Lihakääryleet vievät kielen mennessään – Jorma Nyludin suosikkiarkiruoka kelpaa sunnuntaisinkin

0
Lihakääryleiden seurana lautasella on lohkoperunoita, keitettyjä porkkanoita ja tomaattia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

ARKIRUOKAA-juttusarja | SSS | Talvikki Salin

Jorma Nylundin keittiössä valmistuu arkiruoka, joka on niin hyvää, että se kelpaisi yhtä hyvin sunnuntaipöytään tai vaikka ruokavieraille.

–Minulla on joka päivä sunnuntai, hän naurahtaa ja viittaa siihen, että eläkkeellä on aikaa.

Nylundien perheessä isäntä hoitaa kokkauksen, sillä häntä on aina kiinnostanut ruuanlaitto. Hänen arkiruokiensa bravuureihin kuuluvat lihakääryleet, joiden reseptin hän on joskus löytänyt lehdestä ja muokannut omannäköisekseen. Ruoka ei synny ihan hetkessä, vaan aikaa tarvitaan puolisentoista tuntia. Mutta Nylundilla ei olekaan mihinkään kiire.

–Emme syö joka päivä kotona, vaan käymme aika usein ulkona lounaalla. Silloin kun teen ruokaa, tykkään tehdä sitä rauhassa. Kun lapset olivat pieniä, oli aikamoista kiirettä, mutta nyt ajalla ei ole enää merkitystä, hän summaa.

Nylund toteaa syövänsä nykyään melko vähän punaista lihaa. Mutta silloin kun hän syö lihaa, hän haluaa sen olevan laadukasta.

Hän ostaakin mielellään lihaa suoraan tuottajalta, Kosken kartanon myymälästä. Kartano kasvattaa luomu-herefordeja aivan Nylundien kesäasunnon naapurissa.

–Siellä näkee, kun entrecôtet kävelevät aidan takana, hän naurahtaa.

–Minusta on kiva tietää, mistä liha tulee. On hienoa, että Salon seudulla on mahdollisuus ostaa lähellä tuotettua lihaa.

Nylundin kokemusten mukaan luomunaudanliha on hintansa arvoista. Hän suosii myös luomuspaistijauhelihaa.

–Kun olen tehnyt siitä lihapullia ja paistanut uunissa, ei niistä tule mitään nestettä ulos. Kun saman tekee tavallisesta jauhelihasta, saa uunipelliltä kaataa nestettä pois, hän kuvailee.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Lihakääryleensä Nylund valmistaa luomunaudanlihasta. Reseptiin tarvitaan noin kilon verran naudan ulkofileetä, mutta toki voi tehdä puolikkaankin annoksen.

Kilon lihapalasta syntyy noin 20 käärylettä, joka riittää 5–6 hengelle.

Ensin Nylund leikkaa lihan aivan ohuiksi viipaleiksi. Se onnistuu joko leikkurilla tai veitsellä.

–Olen huomannut, että sillä tavalla saa leikattua paljon ohuempia siivuja, kun lihan laittaa ensin pieneksi ajaksi pakastimeen, hän vinkkaa.

Siivut nuijitaan lihanuijalla vielä ohuemmiksi, maustetaan ja niille päälle asetetaan täytteeksi paistettua sipulia ja pippurituorejuustoa. Sen jälkeen siivu rullataan kääryleeksi.

Kun kääryleet on askarreltu, ne ruskistetaan. Nylund on oivaltanut, että airfryer on tähän puuhaan paras väline.

–Jos ruskistaa kääryleet paistinpannulla, ne on kiinnitettävä cocktail-tikuilla, etteivät ne aukea käännettäessä. Airfryerilla ruskistaminen on helpompaa, koska silloin tikkuja ei tarvita. Airfryerissa kääryleitä ei tarvitse kääntää, hän selventää.

Kun lihakääryleet on ruskistettu, ne siirretään paistinpannulle tai uunivuokaan ja uuniin. Päälle kaadetaan maukas kastike, jonka ainesosia ovat ruokakerma, vesi, sinappi, mustapippuri, soijakastike ja hunaja.

–Laitan lorauksen soijakastiketta. Jos tykkää mausteisemmasta, voi lisätä myös Worcestershire-kastiketta, mutta itse en käytä sitä.

Liharullat saavat muhia kastikkeessa niin kauan, kunnes ne ovat mureita. Aikaa siihen menee 30–60 minuuttia.

Lihakääryleiden kanssa Nylund tarjoaa perunoita, ja mieluinen vaihtoehto ovat lohkoperunat. Ne hän valmistaa lihakääryleiden kypsymisen aikana.

–Leikkaan perunat pitkittäin lohkoiksi ja päälle suihkutan oliiviöljyä ja ripotan Herbamare-yrttisuolaa. Näissä lohkoperunoissa ei ole paljon rasvaa ja rasva on hyvänlaatuista.

Nylund kypsentää perunatkin airfryerissa, ravistaen vain niitä välillä. Aikaa kypsyminen vaatii 200 asteessa 25 minuuttia. Samoilla lukemilla perunat voi valmistaa myös tavallisessa uunissa.


RESEPTI: Lihakääryleet

n. 1 kg naudan ulkofileetä
2 punasipulia
(1 valkosipulinkynsi)
1 paketti mustapippurituorejuustoa
suolaa
sokeria
mustapippuria myllystä

Kastike
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 rkl vahvaa sinappia (esim. dijon)
mustapippuria
soijakastiketta
(Worcestershire-kastiketta)
2 tl hunajaa

Valmistus
1) Ota liha vähintään tuntia ennen huoneenlämpöön.
2) Leikkaa sipulit kahtia ja sen jälkeen ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannu, lisää voi ja laita sipulit kypsymään. Ripottele sipuleiden päälle heti suolaa ja sokeria. Paista sipuleita keskilämmöllä, kunnes ne ovat kauniin karamellisoituneita.
3) Tee kastike. Laita kaikki aineet kasariin tai pannulle, sekoita hyvin. Keitä kastiketta hieman kokoon.
4) Leikkaa lihasta mahdollisimman ohuita viipaleita. Nuiji viipaleet vielä ohuemmiksi.
5) Mausta viipale suolalla ja mustapippurilla. Laita viipaleelle nokare tuorejuustoa ja sen päälle teelusikallinen sipuleita. Kääri lihaviipale tiukalle rullalle.
6) Sitten ruskista kääryleet. Jos ruskistat kääryleet paistinpannulla, laita ne cocktail-tikuilla kiinni, jotta ne eivät aukea, kun niitä käännetään. Jos ruskistat airfryerissä, tikkuja ei tarvita, koska kääryleitä ei tarvitse kääntää. Airfryerissa 200 astetta ja 10 minuuttia. Ruskista kääryleet kauttaaltaan, ja paiston jälkeen laita ne paistinpannuun tai uunivuokaan.
7) Kaada kastike lihakääryleiden päälle ja laita uunivuoka 200-asteiseen uuniin tai hauduta kääryleitä paistinpannulla, kunnes liha on mureaa. Kypsennys kestää 30–60 minuuttia. Kääntele kääryleitä välillä ja lisää tarvittaessa nestettä.
8) Tarjoile lihan kanssa keitettyjä perunoita, ranskalaisia tai lohkoperunoita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän