Kartanokodin lämmintä ruokaa ei enää tuoda Airi Laineen kotiin – Paimion kylmää ruokaa hän ei tilaa

0
Airi Laine kertoo, ettei ole kovin tottunut mikroaaltouunin käyttäjä. Se on enemmän miehen heiniä.

PÖYTYÄ/Yläne . –Veivät meiltä sitten ruuan pois, yläneläinen Airi Laine kertoo surullisena.

Vuodenvaihteeseen saakka Laine ja hänen pitkäaikainen avopuolisonsa Pentti Nurmi saivat reilun kymmenen kilometrin päästä Yläneen Kartanokodin keittiöstä kolme kertaa viikossa ruokaa kotiin kuljetettuna.

–Ruoka tuli kolme kertaa viikossa. Lounaat ja päivälliset oli pakattu erikseen ja ruokaa oli jokaiselle päivälle. Ruoka oli hyvää ja olimme tyytyväisiä, Laine kertoo.

Hän on terveytensä vuoksi pescovegetaristi eli syö kasvisten lisäksi kalaa. Se on joskus tuottanut laitoskeittiöille ongelmia, mutta Kartanokodin kanssa ruokavalio hoitui hienosti.

Ruuat 70 kilometrin takaa

Vuodenvaihteessa Varha kuitenkin muutti palveluaan niin, että ruoka olisi toimitettu kaksi kertaa viikossa postin mukana valmiiksi jäähdytettynä.

–Ruoka olisi tullut kylmänä Paimiosta saakka. Emme ottaneet sitä. Olisi pitänyt vielä antaa postinkantajalle kotiavainkin, Laine kertoo.

Kumpikaan ei enää pysty ajamaan autoa. Ruokahuolto on vuodenvaihteen jälkeen toiminut niin, että lapset ovat vuorotellen käyneet Laineen ja Nurmen ostoksilla Yläneen Salessa.

Kuntonsa puolesta he olisivat todennäköisesti oikeutettuja julkiseen taksikyytiin, mutta sitä he eivät ole anoneet, sillä se vaatisi lääkärikäynnin ja muuta paperisotaa.

–Kysyin että voisiko Kartanokodista ostaa suoraan ruokaa niin että taksi olisi tuonut, mutta en ainakaan vielä ole saanut siihen vastausta että onko se mahdollista, Laine kertoo.

–Onhan se kumma, että tehtiin hienot keittiöt Kartanokotiin ja Riihikoskelle ja kaikki toimi hyvin ja nyt niitä ei saa käyttää, Laine ihmettelee.

Kotona on hyvä olla

Yli kolmekymmentä vuotta yhdessä viihtynyt pariskunta muutti Raisiosta Yläneelle lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

–Olemme viihtyneet hyvin. Toivottavasti saamme olla kotona mahdollisimman pitkään, mutta kyllähän se koville ottaa, kun on tottunut itse tekemään ja kulkemaan ja nyt ei enää pysty, Laine kertoo.

Laine on syntynyt vuonna 1936 ja Nurmi 1939. Kotihoito käy kaksi kertaa päivässä huolehtimassa muistisairaan Nurmen lääkityksen, muuten he ostavat palvelut yksityisiltä omalla rahalla.

–Siivouksen ja nykyään myös aurauksen olen ostanut yksityisesti, lapset hoitavat kauppa-asiat, Laine kertoo.


Eduista ei kerrota

Sekä Pöytyän että Varhan vanhus- ja vammaisneuvostoon kuuluva Tapani Kaukovalta kertoo, että palveluiden keskittämisen lisäksi yksi Varhan ongelmista on, että eduista ei kerrota ikäihmisille.

–Moni sellainen ikäihminen, joka olisi oikeutettu vapaa-ajan kuljetuspalveluihin ei hae etuutta, sillä siitä ei tiedetä. Eduista pitäisi tiedottaa paremmin. Sitä ei todennäköisesti tehdä siksi, että jos kaikki etuihin oikeutetut hakisivat niintä, se lisäisi Varhan menoja.

Vuodenvaihteessa sosiaali- ja vammaispalvelulain mukaiset taksikuljetukset siirtyivät Taksidatalle. Uudistus toi mukanaan monia ongelmia.

–Aikaisemmin oli mahdollista saada tuttu paikallinen taksinkuljettaja. Siinä syntynyt luottamus ja palvelu olivat tärkeitä asiakkaille. Nyt kuljettaja ei enää esimerkiksi tule kauppaan asiakkaan kanssa vaan jättää ovelle, Kaukovalta kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän