Tätä mieltä: ”Opettajilla on asiaa, mutta juuri kukaan ei kuuntele”

0

Maailmanopettajien päivänä 5. lokakuuta juhlistamme opettajien ja kasvattajien keskeistä roolia yhteiskunnassamme. Vuoden 2024 teema, ”Opettajien äänten arvostaminen”, muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on kuulla varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevien näkemyksiä ja kokemuksia, erityisesti muuttuvassa maailmassa.

Opettajat edistävät jokapäiväisessä työssään lasten ja nuorten oppimista, hyvinvointia ja kasvua yhteiskunnan valveutuneiksi jäseniksi. Korkeakoulutetut kasvatusalan ammattilaiset tuntevat parhaiten oppilaitostensa tarpeet ja haasteet aina varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toisen asteen koulutuksesta vapaaseen sivistystyöhön asti. Siksi on elintärkeää, että kunnallisessa päätöksenteossa otetaan huomioon opettajien, yksiköiden johtajien ja muun henkilökunnan asiantuntemus.

Tänä vuonna olemme mukana järjestämässä Sivistyksen avoimien ovien tapahtumia maanantaina 7. lokakuuta. Sivistyksen avoimissa ovissa opettajat, yksiköiden johtajat ja oppilaitosten henkilöstö esittelevät päivittäistä työtään ja tarjoavat mahdollisuuden keskusteluun opetuksen merkityksestä ja kehittämisestä. Samanlaisia tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea samanaikaisesti.

Päivä tarjoaa erinomaisen tilaisuuden esitellä sivistystyötä käytännössä, mutta tapahtumiin on meidän toiminta-alueella ennakkoilmoittautunut vain kourallinen kuntapäättäjiä. On harmillista, ettei suurempi joukko heistä ole kiinnostunut kuulemaan ja näkemään opettajien työtä käytännössä.

Kannustamme kuntapäättäjiä olemaan aktiivisia keskustelussa kasvatusalan ammattilaisten kanssa. Heidän äänen kuuleminen päätöksenteossa on välttämätöntä, jotta voimme yhdessä varmistaa sivistyksen tulevaisuuden. Esimerkiksi oppilaiden tuen tarpeeseen tulee vastata riittävillä resursseilla. Riittävä oppimisen ja koulunkäynnin tuki parantaa koko yhteisön oppimista ja viihtymistä sekä henkilöstön työssäjaksamista.

Yhteistyöllä voimme luoda entistä vahvempia ja toimivampia oppimisympäristöjä, joissa jokainen oppilas saa parhaat mahdolliset eväät tulevaisuuteen ja joissa henkilöstö jaksaa tehdä töitä.

Alli Koskimäki
puheenjohtaja
OAJ Aurajokivarren paikallisyhdistys

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän