![Anu Rasmus ja Jenni Kahari treenaamassa Auran Hullu Poni -ravintolassa. Turkulainen Satatikka järjestää Hullussa Ponissa kaikille avoimet dartskisat kahdesti kuussa. Niistä ilmoitetaan kisailu.net-sivustolla. Anu Rasmus ja Jenni Kahari treenaamassa Auran Hullu Poni -ravintolassa. Turkulainen Satatikka järjestää Hullussa Ponissa kaikille avoimet dartskisat kahdesti kuussa. Niistä ilmoitetaan kisailu.net-sivustolla.](https://www.avl.fi/wp-content/uploads/2025/02/HeittoKuva-696x464.jpg)
AURA, PÖYTYÄ. Auralainen Anu Rasmus, 41, ja pöytyäläinen Jenni Kahari, 36, matkaavat perjantaina 14.1. kahdeksan muun suomalaisen dartsharrastajan kanssa Englannin Leicesteriin, jossa pidetään Professional Darts Corporationin PDC:n naisten sarjan osakilpailu. Kussakin osakilpailussa on jaossa 10 000 puntaa palkintorahaa, josta voittaja kuittaa 2 000 puntaa.
Rasmus on kiertänyt kansainvälisiä dartskisoja Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Viime syksynä Unkarin Budapestissä järjestetty World Masters oli hänelle ensimmäinen kansainvälinen suurkisa. Jos kaikki menee nappiin, Rasmuksella on mahdollisuuksia voittaa Leicesterissä yksittäinen peli. Kukin osakilpailu kestää kaksi päivää ja molempina päivinä pidetään kaksi kisaa.
– Kärkipelaajien joukossa ratkaisee tarkkuus ja nippuheittoni ei aina pysy kasassa. Huippuheittäjillä ei ole sellaista ongelmaa, Rasmus kertoo.
Jenni Kaharilla ei ole kokemusta kansainvälisistä arvokisoista, mutta hän lupaa pistää muille kisaajille kampoihin parhaansa mukaan.
Vähintään varttitunti treeniä päivässä
Anu Rasmus työskentelee parturi–kampaamon yrittäjänä Aurassa ja Jenni Kahari tekee koneistajan töitä Hydoringillä.
Naisten mukaan käsityöammatti antaa hyvää pohjaa tikkojen heittämiseen. Oma haasteensa liittyy sopivan treenimäärän ja lihasmuistin ylläpitoon.
Liian vähäisen harjoittelun myötä tuntuma katoaa. Kovin uuttera heittely taas kipeyttää käden ja se tekee hallaa tuloksille.
Vaikka Rasmuksella on takanaan 12-tuntinen työpäivä, hän pyrkii harjoittelemaan heittämistä 15 minuuttia ja keveämmän työpäivän jälkeen 45–60 minuuttia.
Jenni Kaharin tavoitteena on heittää vähintään 15 minuuttia joka päivä.
– Olen huono heittämään yksin. Harjoittelu sujuu paremmin, kun kaverikin heittää, Kahari sanoo.
Henkinen kestävyys kovalla koetuksella
Keskeinen menestystä edesauttava tekijä on, että dartspelaaja kykenee hallitsemaan hermonsa tiukimmissakin kisatilanteessa.
Anu Rasmus on lukenut mielen hallintaan opastavia mild fullness -kirjoja ja huomannut oppien unohtuvan saman tien, kun dartstaulu on edessä ja tikat kädessä.
Hänen mukaansa maailman huippuheittäjät erottaa siitä, että he kykenevät heittämään tarkasti hermostuneessakin mielentilassa.
Suomalaisissa kisoissa kunnioitetaan kanssakilpailijoiden suoritusta olemalla hiiren hiljaa, mutta ulkomaisissa ammattilaiskisoissa tunnelma on paljon rennompi. Puheensorina ja kannustus kuuluvat niissä asiaan.
Arvokkuutta ammattilaisten kisoihin antaa pukukoodi. Yllä on oltava kauluksilla varustettu, lyhythihainen heittopaita ja suorat housut tai naisilla hame.
![Anu Rasmus edustaa Proffan Tikkaa ja Jenni Kahari Moision Olkkarin Tikkaa.](https://www.avl.fi/wp-content/uploads/2025/02/DartsKisaajat.jpg)
FAKTA
Darts
Idea on heittää kolmea tikkaa dartstikkatauluun.
Toisin kuin perinteisessä mökkitikanheitossa, dartsissa osuma-alueet on jaettu eri puolille taulua.
Dartsissa on lähinnä kaksi kilpapelimuotoa: 501 ja kriketti.
Lisäksi on useita harraste- ja harjoittelupelimuotoja.
Yleisin viikkokisoissa pelattava peli on 501. Siinä pelaajat heittävät vuorotellen kolme tikkaa tauluun tavoitteenaan saada aloituspistemäärä 501 nollaan.
Lisätietoa lajista osoitteessa https://darts.fi/