
KOSKI. Kosken ääniharavalla Lassi Relanderilla (ps.) on kuntavaalien suhteen sekä iloittavaa että murehdittavaa. Relander oli Kosken äänikuningas 75 äänellä, mikä on erinomainen suoritus toiselle kaudelle valitulta valtuutetulta, joka oli vieläpä vaalien toiseksi nuorin ehdokas.
Sen sijaan Relanderin puolue sai vaaleissa pahasti siipeensä niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin. Koski on yksi harvoista Varsinais-Suomen kunnista, joissa puolueen paikkamäärä pysyi ennallaan, äänimäärä tosin laski kolmella prosentilla.
Relander näkee, että asiat, joiden puolesta hän on puhunut viimeiset neljä vuotta toivat kannatusta. Toisin kuin monet muut perussuomalaiset Relander esimerkiksi kannattaa tuulivoimaa kunnan talouden vahvistamiseksi, vaikka Koski on torpannut tuulivoiman jo kahdesti.
–Olen myös puhunut asioiden sujuvoittamisesta. Jos vaikkapa koirapuiston rakentaminen kestää kymmenen vuotta, se on aivan liian pitkä aika, Relander sanoo.
Relander on vastustanut vuokrien ja taksojen korotuksia, sillä se ei ole hänen mukaansa kunnan tämänhetkisessä hyvässä taloudellisessa tilanteessa tarpeellista.
–Koskelle halutaan muuttovoittoa. Silloin ei ole järkevä nostaa taksoja, jos ei ole pakko, hän muistuttaa.
Katse kulttuuriin
Tulevalla valtuustokaudella Koskella tullaan Relanderin arvion mukaan satsaamaan ainakin kulttuuriin. Vanhalle meijerille on avattu kulttuurikeskus ja omatoimikirjasto on tulossa.
Hieman yli kolmannes eli seitsemän valtuutettua on uusia. Se tuo uuden alun kuntapolitiikkaan.
Relander liittyi perussuomalaisiin 21-vuotiaana vuonna 2017, kun Timo Soini oli vielä puolueen puheenjohtaja.
–Kansallismielisyys viehätti. Kun puheenjohtajaksi tuli Jussi Halla-Aho, puolue kääntyi toivomaani suuntaan, Relander kertoo.
Lähtö politiikkaan tuntui luontevalta, sillä historia ja yhteiskuntaoppi kiinnostivat jo koulussa.
Kansa kaipaa muutosta
Omaa vaalimenestystä varjostaa puolueen surkea menestys, joka Relanderin mukaan johtui hallitusvastuusta.
–Purra on valtiovarainministerinä joutunut leikkausten kasvoiksi. Leikkauksia on kuitenkin pakko tehdä, sillä kunnollista talouskasvua ei ole ollut sitten vuoden 2008, Relander muistuttaa.
Leikatakin voi tietysti monella tapaa. Relanderin mukaan perussuomalaiset leikkaisivat vieläkin enemmän kehitysavusta ja maahanmuutosta.
Puolueen saavutukset turvallisuusasioissa ja sisäministeri Mari Rantasen vahva suoritus ministerinä ovat jääneet leikkausten varjoon.
Relander kuitenkin myöntää, että perussuomalaisten on varmasti tarpeen harjoittaa itsetutkiskelua huonon vaalituloksen vuoksi.