TURKU, PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset vierailivat Lucian päivänä Turun Topinojan jätekeskuksessa ja lajitteluasemalla sekä vierailukeskus Kahmarissa ja Turun Ekotorilla. Lounais-Suomen jätehuolto on järjestänyt tutustumiskierroksia yhtiön osakaskuntien yläkoululaisille jo vuodesta 2006 lähtien.
– Pääsin tänne ensimmäistä kertaa mukaan. Minusta tämä kierros on oikein hyvä, valaiseva ja virkistävä, kotitalousopettaja ja luokanvalvoja opettaja Satu Toivonen kiittelee.
Tutustumiskäynti alkaa oppaan, ympäristöneuvoja Tiina Högmanderin, johdolla tehdyllä bussikierroksella Topinojalla. Sen jälkeen siirrytään Vierailukeskus Kahmariin, LSJH:n toiminnalliseen näyttelyyn.
Heti bussin luona pihalla oppilaat jaetaan neljään ryhmään. Ryhmät kiertävät näyttelytilan aulassa ratkomassa jätehuoltoon liittyviä tehtäviä. Opettaja Toivonen seuraa menoa sivusta ja toteaa, että tehtävät ovat oppilaiden tasoon sopivia.
– Toki koulussakin monessa oppiaineessa sivutaan kierrätystä ja muuta siihen liittyvää, mutta täällä tulee aiheeseen erilainen näkökulma.
Vaatteiden lainausta kaverien kesken
Kahdeksasluokkalainen Oskari Lepistö on kuunnellut tarkasti oppaan kertomusta.
– Minulle on ollut tähän mennessä yllätys tuo roskien määrä ja se, mihin risuja viedään. Olisin laittanut ne vaan samaan puun kanssa, nuori pohtii.
Oppilas Vilma Rosnell puolestaan tutkailee esittelyaulan lattiaan merkittyä piirrosta, jossa esitellään vaatteiden elinkaarta.
– Minä olen oppinut täällä uutta vaatteiden ympäristövaikutuksista. Yritän kyllä muutenkin ostaa käytettyjä vaatteita. Lisäksi lainaamme kavereiden kanssa toisiltamme vaatteita aina välillä, ympäristötietoinen Rosnell kertoo.
Juuri tällaisiin havaintoihin kierroksilla pyritäänkin. Nuoret ovat Högmanderin mukaan ympäristöasioissa tärkeä kohderyhmä, sillä jätemäärää vähentämällä ja kierrättämällä voidaan säästää luonnonvaroja.
Vierailukeskus Kahmarissa opitaan lisää myös muun muassa ruokahävikistä ja siitä, mitä jätteille tapahtuu. Lajittelupelissä jokainen pääsee testaamaan omaa tietämystään.
– Pari asiaa menee lajittelupelissä lähes aina väärin. Rikkoutuneet juomalasit ja rikkinäiset muovilelut kuuluvat sekajätteeseen, ympäristöneuvoja Högmander opastaa.
Maksuttomia vierailuja
Jäte- ja ympäristöneuvonnan antaminen on jätehuoltoyhtiölle lakisääteistä, mutta LSJH:n tapa, jossa kierrätetään kokonaisia oppilasryhmiä perusteellisella tutustumiskäynnillä, on yhtiön ikioma konsepti ja laajuudessaan ainutlaatuinen Suomessa.
Bussikuljetukset kouluilta ja opaskierrokset ovat olleet kaikille mukana oleville kouluille maksuttomia. Koulut ovat myös saaneet varata tutustumiskäyntejä oman aikataulunsa mukaan.
Vierailukeskus Kahmarista riihikoskelaisten matka jatkuu vielä Turun Ekotorille, jossa saadaan oppia kestävästä kuluttamisesta.