AURANMAA. Osuuskauppoihin on viime aikoina lisätty itsepalvelukassoja. Ne ovat etenkin kaupungeissa lisänneet näpistysten määrää. Aurassa, Koskella, Marttilassa, Oripäässä tai Pöytyällä vastaavaa ei kuitenkaan poliisin mukaan ole havaittavissa.
– Tilastoinnin mukaan näpistysrikosten osuus Auranmaan alueella ei ole kasvanut. Tilastoon kirjatut näpistysrikokset ovat jopa hieman laskeneet, mutta tilastoinnissamme eivät käy ilmi itsepalvelukassoihin kohdistuneet näpistysrikokset, komisario Jutta Sainio Loimaan poliisista kertoo.
Itsepalvelukassat ovat tuoneet uuden rikosten tekotavan: ostosten skannaamatta jättämisen. Tämä on huomioitu myös Auranmaan alueella.
– Näpistysrikosten tutkinta ei ole muuttanut muotoaan. Kovin usein teoista jäädään kiinni. Auranmaan alueen myymäläketjut ilmoittavat jokaisesta näpistysrikoksesta poliisille. Esitutkinnassa on käynyt hyvin selväksi, että seuranta itsepalvelukassoilla on jatkuvaa, Sainio lisää.
Rehellisyys kunniaan
Turun Osuuskaupan toimialajohtaja Sami Junnilan mukaan itsepalvelukassojen varkauksissa on ollut pienoista kasvua, mutta tähän on pyritty puuttumaan teknistä valvontaa lisäämisellä.
–Isommissa paikoissa olemme myös lisänneet porttiratkaisuja ja muitakin valvontakeinoja, Junnila kertoo.
Marttilassa ja Koskella Sale-myymälät kuuluvat Suur-Seudun Osuuskauppaan (SSO).
SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér vakuuttaa, että itsepalvelukassoilla tapahtuvien varkauksien valitettava lieveilmiö on kaikesta huolimatta vähäinen, eikä ainakaan toistaiseksi Marttilassa tai Koskella olla luopumassa itsepalvelukassoista, vaikka niin on jo tehty muutamissa pääkaupunkiseudun yksiköissä.
–99 prosenttia asiakkaista arvostaa itsepalvelukassoja, osaa käyttää niitä oikein ja on rehellisiä, Finér toteaa.
Ratkaisuna ikäviin tilanteisiin hänkin tarjoaa teknologiaa, kuten kameravalvonnan lisäystä, tuoteskannausta tai painoon perustuvaa valvontajärjestelmää.
–Luodinkestäviä keinoja ei teknologiakaan tarjoa, mutta mielelläni en maaseudulla menisi itsepalvelukassoilla porttilinjalle, Finér jatkaa.
Robotit pysyvät kaupungeissa
Itsepalvelukassojen lisäksi S-ryhmässä on käytössä ruokarobotteja. TOK:in liikkeissä robotteja on jo reilussa 20 myymälässä. Uusia laajentumisvaihtoehtoja pohditaan yhtiössä seuraavaksi vasta ensi kesän jälkeen.
SSO:ssa ei ainakaan toistaiseksi harkita robotteja Auranmaalle.
– Lähin robotti on käytössä Somerolla, mutta kokemukset ovat sen kaltaisia, että Marttilaan tai Koskelle ei robotteja kannata sijoittaa, Finér toteaa.
Syitä tähän on kaksi. Ensinnäkin robotin kantama on kolme kilometriä. Maaseudulla tuolla etäisyydellä ei välttämättä ole riittävästi asiakaskuntaa.
Toiseksi jalkakäytävien olisi oltava siinä kunnossa, että robotti voi niillä turvallisesti liikkua.
–Liikenteen seassa robotit eivät voi liikkua, Finér muistuttaa.