Vastine: ”Pöytyän seurakunnassa pyritään avoimeen päätöksentekoon”

0

Auranmaan Viikkolehti julkaisi 4.10. seurakunnan päätöksentekoa koskevan pääkirjoituksen ja lehtiartikkelin.

Seurakunnassa on tänä vuonna työstetty strategioita eli toiminta-, henkilöstö- ja kiinteistöstrategiaa. Niitä on valmisteltu yhdessä työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi jokaista strategiaa on erikseen työstänyt siihen valittu työryhmä, joka on koostunut kirkkoherrasta, talouspäälliköstä, luottamushenkilöistä ja työntekijöistä.

Heidän kanssaan on pureuduttu tarkemmin vielä pohtimaan, mikä tulevaisuudessa on tärkeää ja välttämätöntä. Kiinteistöstrategian yhteydessä on keskusteltu myös kiinteistöistä luopumisista. Kiinteistöstrategian yhteydessä jokainen seurakunnan kiinteistö on luokiteltu neljään eri luokkaan: säilytettävä, kehitettävä, toistaiseksi säilytettävä ja myytävä. Mitään päätöksiä ei ole tehty.

Seurakunnan omistuksessa on iso joukko kiinteistöjä, yli 20. Jokainen näistä vaatii kunnostusta, remontteja ja investointeja. Seurakunnan joka alueella on kunnostettu jotain, ja investointeja on tehty paljon. Ne ovat olleet välttämättömiä. Jatkossa joudumme entistä enemmän pohtimaan sitä, mitkä seurakunnan rakennuksista ovat seurakunnan toiminnan kannalta aivan välttämättömiä. Joudumme myös miettimään entistä tarkemmin jokaista viran- ja tehtäväntäyttöä. Näin olemme jo toimineet.

Päätöksenteon tulee olla avointa, ja siihen me pyrimme. Asioiden valmisteluun tarvitaan kuitenkin molemminpuolista luottamusta. Se on tärkeää niin työntekijöiden kuin luottamushenkilöidenkin kesken. Seurakunnassa etsitään asukkaiden etua, mutta samalla joudumme etsimään seurakunnan parasta. Joskus voi tuntua, että nämä ovat ristiriidassa.

Tulevaisuudessa joudumme tekemään myös päätöksiä, jotka aiheuttavat mielipahaa ja keskustelua. Yhteisiä keskusteluja tarvitaan, jotta voimme löytää parhaat ratkaisut. Jos kirkkoneuvosto ja -valtuusto hyväksyvät valmistellut strategiat, järjestämme asianmukaiset tiedotus- ja keskustelutilaisuudet, ennen kuin mitään kohdekohtaisia myyntipäätöksiä tehdään.

Pöytyän seurakunnassa noudatetaan julkisuuslakia. Auranmaan Viikkolehden uutisesta saattoi saada sen käsityksen, että minä pitäisin kiinteistöstrategian valmistelua salassa pidettävänä ja että salassapitosopimukset koskisivat tällaista julkista asiaa. Näin ei ole. Olen pahoillani aiheuttamastani väärinkäsityksestä! En halua, että asioita salaillaan, mutta valmisteluvaiheessa tarvitaan luottamuksellisuutta. Kiinteistöstrategian valmistelu on ilman muuta julkinen asia, mutta on valitettavaa, että asioita käsitellään ennenaikaisesti ja kriittisesti valmistelun ollessa täysin kesken.

Merelle Peltonen Galindo
Pöytyän seurakunnan kirkkoherra

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän