Jenny Aarnio-Wihuri hakee menestystä kansainvälisiltä radoilta

0
Jenny Aarnio-Wihuri kertoo hevosten sopeutuneen hyvin uuteen kotiinsa Koskelle. Euro Boy on Aarnio-Wihurin tämänhetkinen ykkösratsu. Taustalla Ice Tea, jolla Aarnio-Wihuri on muun muassa voittanut nuorten hallimestaruuskultaa.

KOSKI. Monelle heppatytölle tuttu vanha talli on purettu, uudemmasta tallista ja pihapiiristä kuuluu kuitenkin edelleen kavioiden kopsetta. Maneesi, jonka päätyyn kuvioitu M kertoo menneistä vuosista, uhmaa tuulta ja talven tuiskuja kuten ennenkin. Täällä entisellä Merjan Tallilla moni lähiseudun lapsista on saanut ensikosketuksensa poneihin ja hevosiin. Niin myös Paimiossa varttunut Jenny Aarnio-Wihuri, 21, jonka hevosinnostus on verenperintöä ratsastuspiireissä pitkään vaikuttaneelta ja Kaarinan Kuusistossa Jullaksen kartanon tallia pitäneeltä äidiltä Annaliisa ”Aisa” Aarnio-Wihurilta.

Nuoresta iästään huolimatta Jenny Aarnio-Wihuri on jo kokenut ja menestynyt esteratsastaja. Hän on muun muassa saavuttanut kaksi nuorten hallimestaruutta, junioreiden SM-hopeaa ja pikkuponien mestaruuden. Hän on myös kahdesti sijoittunut lapsiratsastajien EM-kisoissa ja osallistunut kisan nuorimpana, vain 11-vuotiaana Helsinki Horse Show’n poniluokkaan.

Tällä hetkellä Aarnio-Wihuri on mukana alle 25-vuotiaiden maajoukkuetoiminnassa ja hänen tavoitteenaan on menestyä kansainvälisissä kilpailuissa. Hevoset ovat nuorelle ratsastajalle ammatti ja työ, johon sisältyy kilpailemisen lisäksi hevosten kouluttamista ja kasvattamista. Tämä kaikki sai alkunsa Merjan Tallilla, jonka kiinteistön Aisa Aarnio-Wihuri osti elokuussa.

–Siskoni poni ja oma shettikseni asuivat täällä, Jenny Aarnio-Wihuri muistelee ratsastusuransa alkua.

AARNIO-WIHURIN muistot omasta ensimmäisestä ponista eivät ole kovin ruusuiset. Pippurinen shetlanninponi heitti tytön aina selästään, ja pienelle ratsastajalle tallikäyntien kohokohta olikin, kun hän sai ratsastaa Merjan Tallin tuntiponilla. Sittemmin Aarnio-Wihurille ovat olleet eniten mieleen kuumat ja menevät hevoset.

–Sellaiset ovat parhaimpia radalla, joilla on omaa tahtoa, hän sanoo ja kertoo pitävänsä erityisesti tammoista, koska niillä useimmiten on enemmän taistelijaluonnetta kuin ruunilla.

Aarnio-Wihurin tämänhetkinen ykkösratsu, 15-vuotias hollanninpuoliverinen Euro Boy sattuu kuitenkin olemaan ruuna.

–Se on kotona sellainen pelleilijä, mutta kisoihin se keskittyy hyvin ja tekee suoraviivaisesti. Se on myös kiltti hoitaa.

EURO BOY on ollut Aarnio-Wihurilla puolitoista vuotta. Yhteistä säveltä ei hänen mukaansa meinannut heti löytyä. Kivikkoinen alkutaipale ei kuitenkaan lannistanut.

–Kun tätä tekee työkseen, ei ole varaa luovuttaa. Täytyy vaan jaksaa uskoa siihen, että oma tekeminen tuottaa tulosta, Aarnio-Wihuri sanoo ja kertoo oman toimintansa hevosten kanssa perustuvan paitsi rauhallisuuteen myös pitkäjänteisyyteen.

Hänen mukaansa oleellista on osata lukea ja johtaa hevosta.

Euro Boyn lisäksi Aarnio-Wihurilla on muitakin omia kisaratsuja, joiden lisäksi hän ratsastaa ja kouluttaa asiakkaiden hevosia. Tallissa on myös nuoria ratsuksi koulutettavia hevosia.

Aarnio-Wihuri toteaa kasvaneensa työskentelemään hevosten kanssa.

–Motivaatiota lisää, kun on huomannut, että pärjää niiden kanssa. Tämä on tuntunut omalta. Ja on kiva tunne tulla maaliin isoilta radoilta.

Aarnio-Wihurin mukaan on myös terapeuttista, kun voi vaan mennä metsään laukkaamaan. Uuden kotitallin maastot saavat häneltä kehuja.

KOSKELLE Aarnio-Wihurit päätyivät etsiskellessään omaa paikkaa.

–Tämä oli sijainniltaan sopivin, Ypäjäkin on lähellä. Lisäksi tästä sai helpoiten tehtyä omanlaisen, Jenny Aarnio-Wihuri kertoo.

Muuton jälkeen Aarnio-Wihurit laittoivat nopeasti hihat heilumaan. Esimerkiksi EU-säädöksiä täyttämätön vanha tallirakennus purettiin ja entisestä autotallista tehtiin pihatto. Muitakin suunnitelmia on, kuten tallirakennuksen asunnon ja päärakennuksen remontoiminen. Myöhemmin edessä voi myös olla Jennyn vanhempien muutto Koskelle.

–Kesällä olisi tarkoitus laittaa ulkokenttää kuntoon, jos siellä voisi jotain kilpailutoimintaakin järjestää, Jenny Aarnio-Wihuri suunnittelee.

Joulukuun hevoset saavat hänen mukaansa ottaa iisimmin, mutta tammikuusta alkaa valmentautuminen seuraavaan kisakauteen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän