Auranmaan Viikkolehti käsitteli Auran kunnan päätöksiä Auranmaan opiston rahoitukseen liittyen sekä pääkirjoituksessaan että koko sivun jutussaan perjantain 1.11. lehdessä. Asioilla on aina niin monta puolta kuin on osapuolia. Me Auran kunnassa ihmettelimme kovasti juttuja lukiessamme, miksi toisen osapuolen näkökulma asiaan on jutuissa siivutettu täysin. Lukijankin kannalta olisi tärkeää saada mahdollisimman hyvä kokonaiskuva tilanteesta. Nyt julkaistut kirjoitukset valitettavasti ruokkivat vastakkainasettelua, mitä tässä muutenkin haastavassa ajassa ei tarvittaisi yhtään enempää.
Auran kunta on tehnyt 1,7 miljoonan euron säästöohjelman kolmelle vuodelle. Kunnan tase on tällä hetkellä vahva monen vuoden tarkan taloudenpidon seurauksena. Valtion uudistusten seurauksena kunnan tulopohja on kuitenkin olennaisesti heikentynyt, minkä vuoksi joudumme sopeuttamaan talouttamme pyrkimällä lisäämään tuloja ja samaan aikaan vähentämään menoja.
Olisi perin erikoista ja epäreiluakin, että vapaasta sivistystyöstä ei nipistettäisi mitään, kun käytännössä kaikesta muusta, lakisääteistenkin palveluiden tasosta, joudutaan tinkimään. Valtuuston hyväksymän säästöohjelman mukaisesti vapaan sivistystyön rahoitusta leikataan 55 000 eurosta 44 000 euroon siten, että jatkossa kansalaisopistolle osoitettavan rahoituksen painopiste on hyvinvointia tukevassa ryhmille suunnatussa opetuksessa.
Kun Auranlaakson kansalaisopisto, nykyään Auranmaan opisto, on saanut tietää oman valtionrahoituksensa vähentämisestä, olisi mielestäni opiston pitänyt alkaa pohtia oman taloutensa tasapainon säilyttämistä tuntikehystä ja menorakennetta keventämällä. Sen sijaan opisto siirsi puuttuvan summan suoraan osakaskuntiensa laskuihin informoimatta kuntia asiassa millään tavalla.
Kun kuntayhtymä tai muu osakkuusyhteisö valmistelee talousarviotaan, pyydetään osakaskunnilta normaalisti vuosittain lausunnot sekä hyväksyntä summiin, joihin osakaskunnat palvelua ostaessaan sitoutuvat. Tällaista käytäntöä ei Auranmaan opistolla ole ollut. Piikki on ollut niin sanotusti koko lailla auki huolimatta siitä, että kuntalain mukaan vain vaaleilla valittu valtuusto voi päättää määrärahasta kunnan toimintaan.
Osakassopimuksen mukaisesti osa opiston rahoituksesta perustuu väestöpohjaan ja osa edellisen lukuvuoden tuntimääriin. Kuten talousarvioon, myöskään tuntimääriin, joihin kunta on opiston päätöksellä sitoutettu, ei ole pyydetty kunnan kantaa koskaan.
Allekirjoittanut ja Auran kunnan hyvinvointijohtaja kävivät hyvän keskustelun opiston rehtorin ja Pöytyän kunnan sivistysjohtajan kanssa, kun toinen suuri ennakkolasku kuntaan tuli. Sovimme, että jatkossa talousarviomenettely tehtäisiin aiempaa avoimemmaksi ja dialogia opiston osakaskuntien kanssa lisättäisiin, että vastaavilta tilanteilta tulevaisuudessa vältytään. Koin, että puolin ja toisin otimme asiasta opiksi. Siksi hiukan yllättyneenä harmittelen ikävää sävyä, jolla Auran kunta on asetettu ”pahiksen” asemaan tässä asiassa.
Olen tyytyväinen siihen, miten kunnanhallitus otti vastuun tilanteesta, jossa valtuuston päätöksen yli oltiin kävelemässä. Olen myös ylpeä siitä, miten kaikesta turbulenssista huolimatta pystyimme toimialajohtajien kanssa kasaamaan talouden tasapainottamisohjelman sekä talousarvion, joissa sekä palvelut että kunnan talous säilytetään kestävällä tasolla.
Yhteistyöterveisin
Terhi Källi
Auran kunnanjohtaja