KOSKI. Koskelaisille ennestään tuttu Reubar Osman palasi paikkakunnalle pitämään kebab-pizzeriaa Kosken Karaan.
Ravintola pyörii samanlaisella konseptilla, jota Osman käytti Loimaan Kebab & Pizzeriassa. Hän on huomannut Koskella opiskelevien nuorten keskustelevan uudesta ravintolasta sosiaalisen median kanavissa ja heidän toiveitaan ravintoloitsija lupaa kuunnella herkällä korvalla varttuneempaa väestöä unohtamatta.
Osman arvelee, että Koskella maittavat etenkin rullakebabit aurajuustolla, cheddarilla tai fetalla. Taikinat sekä kastikkeet Osman valmistaa itse, liha tulee Paimion Palalihasta.
Anniskeluoikeuksia hän ei aio hakea.
– Haluan pitää ravintolani sopivana lapsille ja nuorille. Siihen ei alkoholi sovi, Osman linjaa.
Naudanlihakebab on pohjoinen juttu
Ruokalistaa Reubar Osman kehittää suomalaiseen makuun. Paimiolainen naudanlihakebab on hänen mukaansa juuri sellaista kuin asiakkaat olettavat hyvän kebabin olevan.
Suuriin kaupunkeihin on perustettu lampaanlihakebabia tarjoavia ravintoloita ja Osman seuraa mielenkiinnolla, miten niille käy.
– Lammaskebab maistuu erilaiselta kuin naudasta valmistettu. Se on rasvaisempaa ja suosittua kotiseudullani, Pohjois-Irakin Kurdistanissa, Osman kertoo.
Vähärasvaista naudanlihaa hän luonnehtii pohjoiseen elämänmenoon sopivana raaka-aineena. Rasvainen lammaskebab maistuu taas siellä, missä lämmin ilmanala ja pitkät kävelymatkat kuluttavat paljon energiaa.
Perinteisen kebabin valmistusprosessia esitellessään Osman muistuttaa sen olevan pieni osa kurdistanilaista ravintolakulttuuria, jonka tarjonta on laajaa aina keitoista alkaen.
Haaveena kohtuullinen työmäärä
Paluutaan Koskelle Reubar Osman selittää mukavilla muistoilla vuosilta 2008–2014. Ravintolan pito Koskella onnistui silloin kohtuullisella työmäärällä. Sen sijaan Loimaalla Osman uurasti pisimmillään 18-tuntisia päiviä.
– Asiakkaat kyselivät minulta, teenkö mitään muuta kuin töitä, hän kertoo.
Uuden ravintolansa myötä Osman toivoo saavansa säädyllisen määrän lepoa ja aikaa myös perhe-elämälle. Mies odottaa, että maahanmuuttovirasto päästäisi hänen vaimonsa Suomeen.
Joidenkin irakinsuomalaisten Osman tietää palanneen kotikonnuilleen ja tuttaviltaan hän on kuullut, että tällä hetkellä toimeentulon hankkiminen on siellä helpompaa kuin Suomessa. Osman haluaa silti pysyä nykyisessä kotimaassaan.
Lainsäädäntö pitää Suomessa
Reubar Osmanin mielestä parasta Suomessa on laki, joka on sama kaikille yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Hän sanoo sitä asiaksi, joka tuo rauhan sisimpään ja jolle on vaikea laskea rahallista arvoa.
Irakissakin on lait, mutta ne eivät useinkaan koske lainvalvojien lähipiiriä.
Muuta ammattia kuin yrittäjyyttä Osmanin on vaikea kuvitella. Se johtuu hänen mukaansa kurdikulttuurista, jossa toimeentulon hankkiminen omin neuvoin on yksi elämän tärkeimpiä asioita.