PÖYTYÄ/Riihikoski. Luukkaan tilalta Riihikosken kupeesta kuuluu säännöllisin väliajoin ammuntaa. Kyse ei kuitenkaan ole haulikkokisoista saatikka siitä, että tilan lehmillä olisi mitään varsinaista hätää, sillä eläimiä ja niiden hyvinvointia valvotaan tarkasti.
Tilalla on Limousin-rotuista lihakarjaa. Emolehmät imettävät vasikoitaan puolen vuoden ikään saakka, jonka jälkeen vasikat vieroitetaan. Vieroituksen jälkeen vasikoilla on muutaman päivän ajan kovasti asiaa emälleen, emällä yleensä vähemmän vasikoilleen.
–Vasikoilla on yleensä asiaa kahdesta viiteen päivää, sitten rauhoittuu, emäntä Elina Anttila kertoo.
Maitotiloilla vasikat vieroitetaan jo pian syntymän jälkeen, joten niiltä ei vastaavaa ammuntaa kuulu.
Vasikoita ympäri vuoden
Emolehmätuotannossa pyritään siihen, että ne poikivat kerran vuodessa. Luukkaan tilalla sonni astuu lehmät luomusti, joten vasikoitakin syntyy ja vieroitetaan säännöllisen epäsäännöllisesti ympäri vuoden.
Anttila on pyrkinyt kertomaan vieroituksen aiheuttamasta ”meluhaitasta” naapureille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Jos vieroituksesta aiheutuva ääni joitakuita häiritsee, se on todennäköisesti loppumassa 2-5 vuoden sisällä.
–Tila on minun ja sisareni yhteinen. Olen 58–vuotias enkä ajatellut jatkaa karjanpitoa eläkeikään saakka, Elina Anttila kertoo.
Luukkaan tilan lihat menevät pietarsaarelaisen Snellmanin jalostettavaksi. Suoramyynnillä kannattavuutta voisi parantaa, mutta se merkitsi paljon lisää työtunteja myyntiin ja markkinointiin.
Anttilan mukaan karjatilojen lopettaminen johtuu usein juuri heikosta kannattavuudesta. Kustannukset ovat nousseet, mutta lihasta saatava hinta ei ole pysynyt kustannusten nousutahdin perässä.
Maatalouden ahdinko tuskin johtuu siitä, etteikö suomalainen ruuantuotanto kiinnostaisi. Ruuan tuotanto kyllä kiinnostaa – myös nuoria. Esimerkiksi Instagramin Parasta ruokaa Suomesta -sivustolla on yli 37 tuhatta seuraajaa. Sivustolla on paljon erikoisesti nuorien tuottajien kuulumisia.
Tunnetuin nuori tuottaja on varmasti Satakunnassa omaa tilaansa viljelevä, Amski-nimellä julkaiseva isännätär Anna-Mari Tarkkio, jolla on yli 100 000 seuraajaa.
Kelpo karjaa
Luukkaan tilalla on nykyisin noin 40 emolehmää, kokonaispääluku on noin 80. Parhaimmillaan paremman kannattavuuden aikana tilalla oli yli 100 emolehmää. Tilalla on pidetty lihakarjaa vuodesta 1978. Elina Anttilan äiti oli yksi niistä, jotka saivat idean tuoda Suomeen limousin-rotuisia emolehmiä.
–Vasikka kasvaa teurasikäiseksi 18 kuukaudessa, parhaimmillaan puolitoista kiloa päivässä. Enimmäkseen ne syövät oman tilan nurmea, Anttila kertoo.
–Limousin soveltuu hyvin lihakarjan kasvatukseen. Liha on vähärasvaista ja rotu siroluinen. Ruhon teuraspainosta parhaimmillaan 66 prosenttia on lihaa, Anttila kertoo.
Yhtä asiaa mikään nauta ei kuitenkaan kestä ja se on metallin syöminen. Nurmelle heitetty juomatölkki menee rehuja tehdessä silpuksi ja päätyy lehmän ruuansulatukseen. Siitä lehmäkään ei selviä, vaikka lehmän ruuansulatus tehokas onkin.