Marttilan Puhaltajat puhkuvat ja puhaltavat sunnuntaina 140-vuotisjuhlakonsertin

0
Martti Hallamäki ja Jari Auramo asettuivat jammailemaan historialliseen miljööseen. Hallamäen instrumentti on yksi seitsemästä soittimesta, jotka hankittiin Marttilaan 1885.

MARTTILA. Vuonna 1885 Marttilassa vedettiin keuhkot täyteen ilmaa. Ilmoille kajahti puhallinmusiikki. Sitä onkin Marttilassa kuultu ilman suurempia katkoja 140 vuotta. Sunnuntaina 6.4. on siis paljon aihetta juhlaan, kun Marttilan puhaltajat kokoontuvat Martintalolle juhlakonserttiin.

Tapahtuma on maksuton. Myynnissä on myös painotuore historiikki muutaman euron hintaan. Historiikista saatavat rahat käytetään nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Martti Hallamäen pääasiassa lehtiartikkeleihin nojaava historiikki kattaa ajan 1880-luvulta vuoteen 1956.

Marttilan torvisoittokunta sai alkunsa yhden miehen aktiivisuudesta.

–Edward Sjöman oli silloinen nimismies. Hän oli säästänyt rahaa soittokunnan perustamiseen. Sjöman tilasi seitsikon soittimet omalla kustannuksellaan, kertoo orkesterin historiikin koonnut Martti Hallamäki.

Soittimet maksoivat 1040 markkaa, minkä voi nykyrahaksi muutettuna ajatella vastaavaan noin 10 000 euroa.

1800–luvun loppupuolella eri puolilla Suomea perustettiin paljon puhallinorkestereita. Työväellä oli omat orkesterinsa, VPK-yhdistyksillä omansa ja niin edelleen. Marttilassa orkesterin perustana oli kuitenkin nimenomaan yhden henkilön eli Sjömanin aktiivisuus.

Marttilan orkesteri oli Varsinais-Suomen toinen. Loimaalaiset ehtivät harmillisesti perustaa oman kokoonpanonsa hieman aikaisemmin.

Yhteisöllinen harrastus

Marttilan puhaltajilla on nykyisin kolme ryhmää. Nuorille on oma alkeisryhmänsä, missä nuorimmat soittajat ovat ala-asteikäisiä. Aikuisille on oma alkeisryhmänsä. Orkesterilla on ylimääräisiä soittimia, joten alkuun pääsee jopa ilman omaa soitinta.

Kolmas ryhmä on jatkoryhmä. Esiintymiskokemusta pyritään saamaan kaikille ja juhlakonsertissakin nähdään aloittelijoita.

Useimmiten keikat hoitaa jatkoryhmä, joka kokoontuu viikoittain Auranmaan opiston puitteissa.

–Auranmaan opiston perustamisesta asti sillä on ollut valtava merkitys soittoharrastuksen tukemisessa. Sieltä olemme saaneet vuosikymmeniä ammattimaista opetusta, jonka avulla täältä on ponnistanut monia alan ammattilaisia puhumattakaan kymmenistä tai sadoista, jotka ovat täällä saaneet kosketuksen musiikin tekemiseen, yhdistyksen puheenjohtaja Jari Auramo kiittelee.

–Puhallinorkesterissa soittaminen on sosiaalinen harrastus, missä tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Musiikilla ja varsinkin sen tuottamisella on todettu olevan paljon positiivisia vaikutuksia, kertoo Auramo, joka aloitti harrastuksen jo 1970–luvulla.

Vanhat soittimet kiinnostavat

Nykyisin Marttilan puhaltajia kuullaan muun muassa joulunavauksessa ja muissa paikallisissa tapahtumisissa kuten keväisessä Koti Marttilaan tapahtumassa. Esiintyminen on osa harrastusta, vaikka esiintymistilaisuuksia on nykyisin paljon vähemmän kuin orkesterin alkuaikoina, jolloin puhallinmusiikkia kuultiin lähes joka tapahtumassa.

Historian vaaliminen on osa orkesterin toimintaa. Alkuperäisistä soittimista on jäljellä neljä.

–Jos joku löytää vintiltään vanhan puhaltimen, kannattaa olla yhteydessä. Myös muu asiaan liittyvä aineisto kiinnostaa orkesteria, Auramo vinkkaa.

Marttilan puhaltajien 140-vuotisjuhlakonsertti Martintalolla sunnuntaina 6.4. kello 13. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen kahvimaksu. Myynnissä viiden euron hintaan yhdistyksen uunituoretta historiikkia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän