PÖYTYÄ/Ordenoja. –Minusta tämä on yksi kauneimpia taideteoksia, mitä pystyn kuvittelemaan. Tämä talo auttaa ihmisiä miettimään suhdettaan aikaan, biologi Mika Lehto toteaa tarkastellessaan tutkivin silmin Ordenojalla sijaitsevaa Khronoksen taloa.
Ensimmäisen kerran hän näki talon jo silloin, kun se oli vielä ilman aitaa.
Nyt talo näyttää kovin hylätyltä, vaikka vain sekunteja ennen Lehdon saapumista talon rappusilla istui ruskeavalkoinen kissa. Se ehätti kuitenkin livistää autiotalon uumeniin ennen kuin olisi päässyt valokuvaan biologin kanssa.
Maailmaa biologian kautta tarkastelevaa Lehtoa ei lainkaan haittaa ajatus siitä, että Khronoksen taloa ympäröiville pelloille ollaan pystyttämässä suurta, noin 60 hehtaarin kokoista aurinkovoimapuistoa.
–Niitä tulee kuin sieniä sateella, varauksia aurinkovoimapuistoille tehdään joka puolella. Paneelit ovat tämän hetken trendi, kun ihminen pyrkii aina vaan löytämään sellaista energialähdettä, josta riittäisi loputtomasti virtaa.
Hän uskoo, että Khronos-jumala olisi vain iloinen nykyajan teknologiaa edustavista aurinkopaneeleista naapurissaan, koska aika menee eteenpäin ja ihminen toimii joka tapauksessa aina tämän päivän parhaan tiedon mukaan.
Opportunistit liikkuvat aitojen tienoilla
Khronoksen talon elämää ajateltaessa on ihmisen talon ympärille pystyttämä aita Mika Lehdon mielestä ihan kosmeettinen.
–Ajan kulku näyttäytyy meille tässä, mutta muutosta tapahtuu jatkuvasti: sammalta tulee katoille, puut ja pensaat kasvavat. Myös kasvillisuus muuttuu, kun puut kasvaessaan varjostavat niitä.
Kattotiilien hajotessa kosteus pääsee sisälle ja sen myötä tulevat sienet, jotka viimeistelevät talon tuhoutumisen muutamassa vuodessa.
Lehto selvittää kärsivällisesti, että mikään muu ei voi syödä puuta kuin sieni. Jopa termiiteilläkin on suolistossaan sientä, jonka vuoksi ne voivat tuhota puuta.
–Kun puut lahoavat, jää jäljelle enää peruskivet ja ikkunalasit. Lasi on kvartsia, kovinta mitä maaperä meille pystyy tarjoamaan.
Biologin silmin maailmassa tapahtuu jatkuvasti muutosta ja se, mikä tänään on tärkeää innostaa meitä, mutta huomenna se on unohdettu. Ja sitten tulee jälkiviisaus.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)
Näin Khronoksen talo on muuttunut kahdeksassa vuodessa
FAKTA
Khronoksen talo on Lönnströmin säätiön ja taiteilijaryhmä IC98:n eli Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään vuonna 2016 aloittama taide- ja tiedeprojekti, jonka lähtökohtana on tarjota ajalle koti tuhanneksi vuodeksi.
Projekti tutkii aikaa ja sen vaikutusta orgaanisen luonnon ja rakennetun ympäristön näkökulmasta.
Khronoksen talo sijaitsee Pöytyän Ordenojalla, hiekkatien varressa. Alun perin Khronoksen talo on vuonna 1942 rakennettu Päivölän tila, joka on ollut Ordenojan kartanon torppa.
Kokonaisuuteen sisältyy talon lisäksi aikanaan eläinsuojana toiminut talousrakennus, 1960–1970-lukujen vaihteessa rakennettu sauna, kellari ja huvimaja.
Teosta varten hankittiin kiinteistö ja alue aidattiin. Projekti elää nyt omaa elämäänsä vailla ihmisen kosketusta. Aitaamisen jälkeen kaikki toiminta talolla ja sen ympäristössä on kielletty. Valmis teos lahjoitettiin Pöytyän kunnalle.
Khronos on kreikkalaisessa mytologiassa ajan henkilöitymä, joka luo ja jälleen tuhoaa.
Auranmaan Viikkolehti käy aina kerran vuodessa tarkastamassa tunnelmat Khronoksen talolla. Tällä kertaa mukaan matkalle napattiin biologi Mika Lehto. Juttusarjan seuraava osa ilmestyy loppuvuodesta 2025.