
PÖYTYÄ. Pöytyän koululaisille ja esikoululaisille tekemän ruokapalvelukyselyn mukaan koululaisten suosikkiruoka on Uunimakkara ja muusi. Toiseksi suosituin on broileri-juustokeitto ja kolmanneksi suosituin kalapuikot. Nugetit sekä jauhelihakastike ja spagetti yltävät neljännelle sijalle.
Kasvisruokasuosikkeja on harvalla. Kasvisruokasuosikkia kysyttäessä eniten kannatusta saa vaihtoehto ei mikään. Kakkoseksi nousee kasvissosekeitto ja kolmanneksi pinaattiohukaiset. Neljäs on kasvislasagne ja viides salaatti.
Kysyttäessä ruokaa, jonka koululaiset poistaisivat listalta, ykköseksi nousi pinaattikeitto, kakkoseksi kasvisruuat yleensäkin ja kolmanneksi kasvispyörykät. Neljäs oli hernekeitto.
Eri koulujen välillä oli eroja suosikkiruokien, kasvisruokasuosikkien ja ei niin maistuvien ruokien välillä.
Eskarien vastauksissa oli kouluja enemmän yksittäisiä erilaisia suosikkeja. Eskarien suosikiksi nousi spagetti ja jauhelihakastike ja toiseksi suosituimmaksi muusi ja uunimakkara. Eskareiden suosituin kasvisruoka oli kasvissosekeitto ja toiseksi suosituin kasvispyörykät. Välipalasuosikiksi nousi suklaakiisseli.
Toiveruokaviikko tulossa
Viikolla 20 järjestetään toiveruokaviikko, jolloin tarjotaan ysiluokkalaisten toivomia ruokia. Ysiluokkalaisten toiveruokia tarjotaan myös vapunaattona ja viimeisenä koulupäivänä 30.5.
Viime vuoden tuloksiin verrattuna muutoksia ei ole uusimmassa kyselyssä kovinkaan paljon. Tulokset ovat hieman parantuneet.
Ongelma on, miten kasvisruuat saataisiin maistumaan entistä paremmin.
Kysely toteutettiin tammikuussa Webropol kyselyllä. Kyselyyn vastasi 586 pöytyäläistä peruskoululaista ja lukiolaista sekä 55 esikoululaista.
Arvostus noussut
Pöytyän kunnan ruokapalvelupäällikkö Kaija Lähteenmäki kertoo, että kyselyn tulokset ovat hyvin samantyyppiset kuin viime vuonna. Kyselyitä on tehty yli 10 vuotta.
–Kouluruokaa arvostetaan nyt enemmän kuin kyselyiden alkuaikoina. Sen jälkeen, kun kysely alettiin tehdä sähköisenä, asiattomat kommentit ovat vähentyneet, Lähteenmäki kertoo.
Kouluilla on kasvisruokapäivä kerran viikossa. Silloin ruokaa tehdään vähemmän, kasvisruuan menekki on huonompi. Uusien kansallisten ravitsemussuositusten mukaan kasvisruuan osuutta pitäisi lisätä.
–Suositusten aikataulu ei ole realistinen, ei ainakaan täällä maaseudulla. Kaksi kasvisruokapäivää viikossa ei ole tällä hetkellä realistinen vaihtoehto, joskus tulevaisuudessa ehkä ja vaikkapa Helsingissä voi olla jo nytkin. Täällä ollaan kuitenkin lähellä tuottajia ja arvostetaan lihaa, Lähteenmäki sanoo.
Tarjolla on joka päivä kasvisvaihtoehto, mutta kasvisruuan menekki on vähäistä.
Ennakkoluulot ongelmana
Kasvisruuan suosiota on yritetty parantaa esimerkiksi kyselyillä ja uusia reseptejä kokeilemalla. Ongelma ei kuitenkaan ole vain maussa.
–Kasvisruoka herättää ennakkoluuloja. Kun ruuan nimessä on sana kasvis, menekki on huonompaa. Toisaalta esimerkiksi kasvislasagnetta menee enemmän kuin kyselyiden perusteella voisi luulla. Myös pinaattilettujen menekki on hyvä, niitä ei mielletä kasvisruuaksi, Lähteenmäki kertoo.
Pöytyällä on kiertävä kuuden viikon ruokalista, jossa osa ruuista kiertää 12 viikon välein. Rahaa Pöytyällä on käytettävissä keskimäärin 1,20 euroa per ateria, mikä on vähemmän kuin Suomessa keskimäärin.
Pöytyällä on keskuskeittiö, jossa valmistetaan 1550 annosta päivässä kaikkiin Pöytyän kouluihin ja päiväkoteihin. Jakelukeittiöt kuitenkin valmistavat energialisäkkeet kuten perunat, riisit ja pastat sekä tuotteet, jotka eivät vaadi valmistusta kuten uunimakkarat. Myös sellaiset tuotteet, jotka kärsivät kuljetuksesta, tehdään paikan päällä jakelukeittiöissä.
Ajaa asiansa
Elisenvaaran lukion opiskelijat ovat sitä mieltä, että kouluruoka ajaa asiansa. Ruokalasta ei tarvitse lähteä nälkäisenä, vaikka toisina päivinä ruoka on enemmän omaan mieleen kuin toisina.
–Olen aika nirso ihminen enkä tykkää oikein mistään, mutta ei ruokalasta tarvitse nälkäisenä lähteä. Mausteita saisi kouluruuassa olla enemmän, Olivia Ahosmäki kertoo.
Lauri Ali-Rontti on samoilla linjoilla.
–Kaikkea kouluruokaa pystyy syömään. Lihapullat ja muusi ovat lempiruokani, mutta kasvisruokakin uppoaa, toiset paremmin kuin toiset, Ali-Rontti sanoo.
–Kasvisruoka menee siinä missä muutkin ruuat, oma lempiruokani on kuitenkin lihamakaronilaatikko, Ada Savolainen kertoo.
Sekä kasvis- että kalaruokaa on molempia listalla kerran viikossa. Se on nuorten mielestä sopiva tahti.
Kommentti: Sekalainen on tasapainoinen
Ruuasta on tullut osa identiteettipolitiikkaa ja monilla on voimakas mielipide myös muiden syömisistä. Jokainen syököön niin kuin parhaaksi näkee, mutta itse olen sitä mieltä, että on olemassa sellainen asia kuin kohtuus ja sitä on hyvä noudattaa. Syömisessä, juomisessa ja elämässä yleensäkin. Kohtuudella lihaa, kohtuudella kalaa, kohtuudella kasviksia ja kohtuudella ruokaa yleensäkin. Pelkällä porkkanalla ei pärjää, mutta ei pelkkä pihvin pureminenkaan ole järkevää. Testasin kasvislasagnen Elisenvaarassa ja se oli kohtuullisen maistuvaa. Nälkäkin lähti eikä alkanut väsyttämään, niin kuin käy, jos syö liian raskaasti.
Asko Virtanen