PÖYTYÄ. Kunnanhallituksen hyväksymä talousarvio näyttää vuodelle 2025 noin 125 000 euroa ylijäämää. Kunnanjohtaja Mika Joki toteaa, että TE-uudistus, uusi palkkaratkaisu ja hankalasti ennustettavat verotulot voivat vielä muuttaa lopputulemaa.
TE-uudistuksessa työllisyyden ja yritysten kasvua tukevat julkiset palvelut tulevat osaksi kuntien työllisyys- ja elinvoimatehtäviä. Joen mukaan kunnissa pelätään, ettei valtiolta tuleva raha välttämättä kata TE-palvelujen kuluja, joskin menoihin vaikuttaa myös talouden ja työllisyystilanteen yleinen kehitys. Pöytyä aikoo kuitenkin panostaa TE-uudistukseen enemmän kuin laki velvoittaa.
Ensi vuonna neuvoteltavan palkkaratkaisun vaikutukset on arvioitu Pöytyän talousarviossa maltillisiksi. Kunta-alan nykyinen sopimuskausi päättyy 30.4.2025 ja tiedossa olevien korotusten lisäksi luvassa voi olla muita sopimuskorotuksia.
Epävarmuustekijöistä huolimatta Joki on tyytyväinen Pöytyän plusmerkkiseen arvioon.
– Muutaman helpohkon vuoden jälkeen talousnäkymät ovat tiukentuneet ja useissa kunnissa esitetään hivenen miinuksella olevia talousarvioita tai ollaan nostamassa veroja, Joki sanoo.
Pöytyällä kunnanhallitus esittää valtuustolle, ettei veroja koroteta tulevalle vuodelle. Myös talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2025–2027 päätyvät valtuuston käsiteltäviksi.
Liki kaksi miljoonaa remontteihin
Velkaa Pöytyällä on huomattavasti vähemmän kuin keskiverto kunnalla. Kassassa on niin paljon rahaa, ettei Pöytyä tarvitse uutta velkaa esimerkiksi investointeihin.
Ensi vuoden investointiohjelmaa Mika Joki luonnehtii maltilliseksi.
Se sisältää useita pakollisia pikkukorjauksia, jotka maksavat yhteensä lähes kaksi miljoonaa euroa. Remonteista merkittävin on Kisariihen pienen osan katon uusiminen, koko rakennuksen maalaus sekä lukitusjärjestelmän vaihto.
Vesi- ja viemärilaitos varautuu tulevaan tekemällä korjausinvestointeja. Niistä huomattavin on runkoventtiilien uusiminen Riihikoskella. Pöytyän taajamien putkistot ovat ennättäneet siihen ikään, että uusimistöitä tullaan tekemään vielä monena kesänä.
Osittain tätä silmällä pitäen sekä jo aiemmin nousseiden kustannusten vuoksi tekninen lautakunta esitti ja kunnanhallitus hyväksyi Pöytyän vesihuollon taksojen korottamisen siten, että talousveden käyttömaksu nousee vuodenvaihteessa 0,05 euroa kuutiolta ja jäteveden hinta 0.10 euroa kuutiolta.
Varha panttaa kiinteistöpäätöksiä
Pöytyällä odotetaan Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan ilmoittavan, jatkaako se vuonna 2026 sote-kiinteistöjen vuokraamista Pöytyän kunnalta.
Mika Joki harmittelee ilmoituksen jäämistä viime hetkille. Hänen oma arvionsa on, että Varha jatkaa 2026 vuokralaisena useimmissa kiinteistöissä, joita se parhaillaan käyttää.
Ensi vuoden aikana Pöytyä yhtiöittää Varhalle vuokraamansa sote-kiinteistöt. Yhtiön tehtävänä on neuvotella Varhan kanssa, mitä kiinteistöjä kunta vuokraa Varhalle ja mihin hintaan.
Pöytyällä ollaan yhtiöittämässä myös vuokra-asuntoja ja lämpölaitokset on yhtiöitetty jo aiemmin.
– Kun kiinteistöt ovat yhtiöissä, ennen pitkää jouduttaneen miettimään, tuleeko myös tukipalvelut yhtiöittää. Yhtiöittämiskehityksen myötä kunnista tulee entistä vahvemmin konsernirakenteita ja kunnanjohtajista yhtiöiden valvojia. Kovana ytimenä kunnissa säilyy sivistystoimi varhaiskasvatuksineen, kouluineen ja kirjastoineen, Joki toteaa.
Valtionosuusuudistus maaliin 2027
Tulevina vuosina Pöytyän talouden suurin epävarmuustekijä on verotulot.
Mikäli valtionosuudet vähenevät merkittävästi, Pöytyälle on luvassa ongelmia, sillä asukasta kohden laskettuna sen verotulot ovat maakunnan toiseksi tai kolmanneksi heikoimmat.
– Tarvitsisimme ehdottomasti lisää verotuloja. Tulevien vuosien valmistelua sekoittaa se, että Valtiovarainministeriö lykkäsi vuodelle 2026 lupailemansa valtionosuuksien uudistuksen vuodella eteenpäin, Mika Joki kertoo.
Pöytyän tuloista valtionosuudet muodostavat noin 28 prosenttia, kun niiden osuus on kunnissa keskimäärin 20 prosenttia.
Valtionosuuksien määrittäminen on valtakunnantasolla toimiville päättäjille kova pähkinä purtavaksi. Kasvukeskusten kasvu nielee rahaa, mutta rahaa tarvittaisiin entistä enemmän myös taantuville alueille.