Tätä mieltä: ”Miksi asukkaita syyllistetään biokaasulaitoksen kaatamisesta?”

0

Haluaisin korjata asioita, joita kunnanjohtaja Mika Joki totesi biokaasulaitosta koskevassa lausunnossaan (AVL 16.10).

Biolaitosta ei ole monikaan vastustanut. Ainoastaan paikkaa, johon sitä on suunniteltu eli Lallin aluetta. Itse hanketta kannattaa varmaan suurin osa kunnan asukkaista. Nyt esillä ollut paikka kuitenkin oli joka tavalla asukkaiden etujen vastainen. Vaarallinen, haiseva ja liikennettä lisäävä laitos ei kuulu asutuskeskuksen viereen.

Kunta on satsannut Riihikoskeen paljon. On uusi hieno koulu, liikuntahalli ja terveyskeskus. Uusia lapsiperheitä on saatu alueelle. Miksi tämä kaikki vaarannetaan tuomalla viereen asumismukavuutta hävittävä laitos?

Mitä tulee työpaikkoihin, saattaa olla että rakennusvaiheen aikana työpaikkoja tulee 300–400 henkilötyövuotta, mutta tuskin monikaan tekijöistä asuisi kunnassa, epäilen ettei edes Suomessa.

Rakennusvaiheen jälkeiset työpaikat taas taitavat olla pelkkää arvailua. Ensin arvioitiin niitä olevan 11–15, nyt jo monikertainen määrä. Siihen ei edes voi antaa oikeaa vastausta, missä he asuvat ja mihin verot maksavat.

Miksi kunnanjohtaja koettaa syyllistää asukkaita, koska he kaatoivat Wega Groupin suunnitelman? Asukkaat ovat ainoastaan puolustaneet oikeuksiaan asua ja harjoittaa yritystoimintaansa ilman haittoja, joita eivät voi itse hallita tai poistaa.

Wega Group on lausunnossaan todennut, että kunnallistekniikka on alkuperästä arvioita heikompi. Keskijänniteverkkoon liittyminen on mahdotonta. Uutta linjaa olisi rakennettava noin kymmenen kilometriä. Samalla he toteavat, ettei laitospaikka saavuttanut tarvittavaa hyväksyntää paikallisyhteisössä. Lisäksi Wega Groupin mukaan Lalli ei osoittautunut raaka-aineiden osalta keskeiseksi sijainniksi.

Ihmetystä herättää, miksi kaavaa kuitenkin viedään eteen päin, vaikka biolaitos on laitettu jäihin ja ilmoitettu, että kyseinen paikka ei laitokselle ole sopiva?

Hankkeissa kannattaa tuoda esille myös varjopuolet, koska niitä myös on. Avoimuus lisää luottamusta ja pimittäminen taas vähentää sitä.

Biolaitos ja suuret investoinnit sekä sadat työpaikat ovat tervetulleita kuntaan, kunhan asiat harkitaan tarkkaan ja avoimesti, mitä tässä kyseisessä hankkeessa ei todellakaan ole nyt tehty.

Ystävällisin terveisin
Esa Pausio
Riihikoski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän