Kansainvälistä jouluruokaa: Pierogit kuuluvat puolalaiseen jouluun

0
Pierogien teko alkaa raaka-aineiden sekoittamisesta. Karolina Tolvanen valmistaa puolalaista perinneruokaa tänä jouluna syntymämaassaan Puolassa yhdessä siellä asuvan äitinsä ja sisarensa kanssa.

PÖYTYÄ, PUOLA. Puolalaisissa kodeissa nautitaan jouluisin pierogeja eli keittämällä valmistettuja piirakoita, joiden täytteet voivat vaihdella kasviksista lihaan tai riisiin.

– Kesäisin pierogien täytteeksi voidaan laittaa myös marjoja, esimerkiksi mansikoita, mutta makeita nämä eivät ole koskaan, puolalaissyntyinen Karolina Tolvanen kertoo.

Pöytyän Riihikoskelle asettunut Tolvanen on asunut Suomessa vuodesta 2006 lähtien ja työskentelee nykyisin HR-konsulttina Econia Oy:ssä.

Kahden nuoren äiti leipoo mielellään ja valmistaa pierogeja toisinaan itsekin, mutta tänä vuonna hän lähtee perheineen jouluksi Puolaan, jossa hän pääsee nauttimaan äitinsä valmistamista, aitoakin aidommista puolalaisista pierogeista.

Suomeen saapuessaan Karolina Tolvanen oli 24-vuotias, vastikään Poznanin yliopistosta valmistunut maantiedon maisteri. Suomessa hän on hankkinut itselleen maisteritutkinnon lisäksi kaksi uutta oppiarvoa: hän on suorittanut sekä asiointitulkin että logistiikka-alan ammattitutkinnon. Ensin mainittu tutkinto auttoi työskentelemään henkilöstövuokra-alalla ja toinen rekkakuskina.

Nykyisessä työssään puolalaistaustainen Tolvanen voi hyödyntää kaikista aiemmin hankkimiaan taitoja, sillä hän vastaa henkilövuokrausyrityksessä muun muassa kansainvälisten työntekijöiden haastattelemisesta, työhön opastamisesta ja heidän palkanmaksustaan.

Kauniisti rypytettyjä pierogeja on ilo katsella.

Kaali-sienipierogi
Taikina:
500 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
2 dl lämmintä vettä
Ripaus suolaa

Täyte:
400 g hapankaalia
200 g sieniä (esim. herkkusieniä tai metsäsieniä)
1 sipuli
Suolaa ja pippuria maun mukaan
2 rkl öljyä tai voita

Valmistusohjeet
Täyte:
Valuta hapankaali ja hienonna se.
Pese sienet, pilko ne ja paista sipulin kanssa öljyssä tai voissa, kunnes ne ovat pehmeitä.
Lisää hapankaali sienien joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla ja paista vielä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Taikina:
Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää kananmuna ja kaada vähitellen lämmin vesi sekoittaen, kunnes taikina alkaa muodostua.
Vaivaa taikinaa pöydällä muutaman minuutin ajan, kunnes se on sileää ja joustavaa. Peitä liinalla ja anna levätä 30 minuuttia.

Pierogien muotoilu:
Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä ympyröitä (halkaisijaltaan noin 7–8 cm).
Laita jokaiselle ympyrälle ruokalusikallinen täytettä, taita puoliksi ja purista reunat tiukasti kiinni.

Keittäminen:
Kiehauta suuressa kattilassa suolattua vettä. Lisää pierogit erissä ja keitä 3–5 minuuttia, kunnes ne nousevat pinnalle.

Tarjoilu:
Tarjoile pierogit paistetun sipulin tai kerman kanssa.
Hyvää ruokahalua!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän