Intian Suomen suurlähettiläs vieraili Yläneen yhtenäiskoululla

0
Arvovieraat kukitettiin ja he saivat kuulla oppilaiden musiikkiesityksen. Myöhemmin vieraat nauttivat oppilaiden kotitaloustunnilla valmistaman lounaan. Kuvassa ovat Enni Koivisto (vas.), Jussi Pajula, suurlähettiläs Hemant H. Kotalwar, Anni Uotila, Pihla Koivisto, toinen lähetystöneuvos Mayank Goel sekä laulajat Silja Koivisto ja Helmi Rintala.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen yhtenäiskoulussa vieraili viikolla arvovieraita, kun Intian Suomen suurlähettiläs, herra Hemant H. Kotalwar ja toinen lähetystösihteeri, herra Mayank Goel, vierailivat koululla.

Koulu on tehnyt jo vuodesta 2018 lähtien yhteistyötä muutamien Intian osavaltioiden ja kaupunkien koulutoimen kanssa.

Yhteistyön moottorina on toiminut erityisluokanopettaja Paula Santanen.

– Siskoni Liisa Toivonen on kouluttanut intialaisia ja kiinalaisia metsänhoidossa. Heitä kiinnosti oppia myös suomalaista pedagogiikkaa. Silloin sisareni otti yhteyttä minuun, intialaisdiplomaattien vierailua isännöinyt Santanen kertoo.

Santasen sisaren kontaktit johtivat siihen, että Paula Santanen kävi Intiassa paikan päällä kertomassa Yläneen yhtenäiskoulun opetuskäytänteistä.

Yläneellä puolestaan on vieraillut Intiasta opettajia, oppilaita ja hallintohenkilöstöä. Lisäksi suomalais-opettajat ovat etäkouluttaneet intialaisia kollegojaan.

Ei siis ihme, että yhteistyöstä kuullut maan suurlähettiläskin halusi vierailla maaseutukoulussa.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Maailma tulee lähelle

– Täällä maaseudulla ollaan turvassa ja piilossa. Uskontotunnilla on juteltu maailman eri kulttuureista ja uskonnoista, mutta se (monikulttuurisuus) ei näy täällä maalla siten kuin ehkä kaupungeissa. Siksi on hienoa, että maailma tulee tänne, rehtori Markus Takala miettii vierailun merkitystä.

Oppilaita on valmistettu suurlähettilään vierailuun. He ovat esimerkiksi valmistaneet Suomen ja Intian lippuja, joilla on koristeltu koulun ruokasali ja etuovet, opetelleet sanomaan intiaksi ”kiitos” ja harjoitelleet vieraiden iloksi myös musiikkiesityksen.

– Minua jännitti, pianolla laulajia säestänyt kuudesluokkalainen Milla Harinen tunnustaa.

Heinäkuusta asti Suomessa ollut suurlähettiläs kertoo kuulleensa paljon hyvää suomalaisesta koulujärjestelmästä, joten hän halusi päästä tutustumaan siihen paikan päällä.

– Toisen menevät Pariisiin katsomaan Eiffel-tornia, mutta me tulemme Suomeen katsomaan Yläneen koulua, Kotalwar hymyilee.

Suuren mittakaavan maa

Intian ja Suomen mittaluokkaerot ovat valtavat. Siksi hämmennys on suurta puolin ja toisin, kun herra Kotalwar kuulee 200 oppilaan koulun oppilasmäärän ja luokkien koon.

– Meillä on koulussa 16 opettajaa. Tunnemme oppilaamme sekä lähes kaikkien vanhemmatkin, vierailun toinen isäntä, erityisopettaja Anni Tuomi toteaa.

Vieraat kertovat, että intialaisissa kouluissa oppilasmäärät lasketaan useissa tuhansissa ja luokissa on 40–50 oppilasta. Opettajat eivät aina edes osaa heidän nimiään, yksilöllisten tarpeiden huomioinnista puhumattakaan.

– Mittaluokka on suuri haaste. Ne, joilla on vaikeuksia koulussa, hankkivat yksityisopetusta. Siihen ei kuitenkaan kaikilla ole varaa, suurlähettiläs toteaa.

Suomen maksuton kouluruokailu ihastuttaa vieraita. Intiassa kouluruokaa on tarjottu kokeilumielessä joillakin alueilla, koska se toimii köyhimmille kannustimena saapua kouluun.

– Intiassa koulutusta arvostetaan, koska sen avulla pääsee etenemään elämässä. Opetusjärjestelmämme on kuitenkin hyvin keskusjohtoista. Kaikilla on samat opetusmateriaalit ja sama opetusohjelma. Minusta Suomessa opettajilla on hyvin paljon vapautta muokata asioita, Kotalwar miettii.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän