
PÖYTYÄ/Kyrö. – Torilla oli jo palaveri, jossa olivat pohtineet, että mistä he sitten ostavat vaatteensa, kun Sirpan Puoti lopettaa. En minä lopeta. Kun saan uuden lonkan, jatkan taas niin pitkään kuin terveys kestää, puodin yrittäjä Sirpa Kaitonen kertoo hymyillen.
Viime vuonna häneltä leikattiin molemmat polvet, nyt edessä on lonkkaleikkaus. Siitä pitäisi parantua neljässä viikossa. Sen ajan liikettä pitää pystyssä muutama ystävä.
Keppiin nojaten sitkeä nainen palvelee asiakkaitaan. Liikkeen sulkemista tai sairasloman pitämistä hän ei ole harkinnut.
– Yhtä sairas minä olisin kotonakin. Lisäksi siellä olisi yksinäistä. Tässä käy koko ajan asiakkaita ja on juttuseuraa, 30 vuotta leskenä ollut rouva toteaa.
Kuin sanojen vakuudeksi vaatepuodin ovi käy jatkuvasti. Yksi asiakas etsii tyttärelleen boleroa, toinen tulee katsomaan kevään uutuuksia, kolmas tuo Sirpalle vanhoja aikakauslehtiä ja neljäs keräkaalin.
Työtuntejaan Sirpa Kaitonen on pikkuhiljaa vähentänyt. Nykyisin liike on avoinna enää kuusi tuntia päivässä maanantaista perjantaihin.
– Tämä on terapiaa, eikä ole fyysisesti raskasta. Jos jäisin eläkkeelle, ei työtä tulisi ikävä, vaan niitä asiakkaita. Tämä on puolen matkan krouvi, näen ihmisiä ja tutut pistäytyvät juttelemassa.
Maapohjasta se alkoi
Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Sirpa Kaitonen työskenteli Osuusliike Maapohjassa kangasosaston osastonhoitajana.
– Siellä myytiin vaikka mitä vaatteista koneisiin. Liike työllisti 70 henkeä. Mieheni oli siellä automyyjänä, kunnes perusti oman yrityksensä muutamaa vuotta ennen minua.
Sirpan Puoti on avattu marraskuussa vuonna 1985, joten ensi syksynä liikkeessä juhlitaan 40-vuotissynttäreitä.
Ensimmäiset vuodet yritys toimi vuokratiloissa nykyisessä apteekin talossa. Vuodesta 1989 lähtien on oltu nykyisellä paikalla, perheen omassa kiinteistössä Kehityksentiellä. Paria vuotta myöhemmin myymälän taakse rakennettiin myös perheen koti.
Alkuvuosina Sirpan Puodin valikoima oli varsin laaja. Myynnissä oli vaatteita vauvoille ja vaareille ja kaikille siltä väliltä. Parin vuoden päästä myyntiin tulivat myös langat.
Kymmenisen vuotta sitten valikoimaa supistettiin. Ensin jäivät pois miesten, sittemmin myös lasten vaatteet.
– Naisten yläosat ovat ehdottomasti suurin vaateryhmämme, sillä pusero uusitaan aina kaikista useimmin. Kaupan on myös muuta vaatetta, lahjaesineitä ja joitakin käytettyjä astioita. Pari vuotta olen tyhjentänyt tänne omista kaapeistani tavaraa. Paljon on yksittäisiä, ihan turhia tavaroita. Nykynuoret ovat kyllä fiksumpia. He eivät kerää esineitä niin kuin me vanhemmat, Kaitonen toteaa.
”Tämä on terapiaa”
Terveysaseman hiljeneminen kismittää yrittäjää, sillä asemalla asioivista potilaista on vuosien varrella saanut liikkeeseen monia uusia asiakkaita.
Yrittäjyysvuosiin on mahtunut niin hyviä kuin huonojakin aikoja, mutta tämän vuoden tammikuu oli Kaitosen mukaan ennätyshiljainen. Kiireisintä puodissa on aina joulukuun alussa. Silloin tekevät kauppansa muun muassa yrittäjän vapaa-ajallaan kutomat, suurikokoiset miesten villasukat.
Muodin seuraamisesta Kaitonen ei kanna suuremmin huolta. Liikkeen linja on ollut alusta asti sama: myydään kohtuuhintaista, hyvälaatuista käyttö- ja juhlavaatetta. Halpatuontia ei harrasteta.
–Asiakasryhmänä naiset ovat vanhenneet minun mukana. Muoti menee sitten siinä sivussa.
KEHU KIERTOON
Nimi, ikä, kotipaikka: Sirpa Kaitonen, 79, Pöytyän Kyrö
Ammatti: liikkeenharjoittaja, yrittäjä
Harrastukset: sukkien kutominen, avantouinti ja lenkkeily (kaksi viimeistä jatkuvat lonkkaleikkauksen jälkeen)
Perhe: leski, kaksi poikaa, kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta
Kehut: Kätevät kädet -käsityöryhmä kehui Sirpan puodin Sirpa Kaitosen: ”Puodista saa lankoja edullisesti sekä laadukkaita vaatteita. Häneltä saa palvelua, eikä hän tyrkytä. Sirpa on myös nuorekas ja sinnikäs yrittäjä”.
Anna kehun kiertää -juttusarjassa laitetaan kehu kiertoon. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Sirpa Kaitosen kehuma henkilö. Kaitosen kehui Kätevät kädet -käsityöryhmä.