Yksi Liedon kaupunkistrategian 2023–2026 arvoista on ”Haluamme säilyttää luonnon monimuotoisuuden myös tuleville sukupolville ja siksi huomioimme luonnon ja ympäristönäkökohdat päätöksenteossa. Rakennamme sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää Lietoa ja hyödynnämme uusien teknologioiden mahdollisuudet kestävän kaupungin kehittämisessä.”
Seuraavassa on kaksi Liedon valtuuston viimeaikaista päätöstä, joiden kohdalla tämä arvo on täysin unohtunut.
Marraskuussa päätettiin ottaa käyttöön Liedon veden 5,96 euron perusmaksu sekä käyttövedelle että jätevedelle omakotitaloissa (143 €/v kun on kumpikin liittymä). Samaan aikaan vesi- ja jätevesimaksun kuutiohintaa lasketaan noin 10,5 prosenttia. Veden kulutuksen määrällä on lisäksi kerrannaisvaikutuksia puhdistetun veden tuotantoon ja jäteveden käsittelyyn tarvittavan energian määrään sekä näistä aiheutuviin kustannuksiin. Suhteellisesti suurimman korotuksen maksavat nyt pienet yhden ja kahden hengen taloudet sekä vettä säästäen käyttävät. Tehty päätös ei kannusta vähentämään vedenkulutusta. Kannattaa pohtia, millaisia ympäristövaikutuksia merkittävällä kuutiohinnan korotuksella olisi saatu aikaan!
Samassa valtuuston kokouksessa päätettiin 0,25 prosentin korotuksesta voimalaitosten kiinteistöveroon. Ilmeistä on, että muun muassa vireillä olevista Murronväljän ja Metsämaan aurinkovoimalahankkeista odotetaan saatavan merkittäviä tuloja kaupungin kassaan. Hallitusohjelman mukainen kuntien valtionosuuden tasausjärjestelmän muutos tulee kuitenkin alentamaan verotuloja saavan kunnan valtionosuutta merkittävästi. Muutoksella nimenomaan kumotaan verotulojen vaikutusta kunnille.
Ilmastonmuutos tapahtuu tässä ja nyt, eivätkä vuosien kuluttua valmistuvat ja merkittävästi rakennusvaiheessa energiaa kuluttavat hankkeet ole enää ratkaisu. Hankkeiden vaikutuksia luonnolle ei olisi koskaan mahdollista korjata, vaan luonnoltaan erittäin monimuotoiset ja tulevaisuudessa nykyistäkin arvokkaammat lähiluontoalueet menetettäisiin pysyvästi. Voimalapäätösten lopputulema on, että Liedon kaupunki saa vain vähän taloudellista hyötyä, mutta ottaa kantaakseen haittavaikutukset sekä suuren riskin joutumisesta maksumieheksi, kun hankkeet ennemmin tai myöhemmin siirretään maksukyvyttömiksi todettaville pöytälaatikkoyrityksille ja maansa vuokranneet maanviljelijät todetaan rahattomiksi. Viimeistään tulevat lietolaiset sukupolvet maksavat kalliisti pikavoittojen toivossa tehdyt päätökset!
Meillä jokaisella on enemmän tai vähemmän tiedostetut arvot, joiden mukaisesti esimerkiksi emme osta tarpeetonta tavaraa, vähennämme veden kulutusta tai hankimme aurinkopaneelit. Jos työpaikan tai kotikunnan arvot ovat ristiriidassa omien arvojen kanssa, muodostuu kuormittava tilanne.
Kuntien viranhaltijoiden tehtävä on tuottaa palveluita kuntalaisille ja mahdollistaa kuntalaisten valitsemien poliittisten päättäjien mahdollisuus tehdä tietoon ja arvoihin perustuvia päätöksiä. Nykyaikaisessa päätöksenteossa niillä kuntalaisilla, joihin päätöksenteko kulloinkin vaikuttaa, on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa päätöksen lopputulokseen.
Löytyisikö jokaiselta ainakin nyt vuodenvaihteessa aikaa miettiä, mitä haluamme omalta ja seuraavien sukupolvien tulevaisuudelta? Meidän jokaisen on syytä seurata kuntapolitiikan ja päätöksenteon vaikutuksia omaan elinympäristöömme.
Kuntavaalit ovat huhtikuussa. Nyt on hyvä ajankohta tarkastella mennyttä ja tulevaa äänestyspäätöksiäkin ajatellen!
Maaret Ridanpää