AURANMAA. Varsinais-Suomen hyvinvointialue lisäsi vuodenvaihteessa jäähdytettyinä toimitettujen aterioiden määrää. Nykyisin suurin osa aterioista toimitetaan jäähdytettyinä, aikaisemmin määrä oli noin kolme neljäsosaa.
Vielä viime vuonna noin 20 keittiötä ympäri Varsinais-Suomea valmisti pieniä määriä kuumana kotiin vietäviä aterioita. Jatkossa tavoitteena on, että kaikki ei-markkinaehtoiset jäähdytetyt kotiateriat valmistetaan Paimiossa, josta ne jaetaan koko maakunnan alueelle.
Jakelun hoitaa pääosin posti, joillakin alueilla on myös paikallisia jakeluyrittäjiä. Koska kylmää ruokaa toimitetaan harvemmin kuin aikaisemmin lämmintä, kuljetuskustannukset laskevat.
Vuodenvaihteen jälkeen Paimiosta on lähtenyt Auraan 20, Pöytyälle 40, Oripäähän 2, Tarvasjoelle 10 sekä Koskelle ja Marttilaan yhteensä 15 kylmänä toimitettua kotiateriaa.
–Kun ruuan tuotanto keskitetään, laatu on helpompi vakioida, kertoo Varhan tukipalvelujohtaja Janne Saarinen.
Hänen mukaansa kylmillä ateriatoimituksilla lisätään elintarviketurvallisuutta. Ateriat toimitetaan asiakkaan niin halutessa jääkaappiin asti, jolloin kylmäketju pysyy katkeamattomana.
Saarisen mukaan kotiaterioita tilaavien määrä väheni jonkin verran vuodenvaihteessa.
–Sitä en pysty sanomaan, johtuuko asiakkaiden väheneminen siitä, että ruoka toimitetaan kylmänä vai esimerkiksi siitä, että asiakasmaksu on noussut.