Marttilan aurinko kiinnostaa voimaloiden rakentajia – Aurinkovoimaloita tulossa kaksin kappalein Marttilaan

0
Sirpa Korhonen Fortumista esitteli Santinkulman aurinkovoimalahanketta.

MARTTILA. Marttilassa on suunnitteilla kaksikin aurinkovoimalahanketta, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. OX2 valmistelee Kantinkulmalle 55 hehtaarin aurinkovoimalaa. 40 MW:n aurinkovoimala tuottaisi valmistuttuaan sähköä 44 GWh, mikä vastaa noin 9000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta.

Hankkeen luvitus on parhaillaan käynnissä. Tavoitteena on, että rakennustyöt alkaisivat ensi vuonna ja toiminta vuonna 2026.

Kantinkulman vieressä sijaitsevaa Santinkulman voimalaa valmistelee puolestaan Fortum. Alue on kooltaan 149 hehtaaria. Arvio on, että voimala tuottaisi noin 80 gigawattituntia vuodessa. Hankkeen esisuunnittelu on aloitettu ja luvitusvaihe vienee noin vuoden. Tämän jälkeen tehdään mahdollinen investointipäätös. Sen jälkeen voimalan rakennusvaihe kestää noin vuoden.

Fortumin Sirpa Korhosen mukaan hankkeen tuomia verotuloja on vielä vaikea arvioida tarkasti.

–Kyseessä on kymmenien miljoonien investointi, jonka kiinteistöverotuotto lasketaan sadoissa tuhansissa, Korhonen arvioi.

Kiinteistöven lisäksi voimayhtiöt maksavat yleensä myös yhteisöveroa kuntaan, jossa voimala sijaitsee.

Fortum ja konsulttiyhtiö Sitowise esittelivät Santinkulman voimalahanketta Marttilan nuorisoseuran talolla viime viikolla. Tilaisuus veti salin täyteen väkeä. Kovin suuria huolenaiheita eli yleisöllä tuntunut olevan – monenlaista kysyttävää kuitenkin. Varsinkin alueelle rakennettavat tiet ja nykyisten teiden kohtalo puhuttivat.

–Tarvitaan sekä huolto- että pelastustie. Uutta tietä rakennetaan alle kilometri. Fortum pitää huolta teiden kunnosta. Tieyhteys jää aidan ulkopuolelle, vakuutti Sirpa Korhonen.

Santinkulman voimala-alue sijaitsee lähellä Kymppitietä.

Hajauttaminen tuo turvaa

Sitäkin kysyttiin, mitä tapahtuu jos rakentaminen aiheuttaa vahinkoa alueen kiinteistöille.

–Suomessa vahingon aiheuttaja korvaa vahingot, Korhonen vakuutti, mutta lisäsi ettei syytä huoleen ole, sillä paneelit saadaan tuotua paikalle normaaleilla kuorma-autoilla. Akkujen kuljetus vaatii tosin raskaampaa kalustoa.

Akkujen mahdollisesta tulipalosta kysyttiin myös. Vastaus oli, että akustoissa on oma sammutusjärjestelmä ja turvamääräyksiä totta kai noudatetaan.

Hybridisodankäynnin vaikutukset arveluttivat. Korhosen mukaan hajautettu energiantuotanto on yksi tapa lisätä huoltovarmuutta, sillä monta pientä yksikköä on vähemmän haavoittuva kuin yksi iso.

Sitowisen konsultti Satu Lavinen esitteli voimala-alueelta tehtyjä selvityksiä. Alueella on tehty arkeologinen selvitys, maisemaselvitys, luontoselvitys, hulevesiselvitys sekä ilmastovaikutusten arviointi.

Vesistön tila saattaa voimalan valmistuttua jopa parantua, kun säännöllinen maanmuokkaus loppuu. Rakennusvaiheen maansiirtotyöt saattavat tosin sumentaa vesiä väliaikaisesti.

Turvallisuuden lisäämiseksi alue aidataan, mikä estää suurten eläinten pääsyn voimala-alueelle. Eläimet kuitenkin pääsevät liikkumaan alueen läpi kahta viherkäytävää pitkin. Alueella on havaittu muun muassa peuroja, kauriita, rusakoita sekä hirviä, kettuja ja supikoiria. Hanke on Mellilän susireviirin alueella ja siellä on havaittu myös ilveksen jälkiä. Vaikka eläinten elinympäristö pirstoutuu, hankkeen vaikutus eläimistölle on arvioitu vähäiseksi.

Maisema muuttuu

Illan aikana esiteltiin myös havainnekuvia siitä, miten paneelit muuttavat maisemaa.

Kilometrin päässä kymppitiestä sijaitsevan voimala-alueen lähistöllä on seitsemän asuinkiinteistöä, joista kolme on asumattomia. Kiinteistöt sijaitsevat 50–180 metrin päässä voimala-alueen rajasta. Verhonkulman tuulivoimala-alueelle on matkaa viitisen kilometriä.

Selvityksen mukaan aurinkovoimalan rakenteet erottuvat noin kilometrin päähän.

–Aurinkovoimalan maisemavaikutus on paljon pienempi kuin tuulivoimalan, koska rakenteet ovat matalia. Lisäksi maisemavaikutusta voi vähentää istutuksilla, Satu Lavinen kertoi.

Aurinkopaneelin etureuna on yleensä 0,7–1,4 metriä korkea ja takareuna 3,2–3,5 metriä. Kaksipuoleiset paneelit ovat kooltaan noin 2,4 x 1,3 metriä. Paneelit ruuvataan sinkityllä porapaalulla routarajan alapuolelle.

Ville Ahvikko Fortumista kertoi, että aurinkovoimaloita suunnitellaan nyt paljon, koska tekniikka on kehittynyt. Marttilasta kiinnostavan tekee hyvä säteilymäärä ja maiseman tasaisuus. Hankealueella olevan sähköverkon ansiosta ulkopuolisille liityntäjohdoille ei ole tarvetta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän