Kilpa-ampuja Oskari Kössistä kuoriutui taajamafarmari

0
-Taidan olla Iso-Kössin tilan 11. isäntä, Oskari Kössi toteaa. Hän vaihtoi pari vuotta sitten ammunta kilpa-uransa maatalousyrittäjyyteen. Nyt arkea ovat muun muassa tarkkailukäynnit tilan broilerkasvattamossa.
-Taidan olla Iso-Kössin tilan 12. isäntä, Oskari Kössi toteaa. Hän vaihtoi pari vuotta sitten ammunta kilpa-uransa maatalousyrittäjyyteen. Nyt arkea ovat muun muassa tarkkailukäynnit tilan broilerkasvattamossa.

ORIPÄÄ. Puolen kilometrin päässä Oripään kylän raitilta kiiltää auringossa suuri, punainen eläinsuoja. Iso-Kössin tilan kanalassa on kasvatuspaikat 60 000 broilerille.

– Mä olen tällainen taajamafarmari, tilan nykyinen isäntä Oskari Kössi vitsailee.

Oskari Kössi suoritti maatalousyrittäjän ammattitutkinnon vuonna 2021. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin seuraavana vuonna.

Tällä hetkellä tila työllistää Kössin lisäksi hänen enonsa Kari Kössin ja kesäisin tarvittaessa myös muutamia kausityöntekijöitä.

Broilerituotannon lisäksi Kössin tilalla viljellään rehuvehnää, hernettä ja nurmisiementä.

Varusmieskouluttajasta maatalousyrittäjäksi

Tilan isäntä Oskari Kössi on alanvaihtaja, sillä mies työskenteli aiemmin 15 vuotta varusmieskouluttajana puolustusvoimissa Säkylässä.

– Se tuli nähtyä. Oli hyvä vaihtoehto ottaa tila haltuun enoltani. Toivotaan vaan, että maatalous pysyy Suomessa, jotta pystytään toimimaan tuottajina, nuori isäntä miettii.

Hän myöntää, että sukuperintökin hieman velvoitti alan vaihdokseen, sillä Iso-Kössin tila on ollut oman suvun omistuksessa vuodesta 1685 lähtien.

Nähtäväksi jää, onko seuraavalla sukupolvella edelleen mielenkiintoa jatkaa tilan pitoa.

Iso-Kössin tilan kymmenisen vuotta sitten rakennettu broilerikasvattamo on edelleen kuin uusi. Kattoa koristaa tuuliviiri, jonka vuosiluku, 1685, kertoo tilan iän.
Iso-Kössin tilan kymmenisen vuotta sitten rakennettu broilerikasvattamo on edelleen kuin uusi. Kattoa koristaa tuuliviiri, jonka vuosiluku, 1685, kertoo tilan iän.

Broilereita ja desinfiointia

Broilerikasvatuksen tilalla käynnistivät Oskari Kössin isovanhemmat yli 50 vuotta sitten, vuonna 1971.

– Kun linnut ovat sisällä, kanalassa pitää käydä 2–4 kertaa päivässä. Kaikki on pitkälle automatisoitua, joten käynnit siellä ovat nykyisin lähinnä tarkkailua, maatalousyrittäjä kertoo.

Broilerit saapuvat tilalle pieninä untuvikkoina ja kasvavat siellä viisi viikkoa. Sen jälkeen kanala on tyhjillään kahdesta kolmeen viikkoon, jolloin tilat pestään ja desinfioidaan.

– Sitä kutsutaan erätaukosaneeraukseksi, Kössi valistaa.

Tulevaisuudessa isännän suunnitelmissa on mahdollisesti laajentaa toimintaa, mutta sen aika ei ole vielä. Myös kunnallispolitiikalle maatalousyrittäjä sanoo toistaiseksi ”ei”, vaikka useat Kössit ovatkin kunnostautuneet kyseisellä saralla.

– Jätän sen puolen äidilleni, Oskari Kössi viittaa kunnanhallituksessa ja -valtuustossa istuvaan äitiinsä Päivi Kössiin.

Isä Oskari Kössin apua tarvitaan, kun perheen kuopuksen, pian viisivuotiaan Wilman vetolelun naru on mennyt solmuun.
Isä Oskari Kössin apua tarvitaan, kun perheen kuopuksen, pian viisivuotiaan Wilman vetolelun naru on mennyt solmuun.

Ammunnan palo sammui

Oskari Kössin lapset Ella, 12, Joonas, 9, ja Wilma, 5, ovat eläneet myös aikoja, jolloin perheen isää näkyi kotona paljon nykyistä vähemmän.

Isä kun loi kansainvälistä uraa skeet-ammunnan parissa useiden vuosien ajan. Oskari Kössi saavutti muun muassa maailmancupin viidennet sijat vuosina 2019 ja 2017 sekä monia mitalisijoja sotilaiden MM-kisoissa ja SM-kisoissa useina eri vuosina.

– Raskainta siinä kilpailemisessa oli jatkuva matkustelu, mies muistelee.

Vuonna 2008 käynnistynyt kilpa-ura loppui kauteen 2022.

– Ei minulla ole sitä ikävä. Olisin voinut jatkaakin kilpauraa. Pohdin tuolloin asiaa psyykkisen valmentajani kanssa, mutta aika aikansa kutakin. Kun liekki sammui, en enää löytänyt sitä paloa.

Nykyisin Kössi kertoo käyttävänsä asetta vain harrastusmielessä peura- ja hirvimetsällä käydessään.

Katso myös kuka on viikon henkilö.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän