Rakentajan vastuu kasvaa – Nyt rakennetaan myös ilman lupia

0
Aki Vuorinen vastaa Pöytyän, Auran ja Oripään rakennusvalvonta-asioista. Hän arvelee, että uusi rakennuslaki lisää paljon jälkivalvontaa.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyän, Auran ja Oripään johtava rakennustarkastaja Aki Vuorinen on uuden edessä. Uusi rakentamislaki tuli voimaan tämän vuoden alusta. Merkittävintä uudessa laissa on se, ettei alle 30 neliön suuruiselle talousrakennukselle vaadita enää rakennuslupaa eikä edes ilmoitusta.

– Lain noudattaminen on haasteellisempaa meidän harvaan asutulla alueella kuin Kehä kolmosen sisäpuolella, josta idea tähän on tullut, Vuorinen toteaa.

Kommentillaan rakennustarkastaja viittaa siihen, että pääkaupunkiseudulla lähes kaikki alueet on kaavoitettuja. Se rajoittaa jo valmiiksi rakentamista. Auranmaalla näin ei ole. Tällöin rakentajien tulisi noudattaa rakennusjärjestyksen määräyksiä, joita harvat rakentajat tuntevat.

– Meillä on tekeillä uusi rakennusjärjestys Auraan, Oripäähän ja Pöytyälle. Se piti saada voimaan vuoden alussa, mutta kun Orpon hallitus teki uuteen lakiin vielä korjaussarjan, jota eduskunta käsitteli vasta joulukuussa, se muutti suunnitelmia. Nyt pyrimme saamaan rakennusjärjestyksen voimaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, Vuorinen lupailee.

Parempi kysyä kuin katua

Vuorisen mukaan uusi rakentamislaki hämmentää kovasti rakentajia. Jo vuoden ensimmäisellä viikolla hän sai useita yhteydenottoja, joissa kummasteltiin, että eikö nyt tosiaan tarvitse hakea hankkeille rakentamislupaa tai edes ilmoittaa aikeistaan kunnalle.

– Kun rakentamislupia ei tarvita, sysätään vastuuta rakentajalle ja häneltä vaaditaan entistä enemmän asiantuntemusta. Meiltä saa kuitenkin edelleen konsultaatiota ja rakennustarkastajan paikalle varmistamaan, että asiat ovat kunnossa, Aki Vuorinen muistuttaa.

Ellei rakentaja ole varma tekemisistään, on parempi kysyä apua kuin toimia omin päin. Pahimmillaan kunta voi antaa purkumääräyksen, mikäli on esimerkiksi rakennettu liian lähelle naapurin rajaa tai ylitetty sallitut neliömäärät.

– Yleensä naapurit toimivat meillä hyvinä apulaissheriffeinä. Toki me edelleen valvomme rakentamista ja sen toteutumista alueellamme.

Tällä hetkellä yksin Pöytyällä on noin 10 000 luvitettua rakennusta, kaikkien kolmen kunnan alueella niitä on reilut 20 000.

Lisää suunnittelijoita kaivataan

Uusi rakentamislaki saattaa lisätä erilaisten valmispakettien suosiota. Ne ovat kuitenkin harvoin täydellisiä, joten rakentajan vastuu korostuu entisestään.

– Varovainen arvioni on, että vie viitisen vuotta tottua uuteen lakiin. Siinä ajassa alkaa tulla ennakkotapauksia hallinto-oikeudesta ja ne sitten ohjaavat myös meidän käytäntöä. Joka tapauksessa jälkivalvonnan määrä lisääntyy, Vuorinen arvioi.

Tervetullutta uudessa laissa on se, että paperiset lupahakemukset ovat historiaa. Nyt kaikkien lupahakemusten on oltava sähköisessä muodossa. Edes hakemusten digitointi ei enää onnistu.

– Hakemusten on oltava CAD-ohjelmalla tehtyjä. Se on surku Auranmaalla. Kynnys opetella uutta ohjelmaa voi olla liian suuri iäkkäämmille suunnittelijoille. Nuoremmat suunnittelijat voisivat nyt antaa itsensä ilmi, johtava rakennustarkastaja toivoo.


FAKTA: Uusi rakentamislaki vaatii asiantuntemusta

Laki tuli voimaan 1.1.2025
Rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus on yhdistetty yhdeksi rakentamisluvaksi.
Rakentamislupaa ei enää tarvita alle 30 neliömetrin tai tilavuudeltaan alle 120 kuutiometrin rakennuksiin, mikäli ne eivät ole varsinaisessa asuinkäytössä.
Alle 50 neliömetrin kokoisen katoksen ja alle 30 metriä korkean maston tai piipun saa rakentaa ilman lupamenettelyä.
Rakentajan vastuulla on noudattaa säädettyjä rakennusmääräyksiä ja alueen kaavamääräyksiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän