Karinaisten kirkolle asettunut Jurgita Yakivets haluaa tuoda Pöytyän kuntapolitiikkaan maahanmuuttajien ääntä

0
Liettuassa syntyneen Jurgita Yakivetsin olohuoneen seinällä on häälahjaksi saatu taulu, joka kuvaa Ukrainan pääkaupunki Kiovaa. Hänen puolisonsa Mykola Yakivets on lähtöisin Ukrainasta.
Liettuassa syntyneen Jurgita Yakivetsin olohuoneen seinällä on häälahjaksi saatu taulu, joka kuvaa Ukrainan pääkaupunki Kiovaa. Hänen puolisonsa Mykola Yakivets on lähtöisin Ukrainasta.

PÖYTYÄ/Karinainen. Kun Janne Vainikkala pyysi Jurgita Yakivetsia kokoomuksen ehdokkaaksi kuntavaaleihin, Yakivets päätti suostua entisen työkaverinsa ehdotukseen oppiakseen uutta suomalaisesta yhteiskuntajärjestelmästä.

Kyröläiset muistavat Jurgitan Kahvila Dominosta, jota hän pyöritti ystävänsä kanssa kaksi vuotta. Nyt Jurgita saa elantonsa lietolaisesta Naapurin Maalaiskana Oy:stä ja jokin aika sitten hän opiskeli työnsä ohella lihantarkastajan tutkinnon.

Kokoomuksen ideologian Jurgita toteaa vastaavan pääpiirteissään omia näkemyksiään.

Hän kertoo etenkin itäisestä Euroopasta tulleiden maahanmuuttajien haluavan elättää itsensä omalla työllään ja moni haaveilee perustavansa yrityksen. He ovat kiinnostuneita tietämään, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia yrittäminen toisi tullessaan.

Kuntapolitiikassa tärkeimmäksi tavoitteekseen Jurgita nostaa maahanmuuttajien sujuvan integroitumisen yhteiskuntaan.

Hyvällä tavalla yksinkertaista elämää

Pöytyällä on Jurgita Yakivetsin mielestä tehty maahanmuuttajien suhteen onnistuneita päätöksiä.

Auranmaan opistoa sekä Pöytyän kuntaa hän kiittelee kielikursseista ja mahdollisuudesta saada lapset päiväkotiin, kouluun sekä harrastuksiin. Merkittävä rooli integroinnissa on ollut työntekijöiden rekrytointiin ja vuokraamiseen keskittyneellä Auranmaan henkilöstöpalvelulla, nykyisellä Econia Pöytyällä.

Maaseutuelämää Jurgita luonnehtii hyvällä tavalla yksinkertaiseksi.

– Pöytyällä on mahdollista saada työtä ja oma koti, hän kiteyttää.

Ne tarjoavat tärkeän kivijalan perheiden vanhemmille, jotka opettelevat pyörittämään suomalaista arkielämää.

Lapsilla on yleensä helpompaa, sillä he oppivat kielen ja paikalliset tavat nopeammin kuin vanhempansa.

Työn perässä Suomeen

Ukrainalaisten auttaminen on ollut viime vuosina Jurgita Yakivetsille sydämenasia muun muassa siksi, että hänen aviomiehensä Mykola Yakivets on syntynyt Ukrainassa.

Jurgita on puolestaan lähtöisin Keski-Liettuasta, Kėdainiainin kaupungista.

– Äitini kuoli, kun olin nelivuotias. Sen jälkeen asuin äitini veljen perheessä ja myöhemmin lastenkodissa, joka oli toisenlainen ja kevyempi versio siitä, jollaisiksi ne mielletään Suomessa, hän kertoo.

Lahjakkaana nuorena Jurgita pääsi opiskelemaan kasvatustiedettä yliopistoon päämääränään opettajan tutkinto.

Vuonna 2008 hänen nuoruuden rakastettunsa ehdotti lähtöä työn perässä Suomeen. Tarkoituksena oli palata jonkin ajan päästä takaisin Liettuaan, mutta Jurgita jäi Varsinais-Suomeen.

Hän uurasti vuokratyöntekijänä puutarhalla, siivoojana sekä assistenttina telakalla ja sittemmin työtä järjestyi elintarvikkeiden jalostuksesta.

Karinaisista on tullut koti

Töiden parista Jurgita löysi Mykola Yakivetsin, jonka kanssa hän on ollut naimisissa 10 vuotta. Pariskunnalla on kaksi lasta: 8-vuotias tytär ja 3-vuotias poika.

Nyt Jurgita kokee, että hänen kotinsa on Pöytyän Karinaisissa, kirkon tuntumassa.

– Tuntemus vahvistui tullessamme perheenä kesälomamatkalta Liettuasta. Matka oli kaikin puolin kiva, mutta kun olimme Tallinnan satamassa jonottamassa suomalaisten autojen keskellä, sanoin olevani melkein kotona ja samoin totesi mieheni, Jurgita kertoo.

Liettuassa asuu hänen vanhoja kavereitaan, mutta heille on kehittynyt omanlaisensa elämäntilanteet.

– Minun elämäni on täällä, Jurgita tuumaa olohuoneensa sohvalla.


KUKA?

Jurgita Yakivets

36-vuotias

Tuli Suomeen vuonna 2008

Asuu Karinaisissa

Perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta

Työskentelee Naapurin Maalaiskana Oy:ssä

On kevään 2025 kuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän