kuntalaisia varten”

0

Lähdin aikoinaan politiikkaan mukaan halutessani vaikuttaa kunnan tulevaisuuteen ja kehitykseen. Alussa hämmästyin miten asiat olivat salaisia, eikä niistä puhuttu riittävästi, jotta kukin saisi käsityksen missä mennään. Tein siis aloitteen ja sain aluksi kunnanhallituksen esityslistan julkiseksi. Koska omia ajatuksiani en saanut eteenpäin, tein lisää aloitteita, jotta muutkin heräisivät, että olen tosissani. Paljon on kuitenkin ollut asioita, jotka saan lukea lehdestä kuulematta niistä mitään etukäteen.

Olen aina halunnut sanoa asiat suoraan kiertelemättä ja minua on arvosteltu siitä, että sanon oman mielipiteeni. Miksi? Suvaitsevaisuus ja muiden mielipiteiden kunnioitus pitäisi kuulua politiikkaan. Ei pitäisi vain tuijoteta sitä, mistä puolueesta ehdotus on tullut. Enemmistön välinpitämätön asenne päätöksissä aiheuttaa vain sen, että asioista valitetaan, kun ei osata hoitaa päätöksiä lainmukaisesti eteenpäin ja päätöksenteko ontuu.

Valtuutetun tehtävä on päättää asioista yhdessä riippumatta ennakkoasenteista. On hyvä myös kyseenalaistaa ja keskustella päätettävistä asioista yhdessä, mutta Kosken kunnassa se ei ole toteutunut enää aikoihin, koska valtuusto on pääasiassa vaiti kokouksen ajan. Kahvikeskusteluissa kokouksen jälkeen ollaan kuitenkin aktiivisia. Valtuutetun tulisi myös tuntea kuntalakia tai ainakin ottaa selvää päätöksenteon järjestyksestä.

Yrittämisen arvostus tulisi huomioida paremmin, koska sieltähän ne verorahat tulevat kuntalaisten käytettäväksi. Koskea on sanottu yritysystävälliseksi kunnaksi, mutta käytännössä tilanne on ollut toinen. Rakennusluvan saaminen teollisuushalliin viipyi vuoden ja muutenkin yritetään hidastaa toimintaa eri asioissa. Yrittäjä on eriarvoisessa asemassa Koskella.

Koskella talous on aina hoidettu hyvin, mutta se ei riitä, vaan sitä rahaa tulisi myös käyttää oikeisiin asioihin kuntalaisten hyväksi. Nyt tuntuu, että raha ei riitä juuri mihinkään ja sitä pantataan tahallaan vaikka velkaa ei juuri ole. Päättäjiksi tarvittaisiin enemmän yrittäjiä, joilla on kokemusta investoineista ja jotka myös ottavat vastuun tekemisistään.

Nykyään viranhaltija asuu toisella paikkakunnalla ja on näkymätön päätöksissään. Myös etätyön salliminen tehtävässä vei pohjan luottamukselta ja yhteishenki ei ole enää sama kuin ennen. ”Koska sote-uudistuksen myötä kunnanjohtajien vastuu on olennaisesti pienentynyt, voitaisiin todeta, että myös palkka tulee kohtuullistaa uuteen tilanteeseen”, sanoi Anders Adlercreutz Turun Sanomissa.

Me valtuutetut, jotka asumme paikkakunnalla, näemme asiat joka päivä ja tunnemme sen tarpeet. Tehkäämme siis hyviä päätöksiä tulevalla valtuustokaudella.

Pertti Kujala
yrittäjä, kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (ps.)
Koski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän