PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyällä juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää perinteisen menoin. Kunnan ja seurakunnan yhteinen juhla kulki jumalanpalveluksen kautta sankarihaudoille ja sitten kahvitukseen Riihikosken yhtenäiskoululle. Juhlakahvien jälkeen alkoi itsenäisyyspäivän juhlatilaisuus, jossa esiintyi Pöytyän kirkkokuoro Helena Heimolan johdolla. Tervetulopuheen piti kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Lindgren. Juhlapuheen saapui pitämään opiskelija Matilda Toivonen Elisenvaaran yhtenäiskoulusta.
–Vuonna 2012 Pöytyälle perustettiin stipendirahasto, josta jaetaan vuosittain stipendejä nuorille, jotka osallistuvat kirjoitushaasteeseen, jossa eläydytään sota-ajan ja jälleenrakennusajan aikoihin. Tarinat ovat mielikuvituksen tuotetta, mutta pohjaavat sen aikaisiin faktoihin Suomesta, kertoi Pöytyän kulttuurisihteeri Taina Myllynen.
–Aikaisemmin näitä tarinoita tehtiin haastattelemalla omia vanhempia tai isovanhempia, mutta nyt alamme elää aikaa, jossa nuorten tulee tutustua sota-aikaan kirjojen ja internetin avustuksella. Kirjoitukset ovat todella koskettavia ja tämä toiminta on arvokasta, Myllynen pohti.
Matilda Toivonen oli kirjoittanut Päiväkirjan sota-ajalta, jossa keskityttiin sota-aikaan kotirintamalta käsin nuoren tytön näkökulmasta. Toivonen luki tilaisuudessa kirjoittamansa päiväkirjan.
–Kevät on nyt parhaimmillaan. Kylmä ja pimeä talvi on selätetty. Se tuntuu ihanalta, mutten osaa nauttia siitä samaan tapaan kuin joskus ennen. En ole ajatellut tulevaa kesää, sen lämpöä ja kauneutta. En ole ajatellut iloisia hetkiä ja tulevaisuuden suunnitelmia. Olen ajatellut sotaa, pohti Toivosen luoma nuori tyttö päiväkirjassaan.
Toivosen nuori nainen täyttää tarinassa 18-vuotta sota-aikana, vuonna 1943. Evakkojen asemaa ja pelkoa käsiteltiin kirjoituksessa voimakkaasti pohtien.
–He tulivat tänne turvaan. Kuitenkin mietin koko ajan, että mitä rintamalla tapahtuu. Onko täälläkään turvallista? Pääsevätkö he kotiinsa vielä joskus? Entä kaikki ne, joiden läheiset ovat kaatuneet tai haavoittuneet? Luin tänään lehdestä, että ihmisiä on myös kadonnut. Vaikka talvisodan takia kaikkeen on valmistauduttu tottuneemmin ja paremmin, koskaan ei tiedä, mitä on vielä tulossa, Toivonen eläytyi sota-aikaan.
Toivosen puhe kosketti kuulijoita ja monet silmäkulmat kostuivat. Kirkkokuoron esittämä Finlandia-hymni teki saman.
Juhlaväki koostui keskimäärin vanhemmista kansalaisista.
–Ehkä tällainen juhla ei tavoita niin nuoria, mutta olen huomannut, että itsenäisyyden arvostus on nuorillakin kasvanut huomattavasti maailmanpoliittisten tilanteiden seurauksena, Myllynen pohti.
Tuomas Honkasalo