
PÖYTYÄ/Yläne, Salli Koivunen/TS
Aktiivinen retkiluistelija Petri Niemi pääsi jo avaamaan kauden, koska Pöytyän Yläneellä sijaitseva pieni Lampsijärvi on saanut riittävän tukevan jääpeitteen. Vuoden viimeisinä päivinä luisteluretkellä kuviin tallentui aikamoinen näky.
– Luistelin siitä useamman kerran ohi, mutta jostain syystä päätin juuri siinä siirtyä kohti rantaa ottamaan kuvia. Luistelin lähemmäs ja huomasin tarkemmin, että mikäs siinä onkaan. Kyllä se huomion kiinnitti, Niemi kertaa tapahtumia.
Niemi ikuisti valokuviin erikoisesti jäätyneen, osittain veden alle jääneen eläimen ruhon: tai sen mitä siitä oli jäljellä. Kuvista on selvästi erotettavissa eläimen hyvin säilynyt pää karvoituksineen ja yläleuka hammasrivistöineen, mutta muuten se on pelkkää luurankoa.
Petri Niemi jakoi otoksiaan ystävilleen sosiaalisessa mediassa nimeten löydöksensä Pakastesudeksi.
– Varma en toki voi olla, mutta silkka arvaukseni on, että se olisi susi. Koiramainen kirsu näkyy selkeästi ja hyvin säilyneenä. Ilveksellähän olisi selvät alahampaat, mutta tällä kulmahampaat ovat sen verran päheän näköiset, että sudeksi veikkaisin, Niemi pohtii.
Hän korostaa, ettei ole alan asiantuntija.
– En itse ole mikään biologi, mutta kysyin asiaa yhdeltä tuttavaltani joka on alan tohtori, eikä hän sitä susiajatusta kumonnut.
Kokenut retkiluistelija on kiertänyt viime vuosina koko Saaristomeren jäätyneiltä osin ja Varsinais-Suomen järvetkin ovat tulleet tutuiksi.
– Pidin tätä aika arkisena havaintona, koska jäällä on ehtinyt nähdä kaikennäköistä raatoa jäätyneistä joutsenista korpinraatoihin. Tämä herätti valtavasti enemmän mielenkiintoa kuin aikaisemmat havainnot, Niemi tuumaa.
Niin niillä susihavainnoilla on tapana tehdä.
Myös Varsinais-Suomen vs. riistapäällikkö Jörgen Hermanssonin mielenkiinto heräsi, kun Turun Sanomat pyysi tätä vilkaisemaan Niemen otoksia.
Hermanssonin mukaan moni asia puhuu sen puolesta, että eläin on susi.
– Kuvista ei käy ilmi eläimen mittasuhteita, mutta sen kuono muistuttaa kovasti suden kuonoa. Samoin nenä on melko leveä, eikä siksi vaikuta siltä, että kyseessä olisi kettu, Hermansson tuumaa.
Petri Niemen aavistus kulmahampaasta osuu Hermanssonin mukaan oikeaan.
– Hammasrivistön kolmas hammas on voimakas, ja se on suden merkki.
Riistapäällikön mukaan eläin ei näytä kovin suurelta, joten kyseessä saattaa olla vuoden 2024 pentu. Varmaa on, että Lampsijärven alueella Kuhankuonon kupeessa on susia.
– Se on usean lauman reviirien yhtymäkohta, joten alueella voi liikkua susia muun muassa Yläneen ja Mynämäen laumoista, ja Satakunnankin laumat ovat hyvin lähellä, Hermansson summaa.
Hän ei usko, että raato on aivan tuore. Kyseinen pieni järvi on ollut jäässä jo toista kuukautta.
– Susi on hukkunut tai kuollut muusta syystä syksyn aikana, ja noustessaan pinnalle sen pää on säilynyt jäässä. Kotkat ja muut raadonsyöjät ovat sitten putsanneet sen muilta osin, riistapäällikkö arvioi.
Riistapäällikkö toivoo, että raadosta päästään ottamaan näytteet Pöytyälle, jotta ne voitaisiin toimittaa tarkempiin tutkimuksiin. Lajintunnistuksen lisäksi susien dna:sta saadaan paljon muutakin arvokasta tietoa susikannasta.
Lue myös aiheesta myöhemmin ilmestynyt juttu:
Petoyhdyshenkilö kiirehti tutkimaan Lampsijärven luurankoa: ”Aivan selvä tapaus – se on kettu”
Linkki lisätty 3.1. klo 12.40