ARKIRUOKAA-JUTTUSARJA / Katja Kaartinen
Frimodigin perheessä on totuttu siihen, että joulun eri päivinä syödään erilaisia juhlaherkkuja. Ne perinteisimmät jouluruoat eli kinkku, laatikot, kalat ja rosolli syödään jouluaattona. Joulupäivänä juhlapöytään katetaan blinejä ja mätiä.
–Ne ovat alkuruoka ja pääruoaksi saatan tehdä esimerkiksi maa-artisokkapyrettä ja kampasimpukoita. Tapaninpäivänä kutsumme yleensä kylään ystäviä ja siirrymme syömään riistaa. Alkupalana tarjoan vaikkapa sienikeittoa, pääruokana peuraa ja lisäksi teen makean jälkiruoan, Marita Frimodig kertoo.
Joulunpyhien jälkeen Frimodigin perheessä aloitetaan jämäruokien teko. Jääkaapin sisältö käytetään tarkkaan, eikä syömäkelpoista heitetä hukkaan, vaan sitä jatkojalostetaan useammalla eri tavalla.
Tällä kertaa Masterchef Suomestakin tuttu Frimodig valmistaa joulusta ylijääneistä ruoista savulohikeittoa, lindströminpihvejä ja karamellipossua.
–Halusin tehdä ruokaa, joka vie mahdollisimman kauas niiden jouluisista mauista, Frimodig kuvailee.
Hän on esivalmistellut ainekset lohikeittoa varten. Kalasta on nypitty viimeisetkin ruodot pois, sipuli, porkkanat, palsternakka ja perunat on kuorittu. Osaavissa käsissä kasviksista syntyy pientä ja siistiä kuutiota, joka kypsyy nopeasti.
–Kuullotan kasviksia ensin kattilassa öljyssä, jotta makupohja tiivistyy. Nopeaan kalakeittoon on turha tehdä itse liemiä, vaan tähän sopii oikein hyvin kaupan valmisliemet tai vaikkapa liemikuutiot, Frimodig huomauttaa.
Frimodigien joulupöytään kuuluu vuodesta toiseen myös hieman ylikypsäksi paistettu murea kinkku.
–Useamman päivän jälkeen kinkun maku alkaa kuitenkin jo kyllästyttää, eikä siitä joka vuosi jaksaisi tehdä pitsaa tai kinkkukiusaustakaan.
Karamellipossua varten kinkun tähteistä kannattaa leikellä talteen kiinteämpiä paloja, jotta ne eivät hajoa wokkipannulla. Frimodig on maustanut pilkotut kinkkupalat valmiiksi soijasta, inkivääristä, chilistä ja mustasta pippurista tehdyllä marinadilla.
Wokkipannun pohjalle hän kaataa lorauksen seesamöljyä, joka kuumenee nopeasti. Kinkkuihin paistetaan pannulla paahtunut pinta, joka muuttaa muuten miedon makuisen lihan makuprofiilia.
Toukokuussa Masterchef Suomi -kilpailun voiton taidoillaan napannut Frimodig kertoo eläneensä muutosten vuotta. Entinen elämä tehtaanjohtajana on jäänyt taakse ja hän hyppäsi marras–joulukuussa täysin uuteen, kun hän perusti tv-sarjan kuvauksissa tutuksi tulleen nakkilalaisen Pilvi Holmin kanssa ravintolan Uuteenkaupunkiin. Kumpikaan ei ole kokki ammatiltaan, mutta taidot tulivat todistetuksi tv-ohjelman aikana.
–Olen kovin innoissani uudesta arjesta, mutta toisaalta surutyö on vielä kesken, koska tein edellistä työtäni 30 vuotta ja moni tehtaan työntekijöistä ja perheistä tuli tutuksi sinä aikana, Frimodig myöntää.
Syksy on kulunut kuin hujauksessa muun muassa ravintolan perustamiseen liittyvissä paperitöissä, Frimodig toteaakin, ettei ravintolatoimintaan liittyvä byrokratia ole Suomessa kovin yksinkertaista.
–Onneksi minulla oli liiketoimintaosaamista ja insinöörin tapa ajatella, koska molemmille on ollut käyttöä. Olen tässä elämänvaiheessa menossa kohti unelmiani, koska eläke on tähän mennessä jo tienattu, mutta minulla on työvuosia vielä jäljellä. Unelmiini oli tartuttava nyt tai ei koskaan, hän kertoo.
Holm ja Frimodig avasivat joulukuussa Uudenkaupungin golfklubille Brasserie Golf -nimeä kantavan ravintolan. Frimodig kokee tulleensa juurilleen, koska hän on samalla klubilla golfannut vuodesta 1994 lähtien.
–En olisi lähtenyt ravintolayrittäjäksi kenenkään muun kuin Pilvin kanssa. Tiedämme toistemme vahvuudet ja heikkoudet sekä sen, minkälainen stressinsietokyky kummallakin on, hän toteaa.
Lindströminpihvi syntyy rosollin rippeistä. Tosin Frimodig huomauttaa heti alkuun, että jos rosolliin on käytetty silliä, tämä resepti kannattaa unohtaa, koska sillin maku puskee kaikesta läpi. Hän on pilkkonut rosolliin punajuuria, porkkanaa, omenaa ja maustekurkkua.
–Soseutin rosollin loput sauvasekoittimella ja lisäsin massaan korppujauhoja ja kananmunan. Annoin massan turvota ja sen jälkeen vaivasin mukaan naudanjauhelihaa ja silppusin mukaan persiljaa. Tässä hommassa kannattaa käyttää hanskoja, koska punajuuri värjää kädet nopeasti, hän vinkkaa.
Massasta hän taputtelee kymmenkunta pihviä, jotka hän laittaa kypsymään paistinpannulle, jonka pohjalle on kaatanut rypsiöljyä.
–Lindströminpihvit ovat vähän katoavaa kansanperinnettä, koska harva niitä enää tekee. Oma aviomiehenikään ei ole niistä kovin innostunut, mutta kyllä hän niitä syö, jos ei ole muuta tarjolla, Frimodig pohtii.
Frimodig on valmistanut kolme ruokalajia tähteistä vajaassa 1,5 tunnissa. Hän on tyytyväinen annostensa makuun ja ulkonäköön.
–Nämä ovat meille hyvin tyypillisiä joulun jälkeen syötäviä ruokia. Elämänasenteeni on se, että mitä ruokia kotiin kannetaan, se myös syödään, joten ei siinä erikseen mitään uudenvuodenlupauksia tarvita, Frimodig summaa.
RESEPTIT
Savulohikeitto
4 perunaa
1 porkkana
pala purjoa tai sipuli
tilliä
kalalientä tai fondia
pala savulohta (joukkoon voi heittää myös ylijääneet graavit ja kylmäsavulohet)
1 dl kermaa tai savulohituorejuustoa viimeistelyyn
Kuutioi vihannekset ja kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää kalalientä (tai vettä ja fondia) niin, että vihannekset peittyvät. Keitä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää kerma tai tuorejuusto, kiehauta ja lisää kalanpalat sekä tilli. Kuumenna keitto kiehuvaksi, mutta älä keitä enää.
Karamellipossu kinkusta
5 dl joulukinkkua kuutioiksi leikattuna
0,5 dl soijakastiketta
1 tl sambal oelekia -chilitahnaa
1 cm inkivääriä raastettuna
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
1 tl maizenaa noin 1 dl veteen liuotettuna
1 rkl sweet chili -kastiketta
1 rkl fariinisokeria
2 rkl seesamiöljyä
mustapippuria
seesaminsiemeniä
Leikkaa kinkku suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja mausta soijalla, inkiväärillä ja seesamiöljyllä. Mikäli ehdit, anna marinoitua hetken jääkaapissa. Kuumenna seesamiöljyä pannulla ja paista hyvä väri possun paloihin kuumalla pannulla. Laske lämpöä ja lisää pannulle pilkottu valkosipuli ja sipuli. Paista hetki, lisää pannulle chilikastike, fariinisokeri ja veteen liuotettu maizena. Keitä kunnes kastike paksuuntuu hieman. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijaa tai chiliä. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoile riisin ja etikoitujen kurkkujen kanssa.
Lindströminpihvit
4 dl rosollia
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
400 g jauhelihaa
Laita rosolli korkeaan kulhoon ja survo sauvasekoittimella soseeksi. Lisää joukkoon korppujauho ja kananmuna. Anna turvota hetki ja vaivaa sitten joukkoon jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pannulla kypsäksi. Vaihtoehtoisesti ota pintoihin väri ja loppukypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.