PÖYTYÄ/Kyrö. Elisenvaaran alumnipäivässä seitsemän entistä elisenvaaralaista kertoi nykyisille lukiolaisille omista opiskelu- ja urapoluistaan. Ydinviesti oli, ettei omaa alaa tarvitse löytää kerralla, sillä niin opiskelu- kuin työalaakin voi myöhemmin vaihtaa.
Tilaisuuden nuorin alumni oli 22-vuotias ja vanhin 75. Suurin osa oli muutama vuosi sitten valkolakin päähänsä painaneita.
Porukan ikäpresidentti Matti Heikka valmistui ylioppilaaksi vuonna 1969. Heikka viihtyi Elisenvaarassa peräti yhdeksän vuotta. Matkalta jäi paljon hyviä muistoja.
–Keskikoulussa meni viisi vuotta ja lukiossa yksi normaalia enemmän eli neljä. Tuli vähän kerrattua, Heikka naurahti.
Kertaaminen taisi kannattaa, sillä Heikan tie vei yliopistoon ja ammattikouluun yhteiskunnallisten aineiden opettajaksi.
Heikan kouluvuosina Elisenvaaraan kuljettiin Aurasta junalla.
–Silloin hyväksyttyjä arvosanoja oli ylioppilaskirjoituksissa vain kolme eikä ollut mitään kursseja, Heikka kertoi.
Monipuolinen kaupallinen
Edla Lahtinen ja Tuuli Rantanen ovat molemmat vuoden 2019 ylioppilaita.
–Valmistuin juuri kauppatieteiden maisteriksi. Ajattelin, että kaupallinen tutkinto on laaja-alainen, siinä ei sulje oikein mitään pois, kertoi Jaralla toimitusketjusuunnittelijana työskentelevä Lahtinen.
Tuuli Rantanen valitsi hänkin kaupallisen alan sen monien mahdollisuuksien takia.
–Ei ollut mitään yhtä alaa, joka olisi kiinnostanut, joten valitsin kaupallisen alan sen monien mahdollisuuksien vuoksi. Valmistuin 2022 tradenomiksi. Nyt teen töitä tilintarkastuksen parissa Ernst & Youngilla. Samalla opiskelen etänä Vaasan kauppakorkeakoulun maisteriohjelmassa, Rantanen kertoi.
Pääsykokeiden kautta opiskelemaan
Emmi Marjasto painotti, että oman polun voi löytää, vaikka ei olisikaan kovin hyviä papereita.
–Kirjoitin 2020 keväällä. Sitten pidin puolen vuoden tauon, minkä jälkeen pääsin pääsykokeiden kautta Riihimäelle konetekniikan insinöörikoulutukseen. Nyt olen töissä Loviisan ydinvoimalassa ja teen lopputyötä, Marjasto kertoo.
Puheet siitä, että teknisen alan valinneet naiset kokisivat kummallisia asenteita eivät ainakaan hänen kohdallaan pidä paikkaansa. Marjastoon on asennoiduttu teknisellä alalla hyvin.
Vuonna 2000 kirjoittanut Teija Haakana kertoi, ettei kannata stressata, vaikka haluaa työelämän aikana vaihtaisi urapolkua.
–Olen sekä kirkon nuorisotyön ohjaaja että sosionomi. Olen myös opiskellut ammattiopistossa luontoyrittäjäksi. Jos ensin valitsee yhden ammatin, voi myöhemmin valita toisen, kertoi nykyään Pöytyän kunnalla koulunuorisotyöntekijänä työskentelevä Haakana.
Konkreettisia esimerkkejä
Saman tyyppisiä ajatuksia oli Taru Vuoristolla, joka valmistui vuonna 2014 sairaanhoitajaksi ja aloitti 2021 yliopistossa sosiaalitieteen opinnot.
–Monet asiat kiinnostavat. Sekä terveydenhuolto että yhteiskunnalliset asiat. Kannattaa kulkea rohkeasti omaa polkua, Vuoristo sanoi.
Samaa tuumaili Joel Hiltunen, joka kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2021.
–Sen jälkeen kävin intin ja aloitin Turun ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan opinnot. Se ei tuntunut omalta alalta, joten vaihdoin Tampereelle sähkö- ja talotekniikan insinööriopintoihin.
Lukion rehtori Ari Höyssä oli tyytyväinen päivän antiin.
–Laitoimme kutsun sosiaaliseen mediaan, alumneja ilmoittautui ihan kivasti. Päivän suurin anti on se, että opiskelijat kuulevat konkreettisia esimerkkejä erilaisista lukion jälkeisistä urapoluista, Höyssä iloitsi